Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Den ljusnande framtid är vår

Hans Marklund | 30 apr , 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
Den_ljusnande_framtid_ar_var
Frågan är hur den framtiden ser ut? Många är de ”profeter” som försöker tyda framtiden åt oss. Näringslivets representanter talar om en dyster framtid med arbetslöshet och konkurser och de lyfter fram behovet av massivt ekonomiskt stöd för att rädda företag och arbeten. Bankernas prognoser som kom i veckan förutspår miljardförluster på grund av konkurser och inställda betalningar. 

Politikerna med statsministern i spetsen talar bistert med allvarston om det allvarliga läget och manar till fortsatt återhållsamhet i sociala kontakter och att det ännu inte är tid att slappna av. Sjukvårdspersonalen kämpar hårt, de går på knäna och beskriver krisläget med dystra ord. Statsepidemilogen Anders Tegnell verkar dock stå stadigt i sina förutsägelser och manar lugnt ”håll ut en liten tid till, innan det vänder.”
För att inte tala om alla ”Facebookprofeterna” som kommer med sina förutsägelser och analyser, predikanterna som sänder live och proklamerar olika lösningar, ger sina utfästelser, ”profetiska” analyser och hemmasnickrade orsaker till pandemin i alla sina tröstlösa filmer. En del byter till och med namn och kallar sig för ”vår tids Elia.” Eller profeterna som med stora ord, i efterhand proklamerar att de sett det, hört det och visste det … 

Men vänta lite nu, om profeterna verkligen kände till det, visste om det, såg faran, men inte sa något eller varnade för den kommande faran, då säger det absolut ingenting. Att uttala sig nu i efterhand är bara tomma ord och visar ingen profetisk trovärdighet. Så långt jag kan se, finns det, så här långt, enbart en profet med trovärdighet. Det är han som satt på Oljeberget i Jerusalem och talade med sina lärjungar om framtiden och de tecken som skulle komma över jorden. 
Många försöker tyda tiden och ge sina analyser och förklaringar till pandemin. Självklart är pandemin ett tecken, en fingervisning om den sista tidens sårbara samhälle. Vi människor söker förklaringar till tiden och vi vill ha ett svar på var vi befinner oss. Som jag ser det kan det bara finnas två alternativ.

Antingen befinner vi oss i den absolut sista tiden och då kommer tecknen att följa på varandra slag i slag. Då är vi tagna med överraskning om tidens allvar, trots att profeten på Oljeberget uppmanade oss att vara vakna och medvetna om tidens tecken. 
Om så är fallet kommer det att kräva radikala beslut om hur vi skall leva livet i tiden och med uppdraget, mitt i kaoset. Eller också befinner vi oss i den sista tiden, men inte i den absoluta slutfasen. Pandemin går över och livet går tillbaka till det vanliga igen, men förhoppningsvis med en större medvetenhet om tidens sårbarhet.

En sak är säker. Profeten som satt på Oljeberget med sina lärjungar och talade med dem om tecknen i tiden, han har full kontroll. Inget kommer att ske av en slump, han är det enda trovärdiga alternativet så här långt. Han uppmanade oss också att lyfta blicken och fästa den i ett högre perspektiv med löftet om en ljus framtid. 
Den ljusnande framtid är vår.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
ledare_webb
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
eBlick
jul 16, 2020
EU som ska vara en alltigenom demokratisk union, som ska stå för mänskliga fri- och rättigheter och som är en del av den modernt tänkande världsordningen, bör på allvar visa att man är Israels vän. För EU och Sverige bör det inte råda någon som helst tvekan om övertygelsen att Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati.
eBlick
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.