Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Han kastar nytt ljus över Palme

Ruben Agnarsson | 19 okt , 2017
Sydafrikaspår och högerextremistteorier har följt Palmeutredningen sedan starten. Tidningar långt ut på vänsterkanten – som Proletären, Internationalen och Norrskensflamman – fick stöd av svenska politiker med KGB-kontakter – som Sverker Åström, Pierre Schori, Anders Ferm, Jörn Svensson –liksom den Sovjetunionens statliga nyhetsbyrå Tass och regeringsorganen Pravda och Izvestia, när tesen att politiska högerkrafter låg bakom Palmemordet skulle hamras in i det svenska medvetandet.
Han_kastar_nytt_ljus_över_Palme

I en riksdagsdebatt i november 1986 om statsministermordet kullkastas dessa teorier av den moderata riksdagsledamoten Nic Grönwall: ”Användandet av ord som högerextremism, högerterrorism och västerländska säkerhetstjänster förekommer tätt i den nittonsidiga promemoria som Jörn Svensson refererade till. Det märkligaste med dessa är att det inte finns ens en antydan till försök från Jörn Svensson att motivera vad han menar med dessa uttryck. Genom denna hans ogrundade användning av polemiska begrepp tycker jag att hans promemoria avslöjas. Det är inte fråga om någon analys. Det är fråga om propaganda.”


Nic Grönvall konstaterade i sitt riksdagsanförande att Olof Palme i stor utsträckning vilade på Sovjets makt i sitt internationella uppträdande och presenterade en helt annan teori utifrån denna utgångspunkt: ”Antag att Olof Palme i sina nära kontakter med Sovjetunionen hade fått informationer eller kunskaper som han på grund av sitt ansvar som svensk statsminister fann att han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land. Han kunde ha blivit till en fara för någon i en akut situation. Här finns just exemplet på motivet för det politiska mordet.”
När UD:s folkrättssakkunnige, professor Bo Theutenberg, nyligen i bokform gav ut volym tre av sina dagboksanteckningar ”Dagbok från UD”, samt i somras framträdde i Inblick med en rad utförliga reportage, kastade hans berättelse ett helt nytt ljus över de knivskarpa konflikter som rådde, dels på UD, dels i kretsen kring statsminister Olof Palme (den som vill ta del av Theutenbergs avslöjande berättelse kan se del två av intervjuprogrammet ”Inblick i hetluften” nu på lördag klockan 20.00 i kanal 10).


Konflikten kom i öppen dager när Bo Theutenberg efter statsministermordet sade upp sig från UD våren 1986 under dramatiska former, eftersom stödet till honom från Olof Palme i de tuffa gränsförhandlingarna med Ryssland då av naturliga skäl var borta. Pierre Schori hade undergrävt – och till och med försökt att överta – hans förhandlingsroll.
Vilken information kunde Palme – i sina nära kontakter med Sovjetunionen – ha fått som han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land? Gällde det information om sovjetiska anfallsplaner mot Sverige? Eller en kännedom om en sovjetisk spion i den svenska statsförvaltningen?
Frågan blir då om Palmes bakgrund – som delvis gjorde honom immun mot sovjetisk infiltration – också blev det som orsakade hans slutliga fall. I så fall var det Palmes känsla för och omsorg om Sverige som kostade honom livet.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.