Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Den ljusnande framtid är vår

Hans Marklund | 30 apr , 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
Den_ljusnande_framtid_ar_var
Frågan är hur den framtiden ser ut? Många är de ”profeter” som försöker tyda framtiden åt oss. Näringslivets representanter talar om en dyster framtid med arbetslöshet och konkurser och de lyfter fram behovet av massivt ekonomiskt stöd för att rädda företag och arbeten. Bankernas prognoser som kom i veckan förutspår miljardförluster på grund av konkurser och inställda betalningar. 

Politikerna med statsministern i spetsen talar bistert med allvarston om det allvarliga läget och manar till fortsatt återhållsamhet i sociala kontakter och att det ännu inte är tid att slappna av. Sjukvårdspersonalen kämpar hårt, de går på knäna och beskriver krisläget med dystra ord. Statsepidemilogen Anders Tegnell verkar dock stå stadigt i sina förutsägelser och manar lugnt ”håll ut en liten tid till, innan det vänder.”
För att inte tala om alla ”Facebookprofeterna” som kommer med sina förutsägelser och analyser, predikanterna som sänder live och proklamerar olika lösningar, ger sina utfästelser, ”profetiska” analyser och hemmasnickrade orsaker till pandemin i alla sina tröstlösa filmer. En del byter till och med namn och kallar sig för ”vår tids Elia.” Eller profeterna som med stora ord, i efterhand proklamerar att de sett det, hört det och visste det … 

Men vänta lite nu, om profeterna verkligen kände till det, visste om det, såg faran, men inte sa något eller varnade för den kommande faran, då säger det absolut ingenting. Att uttala sig nu i efterhand är bara tomma ord och visar ingen profetisk trovärdighet. Så långt jag kan se, finns det, så här långt, enbart en profet med trovärdighet. Det är han som satt på Oljeberget i Jerusalem och talade med sina lärjungar om framtiden och de tecken som skulle komma över jorden. 
Många försöker tyda tiden och ge sina analyser och förklaringar till pandemin. Självklart är pandemin ett tecken, en fingervisning om den sista tidens sårbara samhälle. Vi människor söker förklaringar till tiden och vi vill ha ett svar på var vi befinner oss. Som jag ser det kan det bara finnas två alternativ.

Antingen befinner vi oss i den absolut sista tiden och då kommer tecknen att följa på varandra slag i slag. Då är vi tagna med överraskning om tidens allvar, trots att profeten på Oljeberget uppmanade oss att vara vakna och medvetna om tidens tecken. 
Om så är fallet kommer det att kräva radikala beslut om hur vi skall leva livet i tiden och med uppdraget, mitt i kaoset. Eller också befinner vi oss i den sista tiden, men inte i den absoluta slutfasen. Pandemin går över och livet går tillbaka till det vanliga igen, men förhoppningsvis med en större medvetenhet om tidens sårbarhet.

En sak är säker. Profeten som satt på Oljeberget med sina lärjungar och talade med dem om tecknen i tiden, han har full kontroll. Inget kommer att ske av en slump, han är det enda trovärdiga alternativet så här långt. Han uppmanade oss också att lyfta blicken och fästa den i ett högre perspektiv med löftet om en ljus framtid. 
Den ljusnande framtid är vår.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019