Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Varför skyddas Schori?

Ruben Agnarsson | 22 aug , 2018
När Sverigedemokraternas (SD) ledamöter och anställda i riksdagen har misstänkts för samröre med ryska myndigheter/underrättelsetjänster, har medier och rikspolitiker – med rätta – reagerat mycket kraftfullt. En tid efter att han i början av 2016 anställdes vid SD:s riksdagskansli pekades exempelvis Egor Putilov ut som en potentiell säkerhetsrisk av Sveriges Radios Ekot, på grund av sitt samröre med en dömd kriminell person från Sankt Petersburg med kopplingar till ryska myndigheter.
Varfor_skyddas_Schori
I november förra året avslöjades att Pavel Gamov, ledamot i EU-nämnden och suppleant i utrikesutskottet, rest till Moskva – mot partiets vilja – för att agera valobservatör i ett regionalt val på inbjudan av ryska myndigheter


Efter medieuppgifter om alkoholförtäring och kontakt med prostituerade uppmanades Gamov att lämna partiet och försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnade i Dagens Nyheter för att Gamov riskerade att hamna i farliga utpressningssituationer som kunde äventyra Sveriges säkerhet.
Och nu i juni hängde Expressen ut SD-avhopparen Bengt Jansson, ledamot i försvarsutskottet, för att han rest till Moskva för att möta andra nationalistpartier i Europa på en konferens där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalade.
Mikael Jansson var SD:s försvarspolitiska talesperson fram till april, men petades i februari från SD:s riksdagslista inför valet i höst.
Den vaksamhet mot rysk infiltration av SD som pågår är viktig och ska fortsätta. Men varför finns inte denna vaksamhet när företrädare för andra riksdagspartier uppenbart går Moskvas ärenden?


Ett parti där framträdande företrädare länge har sett kontakter med ryska/sovjetiska underrättelsepersoner som helt okontroversiella är socialdemokraterna. När Tjeckoslovakien var lydstat åt Sovjet hade landets spion i Stockholm, Vladimir Koudelkas, exempelvis Anders Thunborg, Pierre Schori och Aftonbladets chefredaktör Gunnar Fredriksson som rapportörer.
Och den tjeckiske generalen ”Sjenja”, som hoppade av Warszawapakten och som chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedts personal i denna veva fick möjlighet att förhöra, kunde berätta om såväl detaljerade sovjetiska invasionsplaner mot Sverige och att det fanns socialdemokratiska sovjetagenter kring Olof Palme.


I den första delen av sina memoar ”Spionjägaren” beskriver Olof Frånstedt hur Socialdemokraternas internationelle sekreterare Anders Thunborg (senare försvarsminister) och hans efterträdare Pierre Schori hade täta och regelbundna möten med KGB:s högste officer i Sverige, Mikhail Streltsov. Det var samme Mikhail Streltsov som betalade Jan Guillou för att under fem års tid utföra agentuppdrag för KGB:s räkning. Cirkeln sluts i och med att Guillou hade Schori som samtalspartner på regeringskansliet inför sitt IB-avslöjande.
Skillnaden mellan Pavel Gamov och Pierre Schori är att den senare har beskyddare på höga politiska och publicistiska positioner. Det är nu hög tid att ansvariga politiker, opinionsbildare och mediepersoner på allvar börja granska potentiella landsförrädare även inom Socialdemokraterna. Om så inte sker behöver det svenska folket den 9 september en gång för alla rösta bort en S-regering som inte vill ta itu med misstankar om femtekolonnare inom de egna leden.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Nar_fanorna_bleknar
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
eBlick
feb 27, 2020
Varannan kristen ungdom upplever sig kränkt på grund av sin tro vilket gör att många unga döljer sin tro. Kränkningarna sker vanligast i samband med lektioner i de naturvetenskapliga ämnena och religionskunskapen. En del elever uppger att de upplever en ”dumförklarande ton” och en ”raljerande attityd över tro”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019