Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En kinesisk parodi på sanningen

Ruben Agnarsson | 15 feb , 2018
Gui Minhai är en svensk medborgare som skrivit och gett ut ett flertal böcker om kinesisk politik. Efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 flydde Minhai till Sverige och fick svenskt medborgarskap.
En_kinesisk_parodi_pa_sanningen
Gui greps i oktober 2015 i Thailand av kinesiska myndigheter och framträdde i januari 2016 i kinesisk statstelevision med ett påtvingat erkännande om ett trafikbrott. Flera andra förlags- och bokhandelsmedarbetare till Gui Minhai hade då också gripits i Hong kong och förts bort till Kina.
I oktober förra året erkände Kina att de hade Gui Minhai i förvar och släppte honom fri utan möjlighet att lämna landet. Den 20 januari i år greps sedan Gui Minhai på nytt av 10 civilklädda kinesiska poliser. Enligt svenska UD var han tillsammans med två svenska diplomater vid det aktuella tillfället.


Brottet som Gui Minhai nu anklagades för var att han lämnat information till svensk ambassadpersonal och för att han träffat dem utan tillstånd. I fredags förra veckan gav Gui Minhai ett tredje framtvingat erkännande i kinesisk tv, där han anklagade svenska myndigheter för att bära skulden för hans situation, eftersom de övertalat honom att försöka rymma till Sveriges ambassad i Peking för att sedan fly landet.
Den pinsamma parodi på sanningen som de kinesiska myndigheterna nu spelar upp kan ske i kraft av ekonomisk och militär styrka. När statsminister Stefan Löfven besökte Kina i somras, med flera statsråd och en näringslivsdelegation, var fokus på överläggningarna med Kinas premiärminister Li Keqiang inte Gui Minhais situation, utan affärsutbyte och ekonomiska relationer.
Med på resan i somras var bland annat EU- och handelsminister Ann Linde som nyligen varnade för att det svenska tonläget mot Kina är lite väl högt.


USA:s utrikesdepartement, liksom EU och Tyskland, har framfört krav om att släppa Gui Minhai. Gui Minhais fall har länge tystats ned i Sverige och fick större uppmärksamhet i utländska medier. Det var först efter att dottern Angela Gui hade vittnat i USA:s kongress och själv började skriva i medier – som Gui Minhai började få uppmärksamhet i Sverige.
Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) har nu markerat mot gripandet och anklagar Kina för nonchalans och dubbla måttstockar: ”Hanteringen av den bortförde svenske medborgaren Gui Minhai är upprörande…” Även utrikesminister Margot Wallström (S) har sent om sider kritiserat Kina för gripandet av Gui Minhai.
Med tanke på den aktivistiska och högljudda utrikespolitik som Sverige fört i andra frågor blir Sveriges passivitet i fallet med Gui Minhai uppseendeväckande. Den så kallade tysta (läs obefintliga) diplomatin blir en signal till stormakten Kina att Sverige inte bryr sig om mänskliga rättigheter. Det är i denna kontext som framtvingade och parodiska erkännanden i kinesisk tv får sin givna plats.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.