Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Demokratins möjligheter och partipolitikens begränsningar

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
Kristdemokraterna (KD) hamnade över 4-procentspärren i Novus väljarbarometer i augusti. Faktum är att man behöver gå tillbaka ända till mars 2015 för att hitta en Novus-mätning där KD låg på samma nivå. Partiet har nämligen pendlat kring tre procent i över två år i Novus mätningar.
Demokratins_mojligheter_och_partipolitikens_begransningar
Förklaringen till uppgången är med stor säkerhet partiets, och främst då riksdagsledamoten Mikael Oscarssons, resoluta agerande med anledning av it-haveriet på Transportstyrelsen. Partiets KU-anmälan signerad Oscarsson var det som satte igång den dominoeffekt av avgående ministrar och ämbetsmän som vi fortfarande inte sett slutet av.

Partiets framgång är glädjande. Sverige behöver ett starkt KD för att de kristna värderingar som byggt vårt samhälle inte längre ska föraktas och raseras. Om partiledningen dessutom lystrar till Lars Adaktussons råd att inte vara så ängsliga utan att istället våga profilera partiets kärnfrågor som en gång motiverade partiet, kommer framgången i opinionen att fortsätta.
Ett starkt och tydligt KD är nödvändigt, men inte tillräckligt. Det finns nämligen kristna politiker i alla partier som behöver vårt stöd och vår uppmuntran. Partipolitikens begränsningar får inte hämma demokratins möjligheter. Kan man vara kristen politiker i Vänsterpartiet? I Centern? I Sverigedemokraterna? I Liberalerna? När man ska svara på denna fråga behöver man hålla undan partipolitiska övertoner, oavsett varifrån de kommer. Svaret på den frågan är nämligen självklart ja.

Det är viktigt att granska de ideologier som ligger bakom ett partis bildande och framväxt, men det behöver även kompletteras med en granskning av den aktuella opinionsbildningen och de sakpolitiska besluten i dag.
Det är exempelvis ingen tvekan om att den kristna betoningen på alla människors lika värde utmanas i partier som Sverigedemokraterna (människor från andra länder) och Vänstern (ofödda barn i livets början). Å andra sidan: ligger kanske Vänsterpartiets generösa flyktingpolitik och Sverigedemokraternas strama abortpolitik närmare den kristna tanken om alla människors absoluta och lika värde.
I varje parti finns det möjlighet för de politiker som engagerar sig att påverka partiets utveckling. De kristna värderingarna kan därför inte monopoliseras till ett enskilt parti. Om ett parti hänvisar till sina kristna rötter men inte levererar politiska förslag och opinionsarbete i överensstämmelse med denna bekännelse, blir dessutom denna hänvisning inte mycket värd.

För 50 år sedan beslutade RFSL om en medveten strategi att uppmana sina medlemmar att engagera sig i samtliga partier för att få partierna att driva organisationens hjärtefrågor. Självklart hade den lilla organisation, som i stort sett saknade betalande medlemmar, sitt främsta stöd hos riksdagens vänsterpartier och liberaler, som via generösa statsbidrag blåste upp deras ekonomi. Men på detta sätt blev snart även övriga partier en plattform för organisationens lobby-arbete. Vänsterpartier och liberaler bedrev statlig opinionsbildning på entreprenad, helt enkelt. Deras opinionsbildning fick via denna strategi dubbel utdelning, via detta mycket konkret genomslag även i övriga riksdagspartier.

Utan att för den skull – likt RFSL – uppmana till att infiltrera samtliga partier i riksdagen, behöver vi uppmuntra och stödja kristna som engagerar sig politiskt, oavsett vilket parti det nu handlar om. Riksdagens kristna grupp samlar ledamöter från samtliga partier, utom möjligen Vänsterpartiet. Som kristna är vi kallade att be för och välsigna all överhet. När vi ber för våra politiker och makthavare, låt oss då även inkludera alla kristna som engagerat sig i politiken – oavsett vilket parti de nu företräder.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Nar_fanorna_bleknar
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
eBlick
feb 27, 2020
Varannan kristen ungdom upplever sig kränkt på grund av sin tro vilket gör att många unga döljer sin tro. Kränkningarna sker vanligast i samband med lektioner i de naturvetenskapliga ämnena och religionskunskapen. En del elever uppger att de upplever en ”dumförklarande ton” och en ”raljerande attityd över tro”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019