Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att tyda tidens tecken

Ruben Agnarsson | 18 jan , 2018
Det uppstod i veckan en ordstrid på Rikskonferensen för Folk och försvar angående Försvarsberedningens nya uttryck att ”ett väpnat angrepp på Sverige inte kan uteslutas”. Utrikesminister Margot Wallström ifrågasatte grunden för den nya formuleringen och kallade Försvarsberedningen nedlåtande för ”den där gruppen” som ”bara flyttat runt meningar”.
Att_tyda_tidens_tecken
Wallström är inte den första S-ministern som ifrågasätter Försvarsberedningen. I sina memoarer från år 2007 föreslog förre statsministern Göran Persson att både Försvarsutskottet och Försvarsberedningen skulle läggas ned.
Wallström nonchalerade Försvarsberedningen när Utrikesdepartementet (UD) nyligen skickade ut sina intruktioner till Sveriges ambassader i världen med anledning av Försvarsberedningens rapport i december 2017.
Istället för att använda den nya formuleringen gav UD en annan bild av krigsrisken mot Sverige än Försvarsberedningen och hänvisade till den tidigare bedömningen från 2015. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) har har nu anmält Margot Wallström till KU för det inträffade.


Av någon anledning är försvarspolitiken ett område som lätt präglas av kortsiktighet och naivitet. Kanske handlar det om en önskan om att möta människors förhoppningar om fred. Kanske beror det på att kostnaden för ett avskräckande försvar kan upplevas orimligt hög i fredstid.
Inte minst utrikespolitiker tycks vilja tona ned internationella hot, kanske av hänsyn till Sveriges relationer med främmande makt (läs Ryssland). Wallström är nämligen inte den enda utrikesministern som målar den säkerhetspolitiska situationen i ljusblå färger.
När Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt höll sitt klassiska fredstal ”Europa, igår, idag och imorgon” på Hotel Rival den 23 mars år 2007 i samband med att EU firade att det var femtio år sedan grundfördraget undertecknades i Rom 1957 – var dåvarande EU-kommissionären Margot Wallström närvarande.
”Europa har aldrig varit friare. Europa har aldrig varit fredligare. Europa har aldrig varit mer välmående och när jag säger aldrig, så är det inte bara politiskt språkbruk utan jag menar aldrig i historisk tid Vi talar om tusentals år. Aldrig friare, fredligare och mer välmående än idag” sade Carl Bildt i sitt tal.


När EU fick Nobels fredspris i december 2012 beskrev Herman Van Rompuy, dåvarande ordförande för Europeiska rådet, hur EU-projektet har varit en framgång: ”Fred är nu en självklarhet. Krig har blivit något otänkbart” uttryckte han i sitt tacktal.
I Münchenöverenskommelsen i september 1938 kom Hitler och den brittiske premiärministern Chamberlain överens om att Tyskland skulle få ockupera delar av dåvarande Tjeckoslovakien.
 När Chamberlain återvände till Storbritannien förklarade han för den samlade pressen: ”Mina vänner… Jag tror detta innebär fred i vår tid.” Knappt ett år senare inleddes andra världskriget genom Tysklands invasion av Polen.
Historien lär oss att politiker som uttalar sig om andra länders militära intentioner lätt tar fel. De militära beslut som Ryssland fattar, anpassar sig inte alltid till majoriteten i Sveriges riksdag.
Aggressiv krigsretorik, massiv upprustning och krigshandlingar i Georgien, Ukraina och Syrien är illavarslande tecken i tiden som även lomhörda utrikesministrar borde kunna uppfatta.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.