Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Libanon är i en extremt utsatt situation

Hans Marklund | 13 aug , 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
libanon_ledare

Spekulationerna kom snabbt igång. Enligt myndigheter ska över 2 000 ton ammoniumnitrat som lagrats vid hamnen fattat eld och exploderat. Libanons president antydde att det kan vara en bomb eller en raket som träffat hamnen, en del menar att Hizbollah ligger bakom.
Nu pågår utredningar för fullt och förhoppningsvis kommer sanningen fram. Staden beskrivs ofta som Mellanösterns Paris. Libanon har varit ett blomstrande land och Beirut en vackert blomstrande stad. Idag är halva Beirut påverkat av explosionen.

Händelsen är en mänsklig tragedi och med tanke på den sårbara situation som Libanon redan före explosionen befann sig i riskerar detta att utvecklas till en humanitär katastrof. Det krävs inte många fler katastrofer för att Libanon skall falla ner i kaos och explosionen riskerar att bli den ”sista knuffen” över kanten till totalt sammanbrott.
Den brittiska tidningen The Guardian intervjuade ett vittne till explosionen som sade:
– Det vilar en förbannelse över oss.
Det är ett skört Libanon som nu tvingas hantera ett ännu skörare läge. Såren efter inbördeskriget 1975-1990 är fortfarande inte läkta. Landets sjukvård gick redan på knäna och var fullt upptagen med att hantera följderna av coronapandemin. Sjukhusen i Libanon är fulla, vilket har föranlett bland andra grannländerna Cypern och Israel att erbjuda sig att ta emot patienter. Förutom liv, hälsa och demolering av människors hem förstörde explosionen också enorma sädesmagasin.

Ekonomin hade redan tidigare kollapsat och landets låneskuld överstiger BNP med 180 procent. Stora delar av landet kontrolleras också av terrororganisationen Hizbollah, de plågas av ständigt återkommande strömavbrott på grund av bristande energiförsörjning som stör ut luftkonditionering och skapar kaos i Beiruts trafik.
Dessutom är Libanon pressat av kriget i Syrien, flyktingarna, relationen till Israel, korruption och spänningarna i politiken. Nu fylls gatorna i Beirut och andra stora städer av människor som protesterar emot den sittande regeringen samt mot landets militära och politiska ledning.
Makten i Libanon är uppdelad efter etniska och religiösa grupperingar, vilket inte underlättar ett lands sammanhållning. Landets politiska grund är parlamentarisk demokrati i kombination med konfessionalism, vilket betyder ett statsskick som blandar politik och religion. Vissa politiska poster är reserverade för personer från speciella religiösa grupper. För Libanon innebär detta att presidenten skall vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim, talmannen shiamuslim, och biträdande premiärminister och talman ortodoxa kristna.

Libanon är i en extremt utsatt situation och i stort behov av både reformer, och hjälp utifrån för att kunna hantera krisen och bygga upp landet igen. Libanon är inget stort land, med en befolkning på drygt sex miljoner människor. Trots sin utsatta situation har landet mer eller mindre tvingats ta emot runt 1,5 miljoner flyktingar från Syrien, bland annat på grund av att EU har stängt sina gränser för flyktingströmmen. I dagens utsatta läge vore det fel att kräva av Libanon att de själva ska betala notan. Det måste vara världens ansvar och inte minst EU:s att kliva in med bistånd så att detta vackra land kan byggas upp igen för att åter få blomstra som en lilja.

HANS MARKLUND

eBlick
ledare_webb
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
eBlick
jul 16, 2020
EU som ska vara en alltigenom demokratisk union, som ska stå för mänskliga fri- och rättigheter och som är en del av den modernt tänkande världsordningen, bör på allvar visa att man är Israels vän. För EU och Sverige bör det inte råda någon som helst tvekan om övertygelsen att Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati.
eBlick
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.