Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hänger Sverige ut Israel i FN?

Ruben Agnarsson | 05 jan , 2017
I varje tid tar sig antisemitismen nya uttryck. Den självklara måttstocken på antisemitism är att judar bedöms utifrån en helt annan måttstock än alla andra.

hanger_sverige_ut_israel_i_fn
I dag tar de flesta civiliserade människor avstånd från Nürnberglagarna, som på 1930-talet introducerades i Tyskland för att särskilja judar från övriga tyska medborgare.

Även Nazitysklands bojkott av judiska affärer, som genomfördes tack vare uniformerade nazister som stod utanför butiker och företag som ägdes av judar för att hindra kunder från att komma in, fördöms av de flesta.

Och här i Sverige är det få som försvarar att svensk järnmalm såldes till Hitlers krigsmaskineri under andra världskriget, och att betalningen togs emot i guld som stulits från judiska offer som miste livet i Förintelsen.

Det är lätt att med facit i hand ta avstånd från den antisemitism som har förekommit i historien. Förintelsen av sex miljoner judar – slutresultatet av att världssamfundets tystnad inför en ideologi som riktade in sig mot världens judiska befolkning – förskräcker. Men när dessa händelser faktiskt utspelade sig var det många länder som såg politiska och ekonomiska fördelar i att inte ta strid mot den antisemitism som tydliggjordes.

 

Idag är det judiska folket representerat av landet Israel. Idag ser vi hur internationella bojkotter, resolutioner och påtryckningar som om och om igen riktas mot landet är ensidiga och saknar balans. Det är ju inte så att det saknas skurkstater i världen. Och det finns ju gott om grova och brutala övergrepp på mänskliga rättigheter, inte minst i muslimvärlden.

Ta Frankrike, med en stor muslimsk befolkning och stora ekonomisk och politiska intressen i arabvärlden, som exempel. I en situation med islamistisk terror och upprepade attacker mot landets judiska befolkning, blir landet det första i EU som kräver märkning av judiska varor som producerats utanför 1967 års gränser.

Terror lönar sig alltså. Av alla 200 territoriella konflikter som pågår runt om i världen pekas den konflikt som involverar den judiska befolkningen ut. Att en halv miljon människor har dödats i grannlandet Syrien upprör inte lika mycket.

Samtidigt vill Frankrike, tillsammans med Arabförbundet, ta på sig ledartröjan när det gäller förhandlingar mellan Israel och palestinier. Är det konstigt att Israel är avvaktande?

 

Från årsskiftet är Sverige med i FN:s säkerhetsråd, och inleder årets första månad som ordförande. Mycket tyder på att Sverige har fått välja bort en rad viktiga utrikespolitiska beslut, exempelvis ett godkännande av Västsahara, för att få denna plats i solen. Det blev viktigare att få stöd från Marocko och Frankrike än att stå upp för rättfärdighet och sanning.

Frågan är nu vilka beslut som Sverige kommer att medverka till under sin tid i FN:s säkerhetsråd. Utrikesminister Margot Wallströms och den röd-gröna regeringens ensidiga hållning i konflikten mellan Israel och den palestinska myndigheten är illavarslande. Risken är därför att vi som land kommer att medverka i beslut som i framtiden kommer att fördömas på ett kraftfullt sätt när slutresultatet väl blir synligt.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
Chefredaktör

eBlick
europa_ledare
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.
eBlick
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.