Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Han kastar nytt ljus över Palme

Ruben Agnarsson | 19 okt , 2017
Sydafrikaspår och högerextremistteorier har följt Palmeutredningen sedan starten. Tidningar långt ut på vänsterkanten – som Proletären, Internationalen och Norrskensflamman – fick stöd av svenska politiker med KGB-kontakter – som Sverker Åström, Pierre Schori, Anders Ferm, Jörn Svensson –liksom den Sovjetunionens statliga nyhetsbyrå Tass och regeringsorganen Pravda och Izvestia, när tesen att politiska högerkrafter låg bakom Palmemordet skulle hamras in i det svenska medvetandet.
Han_kastar_nytt_ljus_över_Palme

I en riksdagsdebatt i november 1986 om statsministermordet kullkastas dessa teorier av den moderata riksdagsledamoten Nic Grönwall: ”Användandet av ord som högerextremism, högerterrorism och västerländska säkerhetstjänster förekommer tätt i den nittonsidiga promemoria som Jörn Svensson refererade till. Det märkligaste med dessa är att det inte finns ens en antydan till försök från Jörn Svensson att motivera vad han menar med dessa uttryck. Genom denna hans ogrundade användning av polemiska begrepp tycker jag att hans promemoria avslöjas. Det är inte fråga om någon analys. Det är fråga om propaganda.”


Nic Grönvall konstaterade i sitt riksdagsanförande att Olof Palme i stor utsträckning vilade på Sovjets makt i sitt internationella uppträdande och presenterade en helt annan teori utifrån denna utgångspunkt: ”Antag att Olof Palme i sina nära kontakter med Sovjetunionen hade fått informationer eller kunskaper som han på grund av sitt ansvar som svensk statsminister fann att han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land. Han kunde ha blivit till en fara för någon i en akut situation. Här finns just exemplet på motivet för det politiska mordet.”
När UD:s folkrättssakkunnige, professor Bo Theutenberg, nyligen i bokform gav ut volym tre av sina dagboksanteckningar ”Dagbok från UD”, samt i somras framträdde i Inblick med en rad utförliga reportage, kastade hans berättelse ett helt nytt ljus över de knivskarpa konflikter som rådde, dels på UD, dels i kretsen kring statsminister Olof Palme (den som vill ta del av Theutenbergs avslöjande berättelse kan se del två av intervjuprogrammet ”Inblick i hetluften” nu på lördag klockan 20.00 i kanal 10).


Konflikten kom i öppen dager när Bo Theutenberg efter statsministermordet sade upp sig från UD våren 1986 under dramatiska former, eftersom stödet till honom från Olof Palme i de tuffa gränsförhandlingarna med Ryssland då av naturliga skäl var borta. Pierre Schori hade undergrävt – och till och med försökt att överta – hans förhandlingsroll.
Vilken information kunde Palme – i sina nära kontakter med Sovjetunionen – ha fått som han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land? Gällde det information om sovjetiska anfallsplaner mot Sverige? Eller en kännedom om en sovjetisk spion i den svenska statsförvaltningen?
Frågan blir då om Palmes bakgrund – som delvis gjorde honom immun mot sovjetisk infiltration – också blev det som orsakade hans slutliga fall. I så fall var det Palmes känsla för och omsorg om Sverige som kostade honom livet.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Mycket_star_pa_spel
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019