Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vad är ett människoliv värt?

Ruben Agnarsson | 26 maj , 2017
"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt”.
Vad_ar_ett_manniskoliv_vart
Så inleds en av världslitteraturens bästa noveller: ”Förvandlingen” av Franz Kafka från år 1915. Novellen beskriver hur huvudpersonen Gregor Samsa förvandlas från en familjeförsörjande far till en värdelös skalbagge, som därefter föraktas av fru och barn, och så småningom dör en tragisk död.
Kafkas novell – liksom verkligheten själv – lär oss att lögn, manipulation och försåtliga omskrivningar av verkligheten är en förutsättning för att mänskligheten ska acceptera övergrepp på mänskliga rättigheter. 
I Sverige underhåller vi bilden av att vi ligger i framkant när det gäller människovärde, demokratiska rättigheter och yttrandefrihet. Fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark har på ett brutalt sätt visat att så inte alls är fallet.

De starka och antiintellektuella reaktionerna mot barnmorskans önskan om att slippa delta i abortverksamhet, visar att hela abortlagen vilar på en enda stor lögn. Människofostret har i debatter, förarbeten och svensk lagstiftning på ett Kafka-liknande sätt nämligen omdefinierats och decimerats till livmoderinnehåll och cellklumpar. Denna verklighetsbeskrivning får till varje pris inte ifrågasättas.
Nu vet egentligen alla svenskar att denna omskrivning av verkligheten är fullständigt missvisande. Mästerfotografen Lennart Nilssons bilder har präntat in i oss alla att de mänskliga dragen hos fostret finns där redan från de allra första graviditetsmånaderna.
Ingen svensk skulle gå med på att det förekom industriell avlivning av barn på löpande band på Sveriges sjukhus. Därför talar vi inte om vad det är som egentligen pågår på våra abortkliniker. Att beskriva dessa små sprattlande människolika varelser i sköljrum och avfallshantering som kippar efter luft är helt enkelt tabu. De som ändå ifrågasätter denna verksamhet framställs i debatten som känslokalla och halvt galna, när det egentligen är precis tvärtom. Det är ju försvaret av människovärdet och omsorgen av de svagaste som ligger bakom en kritisk inställning till abortverksamheten.

Därför är rättegångarna
mot barnmorskan Ellinor Grimmark bland det bästa som har hänt Sverige på många, många år. Äntligen har allmänheten i Sverige fått möjlighet att reflektera lite över den människosyn som ligger bakom den svenska abortlagstiftningen.
Ellinor Grimmark vill egentligen ha ett jobb i Sverige, men har nu tvingats flytta med hela familjen till Norge. Inom kort kommer hennes ärende att lämnas in till Europadomstolen. Familjen Grimmark har nu endast en vecka på sig att betala kostnaderna som rättegången i tingsrätt och Arbetsdomstol har fört med sig. Nyligen fick Grimmarks en räkning på 1,7 miljoner kronor från Arbetsdomstolen. Summan ska vara betald senast den 3 juni.
Ellinor Grimmarks kamp för samvetsfrihet är inte bara hennes eller hennes familjs angelägenhet. Det handlar om alla de barnmorskor i Sverige som precis som Ellinor har valt sitt yrke för att de vill bistå mamma och barn vid inledningen av livets mirakel. Och det handlar i förlängningen också om vilken människosyn vi ska ha i Sverige.

P.S. Du som vill stödja Ellinor Grimmarks fortsatta kamp i Europadomstolen kan ge en gåva till Fonden för samvetsfrihet på bankgiro 508-8521. Märk gåvan ”Grimmark”. D.S.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
 
eBlick
Kraftens_betydelse
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.