Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Demokratins möjligheter och partipolitikens begränsningar

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
Kristdemokraterna (KD) hamnade över 4-procentspärren i Novus väljarbarometer i augusti. Faktum är att man behöver gå tillbaka ända till mars 2015 för att hitta en Novus-mätning där KD låg på samma nivå. Partiet har nämligen pendlat kring tre procent i över två år i Novus mätningar.
Demokratins_mojligheter_och_partipolitikens_begransningar
Förklaringen till uppgången är med stor säkerhet partiets, och främst då riksdagsledamoten Mikael Oscarssons, resoluta agerande med anledning av it-haveriet på Transportstyrelsen. Partiets KU-anmälan signerad Oscarsson var det som satte igång den dominoeffekt av avgående ministrar och ämbetsmän som vi fortfarande inte sett slutet av.

Partiets framgång är glädjande. Sverige behöver ett starkt KD för att de kristna värderingar som byggt vårt samhälle inte längre ska föraktas och raseras. Om partiledningen dessutom lystrar till Lars Adaktussons råd att inte vara så ängsliga utan att istället våga profilera partiets kärnfrågor som en gång motiverade partiet, kommer framgången i opinionen att fortsätta.
Ett starkt och tydligt KD är nödvändigt, men inte tillräckligt. Det finns nämligen kristna politiker i alla partier som behöver vårt stöd och vår uppmuntran. Partipolitikens begränsningar får inte hämma demokratins möjligheter. Kan man vara kristen politiker i Vänsterpartiet? I Centern? I Sverigedemokraterna? I Liberalerna? När man ska svara på denna fråga behöver man hålla undan partipolitiska övertoner, oavsett varifrån de kommer. Svaret på den frågan är nämligen självklart ja.

Det är viktigt att granska de ideologier som ligger bakom ett partis bildande och framväxt, men det behöver även kompletteras med en granskning av den aktuella opinionsbildningen och de sakpolitiska besluten i dag.
Det är exempelvis ingen tvekan om att den kristna betoningen på alla människors lika värde utmanas i partier som Sverigedemokraterna (människor från andra länder) och Vänstern (ofödda barn i livets början). Å andra sidan: ligger kanske Vänsterpartiets generösa flyktingpolitik och Sverigedemokraternas strama abortpolitik närmare den kristna tanken om alla människors absoluta och lika värde.
I varje parti finns det möjlighet för de politiker som engagerar sig att påverka partiets utveckling. De kristna värderingarna kan därför inte monopoliseras till ett enskilt parti. Om ett parti hänvisar till sina kristna rötter men inte levererar politiska förslag och opinionsarbete i överensstämmelse med denna bekännelse, blir dessutom denna hänvisning inte mycket värd.

För 50 år sedan beslutade RFSL om en medveten strategi att uppmana sina medlemmar att engagera sig i samtliga partier för att få partierna att driva organisationens hjärtefrågor. Självklart hade den lilla organisation, som i stort sett saknade betalande medlemmar, sitt främsta stöd hos riksdagens vänsterpartier och liberaler, som via generösa statsbidrag blåste upp deras ekonomi. Men på detta sätt blev snart även övriga partier en plattform för organisationens lobby-arbete. Vänsterpartier och liberaler bedrev statlig opinionsbildning på entreprenad, helt enkelt. Deras opinionsbildning fick via denna strategi dubbel utdelning, via detta mycket konkret genomslag även i övriga riksdagspartier.

Utan att för den skull – likt RFSL – uppmana till att infiltrera samtliga partier i riksdagen, behöver vi uppmuntra och stödja kristna som engagerar sig politiskt, oavsett vilket parti det nu handlar om. Riksdagens kristna grupp samlar ledamöter från samtliga partier, utom möjligen Vänsterpartiet. Som kristna är vi kallade att be för och välsigna all överhet. När vi ber för våra politiker och makthavare, låt oss då även inkludera alla kristna som engagerat sig i politiken – oavsett vilket parti de nu företräder.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.