Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Ett samhälle bygger på förtroende och tillit

Hans Marklund | 14 apr , 2020
ledare

Det svenska samhället bygger på tillit och förtroende. Om en regering skall fungera och äga kraften att leda ett land krävs det tillit och förtroende från folket. Under slutet av förra veckan pågick en diskussion i maktens korridorer om att skapa en ny och tillfällig lag som ger regeringen med statsministern i spetsen makten att fatta beslut vid sidan av riksdagen. Man vill alltså passera den demokratiska processen i riksdagen och därmed tysta ner den folkvalda rösten. Det luktar diktatur. Sverige är ett demokratiskt land och inte en diktatur. Det är naturligtvis lätt att förstå desperationen hos makthavarna i den situation vi är i som nation, där det krävs radikala åtgärder och beslut för att vända coronakrisen och dess följder, men införandet av den nya tillfälliga lagen, liknar ett slags undantagstillstånd. Regeringen tar kontrollen över det svenska samhället och dess invånare, det är vi som bestämmer vad ni får göra, köpa, sälja, vem ni får umgås med, hur ni får röra er med mera.

Samtliga partier i Sveriges riksdag var involverade i detta unika arbete för att flytta makten från den folkvalda församlingen till den verkställande. Det handlar ju endast om en tillfällig lagändring under en begränsad tid gällande smittskyddslagstiftningen, det är väl inget att bråka om? Men det är lätt att missa poängen i detta.

Nu vill regeringen ensam ha makten i ett antal månader och med den ändrade lagstiftningen kan man förändra det mesta i samhället. Låt oss ta några exempel. Du äger en restaurang, ett gym eller en butik av något slag. Det kan regeringen nu stänga ner. Eller en affär du är van att gå till, ett bibliotek där du brukar låna böcker, en biograf i din stad. Det stängs utan vidare diskussion av regeringen. Eller kanske det allra känsligaste med tanke på regeringens grundläggande ideologi. Vi stänger ner alla kyrkor i landet. Staten kan med detta i grunden förändra medborgarnas liv och inkomstmöjligheter samt företagares livsverk. De vill att det demokratiska samtalet skall ta paus och kunna införa ett ”corona-undantagstillstånd.”

Det mest överraskande av allt: oppositionen stöder idén. Sverigedemokrater och kristdemokrater applåderade initiativet, medans Vänsterpartiet och Moderaterna tillsammans med liberalerna ville ha ett tillägg till lagtexten, att ”varje beslut som regeringen fattar med den nya smittskyddslagen skall godkännas eller förkastas av riksdagen.” Något i den stilen skrevs in i lagförslaget. Så ”coronavirus-undantagstillståndet” riskerar att bli en verklighet.

Regeringens agerande andas ett visst mått av panik. Litar de inte på folket? Tror de inte att den svenske medborgaren lyssnar och följer regeringens rekommendationer. Ser regeringen oroliga tecken på medborgarnas ovilja att följa de skarpa restriktionerna som redan finns?

I min värld är det slående med vilken kraft det som kallas civilsamhället mobiliserat sig. Enskilda personer och föreningar erbjuder hjälp till gamla att handla mat, Facebook grupper startas för att erbjuda hjälp och gemenskap, insamlingar görs för att stödja de som saknar resurser, initiativ tas för att uppmuntra vårdpersonal och lokala restaurangägare, högskolestudenter erbjuder digital läxhjälp till gymnasister som måste plugga hemifrån, folk börjar handla ”take away” för att stötta sina lokala restauranger, Rödakorsavdelningar syr skyddsvisir till sjukvården, tillverkning av handsprit sätts igång i ett antal kemilabb på högskolor, ja det finns mycket mer att nämna. Folk sitter till och med hemma isolerade i sina lägenheter och går inte ut, avstår från att träffa vänner, familj, barn och barnbarn.

Det finns något djupt sympatiskt i att myndigheter och den politiska makten tror människor om gott, litar på lojalitet och sunt förnuft, och att människor i sin tur litar på myndigheter och politiker. Svensken vill inte kontrolleras, svensken söker förtroende och tillit. På samma sätt som makthavarna förväntar folkets förtroende och tillit, förväntar folket makthavarnas förtroende och tillit. Nej, kontrollsamhället är inget för Sverige.

eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019