Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En utgångspunkt för vår bön

Ruben Agnarsson | 17 maj , 2018
I måndags den här veckan var det 76 år sedan August Strindberg dog, 63 år gammal. När en av Sveriges mest framträdande författare och dramatiker begravdes på Norra begravningsplatsen den 19 maj 1912 var omkring 60 000 närvarande för att ta farväl.
En_utgangspunkt_for_var_bon
Texten på det kors som därefter restes på författarens grav sammanfattar avslutningen av August Strindbergs stormiga och dramatiska liv: ”O crux ave spes unica (O kors var hälsat mitt enda hopp). Och när en av Sveriges främsta ordkonstnärer ska avsluta sitt liv räcker inte de egna orden till. Han trycker Bibeln, Guds ord, till sitt bröst i en tillit som sträcker sig långt utanför honom själv: Hans sista ord blir: ”Jag har gjort upp mitt bokslut med detta livet. Nu är allt personligt utplånat”.
August Strindbergs konklusion i slutet av sitt livsverk talar till oss i dag, när mänskliga tilkortakommanden så tydligt illustreras av att Sveriges mest framstående litterära sammanhang, Svenska akademin, har svårt att leva upp till sitt eget valspråk ”Snille och smak”.


Det är nu inte bara Sveriges nationalskald som har en personlig relation till korset. Även Sverige som nation, liksom övriga nordiska länder, är via sina nationalfanor intimt förknippade med denna centrala kristna symbol.
Korset påminner oss om att vi som individer, men också som nationer – precis som August Strindberg till sist insåg – inte har något eget att visa upp eller berömma oss av i vår relation till Gud. Korsets eviga budskap är att Gud i sin kärlek tog initiativ till att återupprätta oss och ge oss möjligheten att bli Hans älskade barn.
Korset ger oss inte bara kraft att likt Strindberg möta döden, det som hände när Jesus dog och uppstod för 2000 år sedan ger oss även kraft att leva våra liv här och nu. När det Gud gjorde på korset – inte det vi själva som individer eller nationer har åstadkommit – blir utgångspunkten för vår omvändelse, vårt gensvar, vår förtröstan och våra böner frigörs oanade möjligheter. Det är utifrån denna gudagivna utgångspunkt som vi med frimodighet kan be för såväl personliga behov som för våra länder.


Om några veckor, den 6:e juni, är det Sveriges nationaldag. Det är ett tillfälle som påminner oss om vårt gemensamma ansvar för vårt land. Det är ett ansvar som inte bara innebär rätten att kritisera, uttrycka missnöje, debattera eller rösta vart fjärde år, utan även ansvaret att välsigna och lyfta upp Sverige i bön. Förebedjaren och pastorn Kjell Sjöberg sade vid något tillfälle att när EU-kritiska kristna enbart kritiserar EU och inte ber för dess institutioner medverkar de till att ge antikristliga krafter spelrum. Bibeln uppmanar oss nämligen till att be för och välsigna beslutsfattare, rättsväsende, regering, kungahus, medier, näringsliv, kulturliv och sociala välfärdsinstitutioner. När vi som församling tar denna kallelse på allvar skapas förutsättningarna för en ny andlig atmosfär i vår nation. Den andliga verklighet som händelserna på korset representerar ger oss en unik auktoritet och frimodighet i vårt böneliv.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
Mycket_star_pa_spel
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019