Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Öppna hjärtan för de svaga

Ruben Agnarsson | 22 dec , 2016
"Jag ber svenska folket att ha tålamod och öppna sina hjärtan för de utsatta vi ser runtom i världen. När många flyr på kort tid skapar det spänningar i det svenska samhället. Men vi har lärt oss att människor som kommer hit sedan är med och bygger Sverige tillsammans med oss”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt sommaren 2014.

oppna_hjartan_for_de_svaga
Fredrik Reinfeldt riktade då en kraftfull uppmaning till det svenska folket att vara redo för en stor flyktingström från de svåra konfliktområdena i bland annat Mellanöstern.

I ett försök att inte tappa väljare till Sverigedemokraterna har en lång rad toppmoderater på senare tid tagit avstånd från den invandringspolitik som Alliansregeringen då förde, men förre statsministern Fredrik Reinfeldt säger sig fortfarande stå fast vid de beslut som han fattade.
När Reinfeldt nyligen besökte Skavlan i säsongens sista program uttryckte han dock en något annorlunda bakgrund till sin uppmaning till det svenska folket om att öppna sina hjärtan för de nyanlända: det demografiska hålet i Sverige gör att vi saknar människor som tar hand om oss när vi blir äldre.

”Det är bra att ha en växande befolkning, för då kan man ta hand om alla de här 50-åringarna som sedan jobbar vidare och blir 75 och 80 och 90 år, och som vill ha pension, och som vill ha bättre sjukvård”, sade Fredrik Reinfeldt i programmet. Han fortsatte:

”Svaret på det är: jättebra, men då måste vi ha människor mitt i livet som arbetar. Och då är svaret att vi föder för få egna barn i våra länder i de utvecklade delarna av världen och då behöver vi människor som kommer hit.”

 

Även Reinfeldts resonemang hos Skavlan skulle kunna ses som en anpassning till Sverigedemokraternas resonemang om att vi som svenskar först måste tänka på oss själva. Kontentan blir ju att vi ska ersätta alla de ofödda barn som vi väljer att abortera i Sverige med nyanlända, så att vi som fick livet som gåva blir väl omhändertagna när vi blir gamla.

”Jag har märkt att alla som är för abort har redan fötts”, sade förre USA-presidenten Ronald Reagan.

Det finns i detta sammanhang all anledning att påminna om vad den förre partiledaren Alf Svensson uttryckte i en riksdagsmotion i mitten av 1980-talet: ”Den nuvarande abortlagen främjar föraktet för de svaga. Och ett utbrett sådant synsätt kommer att leda till ett hårt, elitistiskt och ogästvänligt samhälle”.

Texten i motionen kastar ett tydligt ljus över dagens samhällssituation. Tyvärr orkade inte partiet hålla fast vid denna inställning till människovärdet när Kristdemokraterna senare kom in i riksdagen, vilket är djupt tragiskt. Att uppmana till att öppna våra hjärtan för de svaga och utsatta och samtidigt selektera människoliv vid livets början – och därmed förvägra ofödda barn den rätt till liv som vi själva fått – blir inte konsekvent.

 

Det svenska samhället lider tungt av den uppenbara ovilja som finns mot att tala om den människosyn som ligger bakom den nuvarande abortlagstiftningen. Alf Svenssons förutsägelse att abortlagens förakt för de svaga ”kommer att leda till ett hårt, elitistiskt och ogästvänligt samhälle” har gått i uppfyllelse framför våra ögon.

Ett medmänskligt samhälle öppnar sina hjärtan för såväl flyktingar i nöd som för oönskade ofödda barn. Medmänsklighet är självklart inte detsamma som att stoppa huvudet i sanden. Det finns en rad svårigheter, utmaningar och praktiska problem som behöver tas itu med för att vi ska kunna behålla ett öppet hjärta för de svaga och utsatta.

Men Sverige är i akut behov av politiska ledare som inser att den kristna tron och de kristna värderingarna är den bästa garanten för ett medmänskligt samhälle.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
eBlick
The_end_of_the_beginning
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019