Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

LO vill pådyvla barn ateism

Ruben Agnarsson | 12 jan , 2017
Karl-Petter Thorwaldsson, vars pappa var fackligt aktiv på glasbruket i Kosta och vars mamma var med i Kommunal, är idag ordförande för LO-facket. Han har alltså helt uppenbart tagit mycket starka intryck från sina föräldrars politiska åsikter och livsåskådning.

lo_vill_padyvla_barn_ateism
Strax före jul gick LO och Thorwaldsson ut med ett utspel om att förbjuda religiösa friskolor och krävde att skolan skulle vara fri från religion. ”Det är ingen rättighet att pådyvla våra barn föräldrarnas trosuppfattning” löd den fackliga tweet som manade till kamp för en ateistisk svensk skola. Utspelet avslöjar hur snäv och intolerant socialismen är när nu LO vill att den svenska skolan ska prägla barn i en ateistisk trosuppfattning.

Utspelet är dessutom en obehaglig påminnelse om svunna tider. Vänsterradikalen och socialdemokraten Stellan Arvidsson har påverkat den svenska enhetsskolan mer än någon annan svensk har gjort, bland annat via 1946 års skolkommission, där han träffade sin livskamrat Brita Stenholm.

I decennier dominerade därefter socialdemokraterna Arvidsson och Stenholm svensk skolpolitik, via skolpolitiska utredningar och samhällsdebatter.

Deras mål att göra den svenska skolan till en plats för ateistisk indoktrinering fick en lyrisk Stasi-rapport till DDR:s Politbyrå att beskriva Stellan Arvidsson som expert på ateistisk fostran.

Rapporten beskrev Arvidssons uppfattning att läroböcker var viktiga eftersom de kunde vara medel för ateistisk skolning i statlig religionsundervisning. Han var enligt rapporten mycket intresserad av marxismleninismen.

När Stellan Arvidsson tog emot hedersdoktoratet vid DDR-universitetet i Rostock i november 1969 presenterades han som den svenska enhetsskolans arkitekt. Arvidsson var övertygad om att det svenska skolsystemet i framtiden alltmer skulle likna DDR:s och fick hedersdoktoratet eftersom ”en socialistisk skolreform hade kunnat genomföras i det kapitalistiska Sverige.”

I sitt tacktal uttryckte han: ”Historikerna måste i framtiden förklara hur en socialistisk skolreform kunde genomföras i ett kapitalistiskt land. (...) Hur kommer det sig att skolsystemen i det socialistiska DDR och det kapitalistiska Sverige har så många gemensamma drag?”

Snart utvecklade Sverige och DDR ett intensivt utbyte när det gäller läromedel, pedagogisk forskning och kontakt mellan skolpolitiker. 1965 avlöpte en utställning om DDR:s skolsystem på lärarhögskolan i Stockholm. På kvällen var SÖ:s generaldirektör Jonas Orring hemma hos Stellan Arvidsson, där de hade ett fyra timmar långt samtal om DDR:s skolsystem.

År 1967 besökte en svensk delegation med Erland Ringborg och personal från SÖ DDR. År 1965 skrev SÖ:s generaldirektör Jonas Orring i ett brev till Stellan Arvidsson: ”Jag tror att vi har mer att lära av östtyskarna än av de flesta andra.”

På 1980-talet fanns det statliga avtal på utbildningsområdet och ministerbesöken avlöste varandra. När DDR:s utbildningsminister Margot Honecker besökte Stockholm i mars 1985 framförde Skolöverstyrelsen önskemål om att få direktkontakt mellan skolor i DDR och Sverige.

Även LO och Karl-Petter Thorwaldsson vill nu likt Stellan Arvidsson hamra in ateismen i alla svenska barn, tvärt emot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna: ”Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar.”

Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna betonar dessutom: ”Ingen får förvägras rätten till undervisning. Vid utövandet av den verksamhet som staten kan ta på sig i fråga om utbildning och undervisning skall staten respektera föräldrars rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.”

Dessa konventioner tillkom som en reaktion mot nazismens och kommunismens totalitära regimer som använde skolväsendet för att indoktrinera barn.

Att det socialdemokratiska Sverige vägrade att skriva under Europakonventionens tilläggsprotokoll avslöjar vilka ambitioner som låg bakom socialdemokratisk skolpolitik.

Det krävdes en borgerlig regering, med Carl Bildt, för att inkorporera dessa deklarationer i svensk lag i mitten av 1990-talet. När nu LO vill skruva tillbaka klockan och likt kommunismen och nazismen återigen detronisera Sveriges föräldrar, är det totalitära idéer som en gång för alla hör hemma på historiens soptipp.

RUBEN AGNARSSON

ruben@inblick.se

Chefredaktör
eBlick
The_end_of_the_beginning
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019