Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hänger Sverige ut Israel i FN?

Ruben Agnarsson | 05 jan , 2017
I varje tid tar sig antisemitismen nya uttryck. Den självklara måttstocken på antisemitism är att judar bedöms utifrån en helt annan måttstock än alla andra.

hanger_sverige_ut_israel_i_fn
I dag tar de flesta civiliserade människor avstånd från Nürnberglagarna, som på 1930-talet introducerades i Tyskland för att särskilja judar från övriga tyska medborgare.

Även Nazitysklands bojkott av judiska affärer, som genomfördes tack vare uniformerade nazister som stod utanför butiker och företag som ägdes av judar för att hindra kunder från att komma in, fördöms av de flesta.

Och här i Sverige är det få som försvarar att svensk järnmalm såldes till Hitlers krigsmaskineri under andra världskriget, och att betalningen togs emot i guld som stulits från judiska offer som miste livet i Förintelsen.

Det är lätt att med facit i hand ta avstånd från den antisemitism som har förekommit i historien. Förintelsen av sex miljoner judar – slutresultatet av att världssamfundets tystnad inför en ideologi som riktade in sig mot världens judiska befolkning – förskräcker. Men när dessa händelser faktiskt utspelade sig var det många länder som såg politiska och ekonomiska fördelar i att inte ta strid mot den antisemitism som tydliggjordes.

 

Idag är det judiska folket representerat av landet Israel. Idag ser vi hur internationella bojkotter, resolutioner och påtryckningar som om och om igen riktas mot landet är ensidiga och saknar balans. Det är ju inte så att det saknas skurkstater i världen. Och det finns ju gott om grova och brutala övergrepp på mänskliga rättigheter, inte minst i muslimvärlden.

Ta Frankrike, med en stor muslimsk befolkning och stora ekonomisk och politiska intressen i arabvärlden, som exempel. I en situation med islamistisk terror och upprepade attacker mot landets judiska befolkning, blir landet det första i EU som kräver märkning av judiska varor som producerats utanför 1967 års gränser.

Terror lönar sig alltså. Av alla 200 territoriella konflikter som pågår runt om i världen pekas den konflikt som involverar den judiska befolkningen ut. Att en halv miljon människor har dödats i grannlandet Syrien upprör inte lika mycket.

Samtidigt vill Frankrike, tillsammans med Arabförbundet, ta på sig ledartröjan när det gäller förhandlingar mellan Israel och palestinier. Är det konstigt att Israel är avvaktande?

 

Från årsskiftet är Sverige med i FN:s säkerhetsråd, och inleder årets första månad som ordförande. Mycket tyder på att Sverige har fått välja bort en rad viktiga utrikespolitiska beslut, exempelvis ett godkännande av Västsahara, för att få denna plats i solen. Det blev viktigare att få stöd från Marocko och Frankrike än att stå upp för rättfärdighet och sanning.

Frågan är nu vilka beslut som Sverige kommer att medverka till under sin tid i FN:s säkerhetsråd. Utrikesminister Margot Wallströms och den röd-gröna regeringens ensidiga hållning i konflikten mellan Israel och den palestinska myndigheten är illavarslande. Risken är därför att vi som land kommer att medverka i beslut som i framtiden kommer att fördömas på ett kraftfullt sätt när slutresultatet väl blir synligt.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
Chefredaktör

eBlick
Rosorna_pa_Rosenbad
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen: