Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vi lever i märkliga tider

Hans Marklund | 18 jun , 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
Palme_talar

I vårt land som styrs av sociala ingenjörer, politiker och experter verkar tron på radikala åtgärder och förändring ligga långt borta. Vi är inte med i matchen på allvar och vi verkar tro att inget kan göras eller förändras. Det bedöms antingen för komplicerat, för dyrt eller för radikalt. Till och med politikerna har gömt sig bakom experterna under coronakrisen och den politiska debatten och dragkampen om väljarna och de viktiga frågorna har varit lagda under en ”tyst fred”.

Ända tills nu. Den politiska tysta freden är över och nu skall syndabockar, eller om du så vill de ansvariga för Sveriges misslyckande under coronapandemin tas fram. Nu skall huvuden rulla och politiska poäng vinnas.

Tystnadens tid är bruten. Nu kommer folk ut på gatorna i stora protestdemonstrationer igen, för att demonstrera emot orättvisor, våld och rasism. Men vänta lite. Skulle vi inte demonstrera emot våld? Och ändå vänds demonstranternas frustration och ilska helt plötsligt emot oskyldiga butiksinnehavare och poliser vars uppdrag enbart är att skapa lugn och se till att lagar och förordningar hålls. Polisbilar välts, poliser attackeras och butiker vandaliseras. Det är märkliga tider.

Och så skulle Palmemordet klaras upp. Stor uppmärksamhet skapades inför presskonferensen och förväntan var stor. Nu äntligen skulle mordvapnet visas upp, intrigerna avslöjas och mördaren pekas ut. Nu efter 34 år skulle vi äntligen få veta om det var en vettvilling och privatperson som var den skyldige eller om det fanns en politisk sammansvärjning och konspiration bakom mordet.

Idag lyfts Olof Palme fram som en ikon och han är på gränsen till helgonförklarad av det socialdemokratiska partiet. Han var symbolen för den sanna demokratin, för solidaritet och rättvisa. Eller som före detta statsminister Ingvar Carlsson, mannen som fick ärva statsministerposten dagen efter att Palme mördats, sade efter förra veckans presskonferens till Expressen, ”Demokratins styrka visades mordnatten”. Olof Palme var inget helgon. Måhända är han en ikon för inbitna och trogna socialdemokrater. Det skall sägas till hans fördel att han var en otroligt duktig debattör och talare och passionerad människa. Han brann för sina ideal och var beredd att gå långt för att genomföra sina idéer. Han hade också en fight med de mest vänsterradikala inom partiet om vägen framåt. Men han var ingen snäll politiker utan ofta tuff och hänsynslös med vass tunga i debatten. Han var en hårt kämpande människa och anledningen till hans intensiva kamp för sina hjärtefrågor kanske var hans orubbliga tro på politikens samhällsomstörtande kraft. Han var inte så som mycket är idag i den politiska världen, då allt verkar gå ut på att samla politiska poäng och väljare. Då behöver man inte kämpa med samma radikala medel, då räcker det med att uttala sig, förenkla och fördöma.

Hur blev det då med avslutet av de 34 årens mordutredning? Är det möjligt att göra bokslut efter presskonferensen som hölls av Palmegruppens huvudman, Krister Petersson? Troligtvis inte. Frågorna kvarstår efter det antiklimax som blev resultatet av presskonferensen som skulle avslöja mördaren. Det känns rent pinsamt att resultatet av 34 års mordutredning slutar med en utpekad mördare som varit död i 20 år. Med en bevisning som inte skulle hålla i en domstol skulle vara avslutningen på en av världens största mordutredningar. Den övriga världen småler åt oss. Vilket fiasko. Varför sade man inte i stället att det är omöjligt att komma vidare på grund av de misstag som begåtts tidigt under utredningen? Och med tanke på alla år som gått sedan mordet begicks läggs utredningen ner.

Vilket antiklimax. Det blev inget bokslut och ingen avslutning. Mordutredningen är nedlagd men frågorna kvarstår. Ingen sunt tänkande människa tror på att en vettvilling ensam har genomfört mordet på Olof Palme. Sanningen ligger dold någonstans. Kan det finnas något som ligger dolt under ytan som makthavare och politiker inte vill plocka fram i ljuset? Risken är stor att andra krafter tar vid och för ”utredningen” vidare i jakten på sanningen. Vi lever i märkliga tider.

HANS MARKLUND

eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020