Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för bödlarna

Ruben Agnarsson | 15 dec , 2016
Krigets första offer är sanningen. Det är ett talesätt som Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondenter Johan-Mathias Sommarström och Cecilia Uddén nu med full kraft lever upp till.

att_blunda_for_bodlarna

När två av Sveriges Radios mest erfarna journalister i veckan rapporterade från Mellanöstern missade de helt det alldeles uppenbara: nämligen att Rysslands engagemang i området inte alls har handlat om att kriga mot Islamiska Staten, utan om att kväsa väststödda rebellgrupper som opponerade sig mot Assads brutala diktatur.

Medan Uddén helt undvek att kritisera Rysslands hänsynslösa bombningar av civila, av sjukhus och av skolor, och inte heller berörde angreppen på FN-konvojer och biståndsarbetare, tog istället Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault bladet från munnen när han träffade sina kollegor i Bryssel i veckan:

”De ryssar som låtsas bekämpa terrorismen fokuserar i själva verket på Aleppo och har gett utrymme till Daesh (IS), som är på väg att återta Palmyra. Ryssland talar ett dubbelspråk, en sorts ständiga lögner. Å ena sidan säger de att vi förhandlar om en vapenvila, å andra sidan förs ett totalt krig för att rädda Assad-regimen”, sade han enligt Dagens Nyheter.

 

Frankrikes utrikesminister syftar på att Vladimir Putin, efter att i september förra året i FN:s generalförsamling föreslagit en bred koalition med Väst för att bomba Islamiska Staten, strax därefter skickade ryska flyg för att bomba USA-allierade rebeller i Syrien.

När Putin nu i september gick med på att svältande civila i Aleppo ska få mat och förnödenheter och sade ja till att ingå vapenvila, blev resultatet brutala ryskledda bombningar av de FN-konvojer som skulle leverera nödhjälpen.

De rysk-syriska bombningarna av Aleppo har gett 200 000 barn i staden krigstrauman. Amnesty och 200 andra organisationer vädjade nyligen till FN i ett mycket ovanligt krismöte att stoppa den ryska slakten.

FN-sändebudet Staffan de Mistura har varnat för att tillåta ett till Srebrenica eller Rwanda.

 

I söndagens Agenda berättade Must-chefen Gunnar Karlson att Sverige är utsatt för påverkansoperationer där Ryssland medvetet sprider falsk information, vinklar sanningen, trycker på argument som mer än andra försvårar att få en klar bild av vad som händer i exempelvis krigen i Ukraina och Syrien.

I programmet tonade journalisten Jan Guillou ned informationshotet från Ryssland. Han menade att den borgerliga pressen kände sig hotad av Ryssland, i ett annat läge hade exempelvis sabotaget mot masten i Borås i våras kallats för ett pojkstreck, menade han. Guillou har en bakgrund som KGB-agent och var medlem i Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML), vilket gör att hans slutsats inte är förvånande.

Även utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén har en bakgrund inom KFML, som grafiker på Gnistan (tidning för KFML).

Var och en får kan avgöra hur Guillous och Uddéns bakgrund påverkar när Public service-företagen Sveriges Radio och Sveriges Television ska förmedla en korrekt världsbild av vad som händer i krigsområden där Ryssland är aktivt.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
Chefredaktör
eBlick
The_end_of_the_beginning
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019