Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Svensken håller på att bli religiös

Hans Marklund | 17 apr , 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
Svensken_haller_pa_att_bli_religios
Rekommendationerna inför påskfirandet har varit många och annorlunda. ”Res ingenstans. Håll er hemma. Åk inte till fjällen. Håll distans. Är du förkyld så stanna inne. Inga samlingar över 50 personer. Är du 70-plussare eller tillhör en riskgrupp så håll dig inne, låt andra handla åt dig, träffa inte dina barn och barnbarn”. 
Trots detta har det varit fullt hus på många restauranger och krogar i flera av våra städer, grillfester har hållits i trädgårdar, folk har varit i rörelse och många har trotsat reserestriktionerna och åkt på påsksemester. Inga stora idrotts- eller kulturarrangemang har hållits, till och med kyrkorna har hållits stängda trots påskhögtiden. Samtidigt har påskäggen kokats och målats, sillen har ätits och stekarna har tillagats och påskens traditioner har hållits vid liv bakom de stängda dörrarna i våra hem.

Någon skrev före påsk: ”Håller det svenska folket på att bli religiöst?” Kanske är det så. TV4:s Nyhetsmorgon gjorde sitt för att bättra på Sveriges religiösa status inför påsk, när påskens budskap och innehåll skulle presenteras. Under rubriken ”Nutida häxan och den nyandliga vågen” och med hänvisning till påsktraditionerna på skärtorsdagen var två häxor inbjudna för att tala om sin verksamhet. 
Förr flög påskhäxorna till Blåkulla men den moderna häxan arbetar bland annat med healing och spådom, fick vi höra. Tittarna fick lära sig att ”alla kan ta sig an den inre häxan och plocka fram häxkraften inom sig”. Vi fick vidare lära oss att dagens häxor håller på med magi, healing och spådom, relaterat till naturen, djuren och moder jord. En av de två inbjudna häxorna sade: ”Min vision är att hjälpa människor till ett bättre mående, genom att locka fram sin inre häxa.” Den andra häxan spådde i tarotkort och de två programledarna fick prova på för att få veta mer om framtiden.  Det var allt TV4:s Nyhetsmorgon hade att säga om påskens budskap på skärtorsdagen.

Håller verkligen svensken på att bli religiös? Påsken borde vara högsäsong för den kristna kyrkan med tanke på det som utspelade sig under påskhelgen i Jerusalem för cirka 2 000 år sedan. Men i år har även kyrkorna hållits stängda, med hänvisning till förbudet att hålla möten som samlar fler än femtio personer.  
Kyrkorna har varit hänvisade till att presentera påskens budskap via nätet och sociala plattformar. Hundratals gudstjänster, kristna möten och predikningar om påskens budskap har sänds ut på olika sociala plattformar, drive in-möten har hållits på parkeringar utanför kyrkolokaler och påskens budskap har presenterats över hela Sverige. 

Kyrkbesökarna har varit många via nät-sändningarna och tv-rutorna, troligtvis många fler än de som normalt besöker kyrkorna i Sverige en vanlig påskhelg. Jag talade med några av mina pastorskollegor under helgen och det visade sig att tittarna på gudstjänstsändningarna de sänt har varit långt fler än vad de normalt har i sina kyrkor.
Budskapet om påskens viktiga händelse har sänts ut över hela Sverige, i långt större utsträckning än vad häxornas budskap i TV4 gjorde på skärtorsdagen. Påskhelgens händelser som egentligen är den egentliga orsaken till firandet av påsk gick inte förlorad trots förbud och isolering. Fler fick del av budskapet som förvandlar världen än en normal söndag. Jag tror verkligen att svensken håller på att bli religiös igen.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019