Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD – en valraket?

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
4,0 procent i Ipsos, 4,2 procent i Sifo, 5,2 procent i Inizio och 5,4 procent i Yougov. Kristdemokraterna rycker fram i opinionsmätningarna och om trenden fortsätter kan partiet bli valrörelsens stora vinnare.
2018_v34---OPINION-1---STOR
I slutfasen av valrörelsen får KD och dess partiledare möjlighet att medverka i direktsända debatter i SVT, TV4 och Sveriges Radio. Därmed slipper partiets ståndpunkter att filtreras via hånfulla journalister och deras fåniga frågor.
Ebba Busch Thor har gjort ett mycket starkt och sympatiskt intryck i de direksända debatter som hittills har varit. Förra veckan utnämnde exempelvis Expressens politiske kommentator KG Bergström partiledaren Ebba Busch Thor som segrare i partiledardebattens första halva.
Ytterligare en sak som gör att KD:s valresultat antagligen blir högre än opinionsmätningarna är att journalisternas avoga bevakning av partiet har gjort det politiskt inkorrekt att erkänna sin sympati för partiet, vilket kan göra att ett antal av dem som egentligen sympatiserar med KD inte erkänner det i opinionsmätningarna.


Den svenska journalistkåren har annars mycket svårt att dölja sina illa dolda ambitioner att försöka peta bort KD ur riksdagen. I Svenska Dagbladet (SvD) i mars ifrågasatte exempelvis statsvetaren Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd.
”Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet” sade SvD:s reporter Annakaisa Suni när Inblick påpekade Demkers politiska hemvist.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är en annan som slagit fast att risken för att KD åker ur riksdagen är överhängande och att det behövs ett mirakel för att partiet ska klara sig över riksdagsspärren.
”Ett problem för KD är dock att man inte är riktigt starkt i någon av de frågor som väljarna rankar högst inför valet”, försvarade Mats Knutson sin inställning när Inblick ställde frågor om hans förutsägelser.


I mars kom även tidningen Fokus ut med en tidning där tidningens medarbetare Kristoffer Törnmalm beskrev Lars Adaktusson (KD) i ett hånfullt reportage. ”Kristdemokraterna har kastat in en tv-kändis”... ”en makthungrig opportunist” skrev Törnmalm i sitt försök till karaktärsmord av Adaktusson, samtidigt som journalisten Erik Fichtelius i samma tidning slog fast att Kristdemokraterna inte har något existensberättigande. Fichtelius jämförde riksdagens beslut om att införa ett vårdnadsbidrag, med dansen kring guldkalven.
Fichtelius fick år 2003 sparken från SVT Aktuellt efter att ha fungerat som hovreporter åt statsminister Göran Persson (S). Han gjorde även mycket uppmärksammade nidreportage om Kristdemokraterna i SVT Aktuellt i samband med valrörelsen 2002.
Att problematisera samfundstillhörighet och församlingsbakgrund hos politiker är ett återkommande tema för journalister som själva har sin bakgrund i bokstavsvänstern.
Som tur är fungerar demokratin i Sverige på så sätt att det är befolkningen – inte Sveriges journalistkår – som beslutar om fördelningen av mandag för de partier som ska sitta i Sveriges riksdag.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

eBlick
Mycket_star_pa_spel
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019