Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Simpelt röstfiske i grumligt vatten

Ruben Agnarsson | 16 nov , 2017
Liberaler som vill begränsa mänskliga rättigheter, strypa valfriheten och kväva religionsfriheten kan låta motsägelsefullt. Men nu till helgen kan det ske. När partiet då håller sitt landsmöte i Aros Congress Center i Västerås har partistyrelsen föreslagit ett stopp för nya konfessionella friskolor. Och befintliga ska inte ges tillstånd att utöka antalet elever.
Simpelt_rostfiske_i_grumligt_vatten
Skolinspektionen ska även få ett särskilt uppdrag att granska skolor som drivs av ideella föreningar och trossamfund. Dessutom ska kommuner ges rätt att stoppa nya religiösa förskolor om de riskerar ”motverka integrationen och förbättra tillsynen av fristående förskolor”.
Utan att säga det rakt ut riktas dessa förslag – som finns under rubriken ”migration och integration” istället för ”utbildning” – mot muslimska skolor. Att den här typen av utmobbning och utpekande skulle bidra till integration är naturligtvis helt befängt. Det här förslaget handlar överhuvudtaget inte om integration. Det handlar om simpelt röstfiske i grumligt vatten, att positionera partiet närmare Sverigedemokraterna. Och då får även välfungerande kristna – och muslimska för den delen – friskolor stryka på foten.


Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna slår vakt om det fria skolvalet: ”Vid utövandet av den verksamhet som staten kan ta på sig i fråga om utbildning och undervisning skall staten respektera föräldrars rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.” Tydligare kan det inte sägas: Staten ska inte likrikta skolväsendet utifrån en antagen överideologi!
Dessa konventioner tillkom som en reaktion mot nazismens och kommunismens totalitära regimer som använde skolväsendet för att indoktrinera barn. Att det socialdemokratiska Sverige vägrade att skriva under Europakonventionens tilläggsprotokoll är en sak. Att Liberalerna nu vill gå i dessa diktaturers fotspår är mer förvånande.
Det går naturligtvis alldeles utmärkt att ställa krav och granska konfessionella friskolor som alla andra. När larmrapporterna från Pisa-undersökningen visade en svenska skola i anarki, utmärker sig de kristna friskolorna för en trygghet och studiero som skapar förutsättningar för en framgångsrik skolverksamhet. Det är därför de är så populära, långt utanför kristna kretsar. I Västerås, Örebro och Norrköping har exempelvis de kristna friskolornas elevantal därför vuxit.


Att utrota all religion från skolans värld är dessutom lättare sagt än gjort. I Sverige har ledande politiker och skolmyndigheter i decennier försökt att införa ateismen som överideologi i det offentliga rummet. Försöken var så framgångsrika att kommuniststaten DDR:s diktator Eirich Honecher i mitten av 1980-talet skickade sin fru Margot – tillika utbildningsminister – till Sverige för att låta sig inspireras. I en lyrisk Stasi-rapport till DDR:s Politbyrå beskrevs den svenska enhetsskolans arkitekt Stellan Arvidsson (S) som expert på ateistisk fostran.
En färsk doktorsavhandling av Karin Kittelmann Flensner beskriver hur religionsundervisningen i den svenska gymnasieskolan idag utgår från att en ateistisk livssyn betraktas som neutral och opartisk. Troende människor framställdes enligt doktorsavhandlingen som ointelligenta, psykiskt sjuka och galna.
Försöken att införa ateismen som överideologi i skola och samhälle har lett till att det nu blivit populärt att tro på precis vilka knasiga flumfilosofier som helst i Sverige. En vidskeplig tro på spöken, andar, medier, inkarnation och österländska religioner går som en vårflod genom det svenska medie- och kulturlandskapet. Det är i denna miljö som Alexander Bard – en satanistpräst som konverterat till zoroastrismen – helt okritiskt har lyfts upp till skyarna.
Det har blivit som vice statsminister Odd Engström (S) en gång förutspådde: ”Den som berövas sin tro på Gud, blir beredd att tro på precis vad som helst.”
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.