Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för bödlarna

Ruben Agnarsson | 15 dec , 2016
Krigets första offer är sanningen. Det är ett talesätt som Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondenter Johan-Mathias Sommarström och Cecilia Uddén nu med full kraft lever upp till.

att_blunda_for_bodlarna

När två av Sveriges Radios mest erfarna journalister i veckan rapporterade från Mellanöstern missade de helt det alldeles uppenbara: nämligen att Rysslands engagemang i området inte alls har handlat om att kriga mot Islamiska Staten, utan om att kväsa väststödda rebellgrupper som opponerade sig mot Assads brutala diktatur.

Medan Uddén helt undvek att kritisera Rysslands hänsynslösa bombningar av civila, av sjukhus och av skolor, och inte heller berörde angreppen på FN-konvojer och biståndsarbetare, tog istället Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault bladet från munnen när han träffade sina kollegor i Bryssel i veckan:

”De ryssar som låtsas bekämpa terrorismen fokuserar i själva verket på Aleppo och har gett utrymme till Daesh (IS), som är på väg att återta Palmyra. Ryssland talar ett dubbelspråk, en sorts ständiga lögner. Å ena sidan säger de att vi förhandlar om en vapenvila, å andra sidan förs ett totalt krig för att rädda Assad-regimen”, sade han enligt Dagens Nyheter.

 

Frankrikes utrikesminister syftar på att Vladimir Putin, efter att i september förra året i FN:s generalförsamling föreslagit en bred koalition med Väst för att bomba Islamiska Staten, strax därefter skickade ryska flyg för att bomba USA-allierade rebeller i Syrien.

När Putin nu i september gick med på att svältande civila i Aleppo ska få mat och förnödenheter och sade ja till att ingå vapenvila, blev resultatet brutala ryskledda bombningar av de FN-konvojer som skulle leverera nödhjälpen.

De rysk-syriska bombningarna av Aleppo har gett 200 000 barn i staden krigstrauman. Amnesty och 200 andra organisationer vädjade nyligen till FN i ett mycket ovanligt krismöte att stoppa den ryska slakten.

FN-sändebudet Staffan de Mistura har varnat för att tillåta ett till Srebrenica eller Rwanda.

 

I söndagens Agenda berättade Must-chefen Gunnar Karlson att Sverige är utsatt för påverkansoperationer där Ryssland medvetet sprider falsk information, vinklar sanningen, trycker på argument som mer än andra försvårar att få en klar bild av vad som händer i exempelvis krigen i Ukraina och Syrien.

I programmet tonade journalisten Jan Guillou ned informationshotet från Ryssland. Han menade att den borgerliga pressen kände sig hotad av Ryssland, i ett annat läge hade exempelvis sabotaget mot masten i Borås i våras kallats för ett pojkstreck, menade han. Guillou har en bakgrund som KGB-agent och var medlem i Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML), vilket gör att hans slutsats inte är förvånande.

Även utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén har en bakgrund inom KFML, som grafiker på Gnistan (tidning för KFML).

Var och en får kan avgöra hur Guillous och Uddéns bakgrund påverkar när Public service-företagen Sveriges Radio och Sveriges Television ska förmedla en korrekt världsbild av vad som händer i krigsområden där Ryssland är aktivt.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
Chefredaktör
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019