Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för antisemtism

Ruben Agnarsson | 14 jun , 2018
I fredagens riksdagsdebatt svarade utrikesminister Margot Wallström (S) på en interpellationsfråga från Mikael Oscarsson (KD) om det antisemtitiska brandtal som palestiniernas ledare Mahmoud Abbas höll den 30 april för att sedan bli omvald som ordförande för PLO:s mäktiga verkställande kommitté.
Att_blunda_for_antisemtism
Wallström menade att ”Abbas uttalanden... var oacceptabla” och betonade att ”regeringen tog upp frågan direkt med det palestinska ledarskapet efter talet”. Utrikesministerns kabinettssekreterare Annika Söder fanns nämligen på plats och lyssnade på Abbas tal. Utrikesminister Wallström hänvisade även till ett yttrande den 4 maj där Abbas ”bad om ursäkt”.
Mahmoud Abbas ursäkt andades ingen ånger. Det var i själva verket inte han som hade sagt något fel, utan ansvaret lades på dem som hade lyssnat på honom: ”Om människor blev förolämpade av mitt uttalande, särskilt judar, så ber jag om ursäkt. Jag vill försäkra alla om att det inte var min avsikt att göra det och jag vill återigen visa att jag respekterar den judiska tron, liksom andra monoteistiska religioner”, sade han i sitt uttalande.


Margot Wallströms förvåning inför Abbas judehat är ett spel för gallerierna. Mahmoud Abbas har nämligen doktorerat på just Förintelseförnekelse och har skrivit en hel bok som trivialiserar Förintelsen. Boken bygger på den doktorsavhandling som han skrev år 1984 på ett universitet i Moskva under den kommunistiska Sovjet-regimen.
I boken hävdar Abbas att Förintelsen hade överdrivits och att sionisterna skapade ”myten” av sex miljoner mördade judar, som han kallade en ”fantastisk lögn”. Han hävdade vidare att de judar som dödades av nazisterna i själva verket var offer för en sionistisk-nazistisk komplott.
”Det är inte första gången han säger sådana här saker”, påpekade Mikael Oscarsson i riksdagsdebatten, och beskrev Abbas antisemtiska uttalande som ”toppen på ett isberg”. Han gav därefter en rad exempel på antisemitism, judehat, glorifiering av och stöd till terrorism inom den palestinska statsförvaltningen.
Margot Wallström ville i fredags inte prata om Abbas antisemitism utan istället om de aktuella händelserna vid säkerhetstängslet mot Gaza, som är uppsatt för att förhindra palestinska terrordåd mot civila israeler.


Det som Wallström inte nämnde och som ofta inte framkommer i mediernas rapportering är att cyniska Hamaskrigare mycket väl vet att Israel inte kommer att tillåta att detta säkerhetsstängsel förstörs.
I rapporteringen om de dödade palestinier som trotsat Israels militär genom att försöka förstöra detta säkerhetsstängsel har det sällan framkommit att tusentals hektar mark de senaste veckorna satts i brand i södra delen av Israel. Marken har förstörts efter att brandbomber och molotov-cocktails har skickats in i Israel från Gaza med hjälp av flygande drakar.
Skador på jordbruket från bränder som orsakas av dessa brännskador uppskattas till drygt 12 miljarder kronor och tusentals tunnland jordbruksmark och naturreservat i gränsområdet mot Gaza har skadats eller förstörts.
I slutet av maj avfyrades 70 raketer och missiler mot södra Israel. Cirka 15 200 projektiler har avfyrats från Gaza mot södra delen av landet sedan år 2001. Och i början av maj genomförde dessutom Iran, för första gången någonsin, en missilattack mot norra Israel.
Det är inte första gången i historien som omvärlden blundar för grov och uttalad antisemitism hos palestinska ledare. Mahmoud Abbas föregångare, stormuftin Haj Amin al-Husseini, träffade Hitler redan år 1941, blev därefter SS-Gruppenführer och rekryterade muslimska frivilliga till den nazi-tyska krigsmakten. I maj 1943 överfördes al-Husseini formellt till SS högkvarter.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.