Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Simpelt röstfiske i grumligt vatten

Ruben Agnarsson | 16 nov , 2017
Liberaler som vill begränsa mänskliga rättigheter, strypa valfriheten och kväva religionsfriheten kan låta motsägelsefullt. Men nu till helgen kan det ske. När partiet då håller sitt landsmöte i Aros Congress Center i Västerås har partistyrelsen föreslagit ett stopp för nya konfessionella friskolor. Och befintliga ska inte ges tillstånd att utöka antalet elever.
Simpelt_rostfiske_i_grumligt_vatten
Skolinspektionen ska även få ett särskilt uppdrag att granska skolor som drivs av ideella föreningar och trossamfund. Dessutom ska kommuner ges rätt att stoppa nya religiösa förskolor om de riskerar ”motverka integrationen och förbättra tillsynen av fristående förskolor”.
Utan att säga det rakt ut riktas dessa förslag – som finns under rubriken ”migration och integration” istället för ”utbildning” – mot muslimska skolor. Att den här typen av utmobbning och utpekande skulle bidra till integration är naturligtvis helt befängt. Det här förslaget handlar överhuvudtaget inte om integration. Det handlar om simpelt röstfiske i grumligt vatten, att positionera partiet närmare Sverigedemokraterna. Och då får även välfungerande kristna – och muslimska för den delen – friskolor stryka på foten.


Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna slår vakt om det fria skolvalet: ”Vid utövandet av den verksamhet som staten kan ta på sig i fråga om utbildning och undervisning skall staten respektera föräldrars rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.” Tydligare kan det inte sägas: Staten ska inte likrikta skolväsendet utifrån en antagen överideologi!
Dessa konventioner tillkom som en reaktion mot nazismens och kommunismens totalitära regimer som använde skolväsendet för att indoktrinera barn. Att det socialdemokratiska Sverige vägrade att skriva under Europakonventionens tilläggsprotokoll är en sak. Att Liberalerna nu vill gå i dessa diktaturers fotspår är mer förvånande.
Det går naturligtvis alldeles utmärkt att ställa krav och granska konfessionella friskolor som alla andra. När larmrapporterna från Pisa-undersökningen visade en svenska skola i anarki, utmärker sig de kristna friskolorna för en trygghet och studiero som skapar förutsättningar för en framgångsrik skolverksamhet. Det är därför de är så populära, långt utanför kristna kretsar. I Västerås, Örebro och Norrköping har exempelvis de kristna friskolornas elevantal därför vuxit.


Att utrota all religion från skolans värld är dessutom lättare sagt än gjort. I Sverige har ledande politiker och skolmyndigheter i decennier försökt att införa ateismen som överideologi i det offentliga rummet. Försöken var så framgångsrika att kommuniststaten DDR:s diktator Eirich Honecher i mitten av 1980-talet skickade sin fru Margot – tillika utbildningsminister – till Sverige för att låta sig inspireras. I en lyrisk Stasi-rapport till DDR:s Politbyrå beskrevs den svenska enhetsskolans arkitekt Stellan Arvidsson (S) som expert på ateistisk fostran.
En färsk doktorsavhandling av Karin Kittelmann Flensner beskriver hur religionsundervisningen i den svenska gymnasieskolan idag utgår från att en ateistisk livssyn betraktas som neutral och opartisk. Troende människor framställdes enligt doktorsavhandlingen som ointelligenta, psykiskt sjuka och galna.
Försöken att införa ateismen som överideologi i skola och samhälle har lett till att det nu blivit populärt att tro på precis vilka knasiga flumfilosofier som helst i Sverige. En vidskeplig tro på spöken, andar, medier, inkarnation och österländska religioner går som en vårflod genom det svenska medie- och kulturlandskapet. Det är i denna miljö som Alexander Bard – en satanistpräst som konverterat till zoroastrismen – helt okritiskt har lyfts upp till skyarna.
Det har blivit som vice statsminister Odd Engström (S) en gång förutspådde: ”Den som berövas sin tro på Gud, blir beredd att tro på precis vad som helst.”
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
Mycket_star_pa_spel
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019