Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vad är ett människoliv värt?

Ruben Agnarsson | 26 maj , 2017
"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt”.
Vad_ar_ett_manniskoliv_vart
Så inleds en av världslitteraturens bästa noveller: ”Förvandlingen” av Franz Kafka från år 1915. Novellen beskriver hur huvudpersonen Gregor Samsa förvandlas från en familjeförsörjande far till en värdelös skalbagge, som därefter föraktas av fru och barn, och så småningom dör en tragisk död.
Kafkas novell – liksom verkligheten själv – lär oss att lögn, manipulation och försåtliga omskrivningar av verkligheten är en förutsättning för att mänskligheten ska acceptera övergrepp på mänskliga rättigheter. 
I Sverige underhåller vi bilden av att vi ligger i framkant när det gäller människovärde, demokratiska rättigheter och yttrandefrihet. Fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark har på ett brutalt sätt visat att så inte alls är fallet.

De starka och antiintellektuella reaktionerna mot barnmorskans önskan om att slippa delta i abortverksamhet, visar att hela abortlagen vilar på en enda stor lögn. Människofostret har i debatter, förarbeten och svensk lagstiftning på ett Kafka-liknande sätt nämligen omdefinierats och decimerats till livmoderinnehåll och cellklumpar. Denna verklighetsbeskrivning får till varje pris inte ifrågasättas.
Nu vet egentligen alla svenskar att denna omskrivning av verkligheten är fullständigt missvisande. Mästerfotografen Lennart Nilssons bilder har präntat in i oss alla att de mänskliga dragen hos fostret finns där redan från de allra första graviditetsmånaderna.
Ingen svensk skulle gå med på att det förekom industriell avlivning av barn på löpande band på Sveriges sjukhus. Därför talar vi inte om vad det är som egentligen pågår på våra abortkliniker. Att beskriva dessa små sprattlande människolika varelser i sköljrum och avfallshantering som kippar efter luft är helt enkelt tabu. De som ändå ifrågasätter denna verksamhet framställs i debatten som känslokalla och halvt galna, när det egentligen är precis tvärtom. Det är ju försvaret av människovärdet och omsorgen av de svagaste som ligger bakom en kritisk inställning till abortverksamheten.

Därför är rättegångarna
mot barnmorskan Ellinor Grimmark bland det bästa som har hänt Sverige på många, många år. Äntligen har allmänheten i Sverige fått möjlighet att reflektera lite över den människosyn som ligger bakom den svenska abortlagstiftningen.
Ellinor Grimmark vill egentligen ha ett jobb i Sverige, men har nu tvingats flytta med hela familjen till Norge. Inom kort kommer hennes ärende att lämnas in till Europadomstolen. Familjen Grimmark har nu endast en vecka på sig att betala kostnaderna som rättegången i tingsrätt och Arbetsdomstol har fört med sig. Nyligen fick Grimmarks en räkning på 1,7 miljoner kronor från Arbetsdomstolen. Summan ska vara betald senast den 3 juni.
Ellinor Grimmarks kamp för samvetsfrihet är inte bara hennes eller hennes familjs angelägenhet. Det handlar om alla de barnmorskor i Sverige som precis som Ellinor har valt sitt yrke för att de vill bistå mamma och barn vid inledningen av livets mirakel. Och det handlar i förlängningen också om vilken människosyn vi ska ha i Sverige.

P.S. Du som vill stödja Ellinor Grimmarks fortsatta kamp i Europadomstolen kan ge en gåva till Fonden för samvetsfrihet på bankgiro 508-8521. Märk gåvan ”Grimmark”. D.S.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
 
eBlick
Nar_fanorna_bleknar
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
eBlick
feb 27, 2020
Varannan kristen ungdom upplever sig kränkt på grund av sin tro vilket gör att många unga döljer sin tro. Kränkningarna sker vanligast i samband med lektioner i de naturvetenskapliga ämnena och religionskunskapen. En del elever uppger att de upplever en ”dumförklarande ton” och en ”raljerande attityd över tro”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019