Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En utgångspunkt för vår bön

Ruben Agnarsson | 17 maj , 2018
I måndags den här veckan var det 76 år sedan August Strindberg dog, 63 år gammal. När en av Sveriges mest framträdande författare och dramatiker begravdes på Norra begravningsplatsen den 19 maj 1912 var omkring 60 000 närvarande för att ta farväl.
En_utgangspunkt_for_var_bon
Texten på det kors som därefter restes på författarens grav sammanfattar avslutningen av August Strindbergs stormiga och dramatiska liv: ”O crux ave spes unica (O kors var hälsat mitt enda hopp). Och när en av Sveriges främsta ordkonstnärer ska avsluta sitt liv räcker inte de egna orden till. Han trycker Bibeln, Guds ord, till sitt bröst i en tillit som sträcker sig långt utanför honom själv: Hans sista ord blir: ”Jag har gjort upp mitt bokslut med detta livet. Nu är allt personligt utplånat”.
August Strindbergs konklusion i slutet av sitt livsverk talar till oss i dag, när mänskliga tilkortakommanden så tydligt illustreras av att Sveriges mest framstående litterära sammanhang, Svenska akademin, har svårt att leva upp till sitt eget valspråk ”Snille och smak”.


Det är nu inte bara Sveriges nationalskald som har en personlig relation till korset. Även Sverige som nation, liksom övriga nordiska länder, är via sina nationalfanor intimt förknippade med denna centrala kristna symbol.
Korset påminner oss om att vi som individer, men också som nationer – precis som August Strindberg till sist insåg – inte har något eget att visa upp eller berömma oss av i vår relation till Gud. Korsets eviga budskap är att Gud i sin kärlek tog initiativ till att återupprätta oss och ge oss möjligheten att bli Hans älskade barn.
Korset ger oss inte bara kraft att likt Strindberg möta döden, det som hände när Jesus dog och uppstod för 2000 år sedan ger oss även kraft att leva våra liv här och nu. När det Gud gjorde på korset – inte det vi själva som individer eller nationer har åstadkommit – blir utgångspunkten för vår omvändelse, vårt gensvar, vår förtröstan och våra böner frigörs oanade möjligheter. Det är utifrån denna gudagivna utgångspunkt som vi med frimodighet kan be för såväl personliga behov som för våra länder.


Om några veckor, den 6:e juni, är det Sveriges nationaldag. Det är ett tillfälle som påminner oss om vårt gemensamma ansvar för vårt land. Det är ett ansvar som inte bara innebär rätten att kritisera, uttrycka missnöje, debattera eller rösta vart fjärde år, utan även ansvaret att välsigna och lyfta upp Sverige i bön. Förebedjaren och pastorn Kjell Sjöberg sade vid något tillfälle att när EU-kritiska kristna enbart kritiserar EU och inte ber för dess institutioner medverkar de till att ge antikristliga krafter spelrum. Bibeln uppmanar oss nämligen till att be för och välsigna beslutsfattare, rättsväsende, regering, kungahus, medier, näringsliv, kulturliv och sociala välfärdsinstitutioner. När vi som församling tar denna kallelse på allvar skapas förutsättningarna för en ny andlig atmosfär i vår nation. Den andliga verklighet som händelserna på korset representerar ger oss en unik auktoritet och frimodighet i vårt böneliv.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.