Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En kinesisk parodi på sanningen

Ruben Agnarsson | 15 feb , 2018
Gui Minhai är en svensk medborgare som skrivit och gett ut ett flertal böcker om kinesisk politik. Efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 flydde Minhai till Sverige och fick svenskt medborgarskap.
En_kinesisk_parodi_pa_sanningen
Gui greps i oktober 2015 i Thailand av kinesiska myndigheter och framträdde i januari 2016 i kinesisk statstelevision med ett påtvingat erkännande om ett trafikbrott. Flera andra förlags- och bokhandelsmedarbetare till Gui Minhai hade då också gripits i Hong kong och förts bort till Kina.
I oktober förra året erkände Kina att de hade Gui Minhai i förvar och släppte honom fri utan möjlighet att lämna landet. Den 20 januari i år greps sedan Gui Minhai på nytt av 10 civilklädda kinesiska poliser. Enligt svenska UD var han tillsammans med två svenska diplomater vid det aktuella tillfället.


Brottet som Gui Minhai nu anklagades för var att han lämnat information till svensk ambassadpersonal och för att han träffat dem utan tillstånd. I fredags förra veckan gav Gui Minhai ett tredje framtvingat erkännande i kinesisk tv, där han anklagade svenska myndigheter för att bära skulden för hans situation, eftersom de övertalat honom att försöka rymma till Sveriges ambassad i Peking för att sedan fly landet.
Den pinsamma parodi på sanningen som de kinesiska myndigheterna nu spelar upp kan ske i kraft av ekonomisk och militär styrka. När statsminister Stefan Löfven besökte Kina i somras, med flera statsråd och en näringslivsdelegation, var fokus på överläggningarna med Kinas premiärminister Li Keqiang inte Gui Minhais situation, utan affärsutbyte och ekonomiska relationer.
Med på resan i somras var bland annat EU- och handelsminister Ann Linde som nyligen varnade för att det svenska tonläget mot Kina är lite väl högt.


USA:s utrikesdepartement, liksom EU och Tyskland, har framfört krav om att släppa Gui Minhai. Gui Minhais fall har länge tystats ned i Sverige och fick större uppmärksamhet i utländska medier. Det var först efter att dottern Angela Gui hade vittnat i USA:s kongress och själv började skriva i medier – som Gui Minhai började få uppmärksamhet i Sverige.
Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) har nu markerat mot gripandet och anklagar Kina för nonchalans och dubbla måttstockar: ”Hanteringen av den bortförde svenske medborgaren Gui Minhai är upprörande…” Även utrikesminister Margot Wallström (S) har sent om sider kritiserat Kina för gripandet av Gui Minhai.
Med tanke på den aktivistiska och högljudda utrikespolitik som Sverige fört i andra frågor blir Sveriges passivitet i fallet med Gui Minhai uppseendeväckande. Den så kallade tysta (läs obefintliga) diplomatin blir en signal till stormakten Kina att Sverige inte bryr sig om mänskliga rättigheter. Det är i denna kontext som framtvingade och parodiska erkännanden i kinesisk tv får sin givna plats.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Nar_fanorna_bleknar
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
eBlick
feb 27, 2020
Varannan kristen ungdom upplever sig kränkt på grund av sin tro vilket gör att många unga döljer sin tro. Kränkningarna sker vanligast i samband med lektioner i de naturvetenskapliga ämnena och religionskunskapen. En del elever uppger att de upplever en ”dumförklarande ton” och en ”raljerande attityd över tro”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019