Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD – en valraket?

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
4,0 procent i Ipsos, 4,2 procent i Sifo, 5,2 procent i Inizio och 5,4 procent i Yougov. Kristdemokraterna rycker fram i opinionsmätningarna och om trenden fortsätter kan partiet bli valrörelsens stora vinnare.
2018_v34---OPINION-1---STOR
I slutfasen av valrörelsen får KD och dess partiledare möjlighet att medverka i direktsända debatter i SVT, TV4 och Sveriges Radio. Därmed slipper partiets ståndpunkter att filtreras via hånfulla journalister och deras fåniga frågor.
Ebba Busch Thor har gjort ett mycket starkt och sympatiskt intryck i de direksända debatter som hittills har varit. Förra veckan utnämnde exempelvis Expressens politiske kommentator KG Bergström partiledaren Ebba Busch Thor som segrare i partiledardebattens första halva.
Ytterligare en sak som gör att KD:s valresultat antagligen blir högre än opinionsmätningarna är att journalisternas avoga bevakning av partiet har gjort det politiskt inkorrekt att erkänna sin sympati för partiet, vilket kan göra att ett antal av dem som egentligen sympatiserar med KD inte erkänner det i opinionsmätningarna.


Den svenska journalistkåren har annars mycket svårt att dölja sina illa dolda ambitioner att försöka peta bort KD ur riksdagen. I Svenska Dagbladet (SvD) i mars ifrågasatte exempelvis statsvetaren Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd.
”Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet” sade SvD:s reporter Annakaisa Suni när Inblick påpekade Demkers politiska hemvist.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är en annan som slagit fast att risken för att KD åker ur riksdagen är överhängande och att det behövs ett mirakel för att partiet ska klara sig över riksdagsspärren.
”Ett problem för KD är dock att man inte är riktigt starkt i någon av de frågor som väljarna rankar högst inför valet”, försvarade Mats Knutson sin inställning när Inblick ställde frågor om hans förutsägelser.


I mars kom även tidningen Fokus ut med en tidning där tidningens medarbetare Kristoffer Törnmalm beskrev Lars Adaktusson (KD) i ett hånfullt reportage. ”Kristdemokraterna har kastat in en tv-kändis”... ”en makthungrig opportunist” skrev Törnmalm i sitt försök till karaktärsmord av Adaktusson, samtidigt som journalisten Erik Fichtelius i samma tidning slog fast att Kristdemokraterna inte har något existensberättigande. Fichtelius jämförde riksdagens beslut om att införa ett vårdnadsbidrag, med dansen kring guldkalven.
Fichtelius fick år 2003 sparken från SVT Aktuellt efter att ha fungerat som hovreporter åt statsminister Göran Persson (S). Han gjorde även mycket uppmärksammade nidreportage om Kristdemokraterna i SVT Aktuellt i samband med valrörelsen 2002.
Att problematisera samfundstillhörighet och församlingsbakgrund hos politiker är ett återkommande tema för journalister som själva har sin bakgrund i bokstavsvänstern.
Som tur är fungerar demokratin i Sverige på så sätt att det är befolkningen – inte Sveriges journalistkår – som beslutar om fördelningen av mandag för de partier som ska sitta i Sveriges riksdag.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.