
– Nu är kampanjen över och arbetet börjar med att leverera brexit, ena landet och slå Jeremy Corbyn, sa han i sitt tal till stora applåder då han av partiets 160 000 medlemmar valdes med god marginal den 23 juli.
Vem är då mannen bakom den mytomspunna kalufsen, de sarkastiska kommentarerna och de rappa svaren, som hela världen nu med spänning väntar på att se vad han går för?
Boris Johnson föddes in i den brittiska eliten och har examen från prestigefyllda Eton College och enligt brittiska kommentatorer har han hela sitt liv strävat efter denna åtråvärda post och att få gå i sin förebild Winston Churchills fotspår. Före sin politiska bana arbetade han som journalist i Bryssel, det är troligen från detta yrke han har fått sin vassa penna och humoristiska språk som även i detta avseende liknar Winston Churchill.
På tal om Bryssel så lär Johnson få stifta ny bekantskap med denna stad då det fallit på hans lott att staka ut Storbritanniens framtid och förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU, vilket blev hans föregångare Theresa Mays fall. Lyckas han med denna svåra uppgift lär han skriva in sitt namn med stora bokstäver i de brittiska historieböckerna, för som Churchill en gång sa: “Historien kommer vara snäll mot mig, för jag ämnar skriva den själv”.
Storbritannien står inför ett historiskt vägskäl, precis som efter andra världskriget, där man är splittrade internt mellan de som vill vara kvar i EU och de som vill lämna detsamma, mellan de som stödjer Johnson och de som hånar honom.
Det paradoxala är att de största anhängarna till EU finns i Skottland, som nu hotar att lämna den uråldriga unionen med England, Wales och Nordirland om det förenade kungadömet ämnar lämna EU och Bryssel bakom sig.
Frågan är vad som blir Johnsons taktik? Kommer han att pressa Bryssel med en avtalslös brexit och samtidigt stärka banden till USA eller kommer hans motståndare på hemmaplan att tvinga fram ett nyval till parlamentet som kan sluta med att hans tid som premiärminister blir kortare än Theresa Mays?
Storbritannien måste nu återskapa någon form av identitet, det gjordes efter andra världskriget då man med Churchills hjälp och historiska bravader gick från att vara ett världsvitt imperium till att bli en del av det nya Europasamarbetet med täta kontakter till gamla fiender som Frankrike och Tyskland, att skicka makt till Bryssel har dock aldrig fallit i god jord på de brittiska öarnas kulliga landsbygder där minnet är långt.
Ska man ta den nye premiärministern på orden så kommer det utan tvekan att bli brexit från och med sista oktober med eller utan ett avtal. Från Bryssel håller man än så länge skenet och garden uppe och kvarstår vid sina krav på Storbritannien, som kommer få betala ett högt pris för sitt utträde då EU kräver att man ska betala sina åtaganden i långtidsbudgeten fram tills denna upphör.
Som politiker har BOJO, i egenskap av utrikesminister och borgmästare i London, alltid ansetts som en kontroversiell outsider som hånats för sina frisyrer och kritiserats för sina kärleksaffärer och sina kontroversiella uttalanden. Som när han fick hela den brittiska pride-rörelsen mot sig för sina starka åsikter i frågan om samkönade äktenskap och då han som skribent i The Telegraph benämnde homosexuella män som “stjärtgossar”. De senaste rubrikerna skapa de han då han sa att muslimska kvinnor som bär burka i Storbritannien “går omkring som vandrande brevlådor”. Ett uttalande som retat upp bland annat hans efterträdare som borgmästare Sadiq Kahn, som själv är muslim.
På den internationella scenen lär BOJO trivas. Han har fått en plats i rampljuset och i historien. De allierade heter inte längre Churchill, Roosevelt och Stalin som på Jalta 1945, utan Johnson, Trump och Putin. Det lär bli intressant att följa denna nya Jaltakonstellation och frågan är vad Macron, Merkel och etablissemanget i Bryssel tänker göra åt detta politiska landskap när och om brexit blir verklighet.
ROBIN OLSSON
redaktionen@inblick.se