Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för antisemtism

Ruben Agnarsson | 14 jun , 2018
I fredagens riksdagsdebatt svarade utrikesminister Margot Wallström (S) på en interpellationsfråga från Mikael Oscarsson (KD) om det antisemtitiska brandtal som palestiniernas ledare Mahmoud Abbas höll den 30 april för att sedan bli omvald som ordförande för PLO:s mäktiga verkställande kommitté.
Att_blunda_for_antisemtism
Wallström menade att ”Abbas uttalanden... var oacceptabla” och betonade att ”regeringen tog upp frågan direkt med det palestinska ledarskapet efter talet”. Utrikesministerns kabinettssekreterare Annika Söder fanns nämligen på plats och lyssnade på Abbas tal. Utrikesminister Wallström hänvisade även till ett yttrande den 4 maj där Abbas ”bad om ursäkt”.
Mahmoud Abbas ursäkt andades ingen ånger. Det var i själva verket inte han som hade sagt något fel, utan ansvaret lades på dem som hade lyssnat på honom: ”Om människor blev förolämpade av mitt uttalande, särskilt judar, så ber jag om ursäkt. Jag vill försäkra alla om att det inte var min avsikt att göra det och jag vill återigen visa att jag respekterar den judiska tron, liksom andra monoteistiska religioner”, sade han i sitt uttalande.


Margot Wallströms förvåning inför Abbas judehat är ett spel för gallerierna. Mahmoud Abbas har nämligen doktorerat på just Förintelseförnekelse och har skrivit en hel bok som trivialiserar Förintelsen. Boken bygger på den doktorsavhandling som han skrev år 1984 på ett universitet i Moskva under den kommunistiska Sovjet-regimen.
I boken hävdar Abbas att Förintelsen hade överdrivits och att sionisterna skapade ”myten” av sex miljoner mördade judar, som han kallade en ”fantastisk lögn”. Han hävdade vidare att de judar som dödades av nazisterna i själva verket var offer för en sionistisk-nazistisk komplott.
”Det är inte första gången han säger sådana här saker”, påpekade Mikael Oscarsson i riksdagsdebatten, och beskrev Abbas antisemtiska uttalande som ”toppen på ett isberg”. Han gav därefter en rad exempel på antisemitism, judehat, glorifiering av och stöd till terrorism inom den palestinska statsförvaltningen.
Margot Wallström ville i fredags inte prata om Abbas antisemitism utan istället om de aktuella händelserna vid säkerhetstängslet mot Gaza, som är uppsatt för att förhindra palestinska terrordåd mot civila israeler.


Det som Wallström inte nämnde och som ofta inte framkommer i mediernas rapportering är att cyniska Hamaskrigare mycket väl vet att Israel inte kommer att tillåta att detta säkerhetsstängsel förstörs.
I rapporteringen om de dödade palestinier som trotsat Israels militär genom att försöka förstöra detta säkerhetsstängsel har det sällan framkommit att tusentals hektar mark de senaste veckorna satts i brand i södra delen av Israel. Marken har förstörts efter att brandbomber och molotov-cocktails har skickats in i Israel från Gaza med hjälp av flygande drakar.
Skador på jordbruket från bränder som orsakas av dessa brännskador uppskattas till drygt 12 miljarder kronor och tusentals tunnland jordbruksmark och naturreservat i gränsområdet mot Gaza har skadats eller förstörts.
I slutet av maj avfyrades 70 raketer och missiler mot södra Israel. Cirka 15 200 projektiler har avfyrats från Gaza mot södra delen av landet sedan år 2001. Och i början av maj genomförde dessutom Iran, för första gången någonsin, en missilattack mot norra Israel.
Det är inte första gången i historien som omvärlden blundar för grov och uttalad antisemitism hos palestinska ledare. Mahmoud Abbas föregångare, stormuftin Haj Amin al-Husseini, träffade Hitler redan år 1941, blev därefter SS-Gruppenführer och rekryterade muslimska frivilliga till den nazi-tyska krigsmakten. I maj 1943 överfördes al-Husseini formellt till SS högkvarter.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
man-513529 (1)
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.