Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skydda de äldre och bygg för de unga

Hans Marklund | 23 apr , 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
Skydda_de_aldre_och_bygg_for_de_unga
Men vad händer med de unga i spåren av coronakrisen? Hur kommer deras framtid och vardag att se ut efter krisen, när de skall börja sin väg emot framtiden, söka jobb för att ordna med försörjning och skaffa sig ett eget boende och stå på egna ben. 

Hur ser framtidsutsikterna ut för en ung generation som skall axla ansvaret i en fortsatt utveckling av Sverige? I förra veckan presenterade regeringen sin vårbudget, den sjätte i raden under en period av sex månader. Vårbudgeten brukar vara en försiktig upplaga, men inte i år. Regeringen satsar 100 miljarder kronor i åtgärder med anledning av coronautbrottet, om inräknat de senaste månadernas fem extra budgetar. Problemet med budgeten är inte slösaktighet utan tvärtom, den är för klen och risken är att satsningarna regeringen gör kommer för sent.

En hel del åtgärder har gjorts tidigare och flera av dem visar upp en del ”barnsjukdomar” som borde åtgärdas för att stödet till näringsliv och arbetsgivare skall bli smidigare och bättre. 
Ta till exempel den klena ersättningen på 60 procent i ersättning vid permittering som nu visserligen skall höjas till 80 procent, men det gäller inte förrän i maj, eller de hyresbidrag som utlovats till företag som förlorat stora delar av sin omsättning, det sitter fast i EU-kommissionens granskningsnämnd. 
Eller den ränta på sex procent som staten krävde av de företag som ville skjuta upp sina skatteinbetalningar. Först nu står det klart att procentsatsen sänks.

Bakom det hårda greppet om plånboken kan man också ana en ideologisk motvilja mot att ge allt för stort stöd till näringsliv och fri företagsamhet. Kan det vara så att vi trots allt till slut hamnar i ett politiskt rävspel där coronakrisen blir ett vapen i det politiska spelet och att den sittande regeringen vill ha ett vapen för att kunna genomföra en mera strikt socialdemokratisk politik? En del av försiktigheten kan nog förklaras med att finansministern och socialdemokraterna är sparsamt lagda. Eller handlar det om en ideologisk ovilja? Är det en svängning åt vänster som vi bevittnar början till i den ekonomiska politiken? 
Januariavtalet har redan spolats bort av utvecklingen. På kort tid har både karensdagen slopats och A-kassan blivit mycket mer generös. Röster höjs som vill socialisera all privatvård och marknadslösningar hamnar i bakvattnet. 

Om denna historiska kris kommer att svänga om den ekonomiska politiken åt vänster i Sverige vet vi först efter krisen, men det gäller redan nu att se upp med riskerna. 
Det är år av hårt arbetande företagare och arbetare som lagt grunden till den starka ekonomiska grund med hög sysselsättning som Sverige står på idag. Det vore förödande om denna grund skulle raseras i sviterna efter coronapandemin. 

Det är ingen risk att regeringen gör för för mycket. Det krävs ett djärvare tänkande och ett vidare perspektiv, annars är risken att det inte finns så mycket jobb kvar att rädda eller företag att bygga för framtida generationer.
Det är redan nu som grunden måste läggas för de kommande generationerna. Det handlar om deras framtid. Som det är nu ökar antalet konkurser dagligen och gruppen arbetslösa växer snabbt i Sverige. För varje dag som den svenska ekonomin går på lågvarv förvärrar vi framtiden för våra ungdomar. Det vi också vet är att ekonomiska problem och fattigdom ofta leder till både fysisk och psykisk ohälsa. Det skapar en miljö där missbruk och självmord ökar. Det är inte den framtid vi vill ge våra unga. 
Det är beundransvärt och helt rätt att vi värnar om och skyddar våra äldre och utsatta i coronakrisen. Men nu måste fokus också riktas på de ungas framtid. Snart är det student och examenstider och vi vill höra våra ungdomar springa ut till framtiden sjungande att ”den ljusnande framtid är vår”.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019