Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Varför skyddas Schori?

Ruben Agnarsson | 22 aug , 2018
När Sverigedemokraternas (SD) ledamöter och anställda i riksdagen har misstänkts för samröre med ryska myndigheter/underrättelsetjänster, har medier och rikspolitiker – med rätta – reagerat mycket kraftfullt. En tid efter att han i början av 2016 anställdes vid SD:s riksdagskansli pekades exempelvis Egor Putilov ut som en potentiell säkerhetsrisk av Sveriges Radios Ekot, på grund av sitt samröre med en dömd kriminell person från Sankt Petersburg med kopplingar till ryska myndigheter.
Varfor_skyddas_Schori
I november förra året avslöjades att Pavel Gamov, ledamot i EU-nämnden och suppleant i utrikesutskottet, rest till Moskva – mot partiets vilja – för att agera valobservatör i ett regionalt val på inbjudan av ryska myndigheter


Efter medieuppgifter om alkoholförtäring och kontakt med prostituerade uppmanades Gamov att lämna partiet och försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnade i Dagens Nyheter för att Gamov riskerade att hamna i farliga utpressningssituationer som kunde äventyra Sveriges säkerhet.
Och nu i juni hängde Expressen ut SD-avhopparen Bengt Jansson, ledamot i försvarsutskottet, för att han rest till Moskva för att möta andra nationalistpartier i Europa på en konferens där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalade.
Mikael Jansson var SD:s försvarspolitiska talesperson fram till april, men petades i februari från SD:s riksdagslista inför valet i höst.
Den vaksamhet mot rysk infiltration av SD som pågår är viktig och ska fortsätta. Men varför finns inte denna vaksamhet när företrädare för andra riksdagspartier uppenbart går Moskvas ärenden?


Ett parti där framträdande företrädare länge har sett kontakter med ryska/sovjetiska underrättelsepersoner som helt okontroversiella är socialdemokraterna. När Tjeckoslovakien var lydstat åt Sovjet hade landets spion i Stockholm, Vladimir Koudelkas, exempelvis Anders Thunborg, Pierre Schori och Aftonbladets chefredaktör Gunnar Fredriksson som rapportörer.
Och den tjeckiske generalen ”Sjenja”, som hoppade av Warszawapakten och som chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedts personal i denna veva fick möjlighet att förhöra, kunde berätta om såväl detaljerade sovjetiska invasionsplaner mot Sverige och att det fanns socialdemokratiska sovjetagenter kring Olof Palme.


I den första delen av sina memoar ”Spionjägaren” beskriver Olof Frånstedt hur Socialdemokraternas internationelle sekreterare Anders Thunborg (senare försvarsminister) och hans efterträdare Pierre Schori hade täta och regelbundna möten med KGB:s högste officer i Sverige, Mikhail Streltsov. Det var samme Mikhail Streltsov som betalade Jan Guillou för att under fem års tid utföra agentuppdrag för KGB:s räkning. Cirkeln sluts i och med att Guillou hade Schori som samtalspartner på regeringskansliet inför sitt IB-avslöjande.
Skillnaden mellan Pavel Gamov och Pierre Schori är att den senare har beskyddare på höga politiska och publicistiska positioner. Det är nu hög tid att ansvariga politiker, opinionsbildare och mediepersoner på allvar börja granska potentiella landsförrädare även inom Socialdemokraterna. Om så inte sker behöver det svenska folket den 9 september en gång för alla rösta bort en S-regering som inte vill ta itu med misstankar om femtekolonnare inom de egna leden.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.