Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att tyda tidens tecken

Ruben Agnarsson | 18 jan , 2018
Det uppstod i veckan en ordstrid på Rikskonferensen för Folk och försvar angående Försvarsberedningens nya uttryck att ”ett väpnat angrepp på Sverige inte kan uteslutas”. Utrikesminister Margot Wallström ifrågasatte grunden för den nya formuleringen och kallade Försvarsberedningen nedlåtande för ”den där gruppen” som ”bara flyttat runt meningar”.
Att_tyda_tidens_tecken
Wallström är inte den första S-ministern som ifrågasätter Försvarsberedningen. I sina memoarer från år 2007 föreslog förre statsministern Göran Persson att både Försvarsutskottet och Försvarsberedningen skulle läggas ned.
Wallström nonchalerade Försvarsberedningen när Utrikesdepartementet (UD) nyligen skickade ut sina intruktioner till Sveriges ambassader i världen med anledning av Försvarsberedningens rapport i december 2017.
Istället för att använda den nya formuleringen gav UD en annan bild av krigsrisken mot Sverige än Försvarsberedningen och hänvisade till den tidigare bedömningen från 2015. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) har har nu anmält Margot Wallström till KU för det inträffade.


Av någon anledning är försvarspolitiken ett område som lätt präglas av kortsiktighet och naivitet. Kanske handlar det om en önskan om att möta människors förhoppningar om fred. Kanske beror det på att kostnaden för ett avskräckande försvar kan upplevas orimligt hög i fredstid.
Inte minst utrikespolitiker tycks vilja tona ned internationella hot, kanske av hänsyn till Sveriges relationer med främmande makt (läs Ryssland). Wallström är nämligen inte den enda utrikesministern som målar den säkerhetspolitiska situationen i ljusblå färger.
När Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt höll sitt klassiska fredstal ”Europa, igår, idag och imorgon” på Hotel Rival den 23 mars år 2007 i samband med att EU firade att det var femtio år sedan grundfördraget undertecknades i Rom 1957 – var dåvarande EU-kommissionären Margot Wallström närvarande.
”Europa har aldrig varit friare. Europa har aldrig varit fredligare. Europa har aldrig varit mer välmående och när jag säger aldrig, så är det inte bara politiskt språkbruk utan jag menar aldrig i historisk tid Vi talar om tusentals år. Aldrig friare, fredligare och mer välmående än idag” sade Carl Bildt i sitt tal.


När EU fick Nobels fredspris i december 2012 beskrev Herman Van Rompuy, dåvarande ordförande för Europeiska rådet, hur EU-projektet har varit en framgång: ”Fred är nu en självklarhet. Krig har blivit något otänkbart” uttryckte han i sitt tacktal.
I Münchenöverenskommelsen i september 1938 kom Hitler och den brittiske premiärministern Chamberlain överens om att Tyskland skulle få ockupera delar av dåvarande Tjeckoslovakien.
 När Chamberlain återvände till Storbritannien förklarade han för den samlade pressen: ”Mina vänner… Jag tror detta innebär fred i vår tid.” Knappt ett år senare inleddes andra världskriget genom Tysklands invasion av Polen.
Historien lär oss att politiker som uttalar sig om andra länders militära intentioner lätt tar fel. De militära beslut som Ryssland fattar, anpassar sig inte alltid till majoriteten i Sveriges riksdag.
Aggressiv krigsretorik, massiv upprustning och krigshandlingar i Georgien, Ukraina och Syrien är illavarslande tecken i tiden som även lomhörda utrikesministrar borde kunna uppfatta.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Mycket_star_pa_spel
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019