Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för antisemtism

Ruben Agnarsson | 14 jun , 2018
I fredagens riksdagsdebatt svarade utrikesminister Margot Wallström (S) på en interpellationsfråga från Mikael Oscarsson (KD) om det antisemtitiska brandtal som palestiniernas ledare Mahmoud Abbas höll den 30 april för att sedan bli omvald som ordförande för PLO:s mäktiga verkställande kommitté.
Att_blunda_for_antisemtism
Wallström menade att ”Abbas uttalanden... var oacceptabla” och betonade att ”regeringen tog upp frågan direkt med det palestinska ledarskapet efter talet”. Utrikesministerns kabinettssekreterare Annika Söder fanns nämligen på plats och lyssnade på Abbas tal. Utrikesminister Wallström hänvisade även till ett yttrande den 4 maj där Abbas ”bad om ursäkt”.
Mahmoud Abbas ursäkt andades ingen ånger. Det var i själva verket inte han som hade sagt något fel, utan ansvaret lades på dem som hade lyssnat på honom: ”Om människor blev förolämpade av mitt uttalande, särskilt judar, så ber jag om ursäkt. Jag vill försäkra alla om att det inte var min avsikt att göra det och jag vill återigen visa att jag respekterar den judiska tron, liksom andra monoteistiska religioner”, sade han i sitt uttalande.


Margot Wallströms förvåning inför Abbas judehat är ett spel för gallerierna. Mahmoud Abbas har nämligen doktorerat på just Förintelseförnekelse och har skrivit en hel bok som trivialiserar Förintelsen. Boken bygger på den doktorsavhandling som han skrev år 1984 på ett universitet i Moskva under den kommunistiska Sovjet-regimen.
I boken hävdar Abbas att Förintelsen hade överdrivits och att sionisterna skapade ”myten” av sex miljoner mördade judar, som han kallade en ”fantastisk lögn”. Han hävdade vidare att de judar som dödades av nazisterna i själva verket var offer för en sionistisk-nazistisk komplott.
”Det är inte första gången han säger sådana här saker”, påpekade Mikael Oscarsson i riksdagsdebatten, och beskrev Abbas antisemtiska uttalande som ”toppen på ett isberg”. Han gav därefter en rad exempel på antisemitism, judehat, glorifiering av och stöd till terrorism inom den palestinska statsförvaltningen.
Margot Wallström ville i fredags inte prata om Abbas antisemitism utan istället om de aktuella händelserna vid säkerhetstängslet mot Gaza, som är uppsatt för att förhindra palestinska terrordåd mot civila israeler.


Det som Wallström inte nämnde och som ofta inte framkommer i mediernas rapportering är att cyniska Hamaskrigare mycket väl vet att Israel inte kommer att tillåta att detta säkerhetsstängsel förstörs.
I rapporteringen om de dödade palestinier som trotsat Israels militär genom att försöka förstöra detta säkerhetsstängsel har det sällan framkommit att tusentals hektar mark de senaste veckorna satts i brand i södra delen av Israel. Marken har förstörts efter att brandbomber och molotov-cocktails har skickats in i Israel från Gaza med hjälp av flygande drakar.
Skador på jordbruket från bränder som orsakas av dessa brännskador uppskattas till drygt 12 miljarder kronor och tusentals tunnland jordbruksmark och naturreservat i gränsområdet mot Gaza har skadats eller förstörts.
I slutet av maj avfyrades 70 raketer och missiler mot södra Israel. Cirka 15 200 projektiler har avfyrats från Gaza mot södra delen av landet sedan år 2001. Och i början av maj genomförde dessutom Iran, för första gången någonsin, en missilattack mot norra Israel.
Det är inte första gången i historien som omvärlden blundar för grov och uttalad antisemitism hos palestinska ledare. Mahmoud Abbas föregångare, stormuftin Haj Amin al-Husseini, träffade Hitler redan år 1941, blev därefter SS-Gruppenführer och rekryterade muslimska frivilliga till den nazi-tyska krigsmakten. I maj 1943 överfördes al-Husseini formellt till SS högkvarter.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Nar_fanorna_bleknar
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
eBlick
feb 27, 2020
Varannan kristen ungdom upplever sig kränkt på grund av sin tro vilket gör att många unga döljer sin tro. Kränkningarna sker vanligast i samband med lektioner i de naturvetenskapliga ämnena och religionskunskapen. En del elever uppger att de upplever en ”dumförklarande ton” och en ”raljerande attityd över tro”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019