Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aleppo - en blind fläck i svenska medier

Ruben Agnarsson | 01 dec , 2016
"Syrien är ett fruktansvärt krig med förakt för humanitär rätt som jag aldrig sett i mitt liv. Civila, skolor och sjukhus attackeras med vetskap att det är krigsbrott.”

aleppo_en_blind_flack_i_svenska_medier
Det är inte vem som helst som gör denna dystra bedömning. Orden kommer nämligen från Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, som i helgen intervjuades i Svenska Dagbladet med anledning av att han om en månad slutar sin FN-tjänst.

Trots denna glasklara analys, är det få svenska medier som upprörs över de groteska krigsbrott som Ryssland och Syrien just nu genomför. Över 300 000 människor har dödats i Syrienkriget, hundratals hjälparbetare finns bland dödsoffren och FN:s hjälparbetare lämnade i augusti landet i protest mot Assads/Putins omänskliga agerande när hjälpsändningar som är avsedda för lidande civila, inte bara stoppas utan även attackeras.

Samtidigt som Rysslands och Syriens militära styrkor angriper sjukhus, skolor och andra civila mål, gick Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i förra veckan ut med den absurda anklagelsen mot det svenska FN-sändebudet Staffan de Mistura att han saboterade fredssamtalen i Syrien.

 

Att svenska medier är så återhållsamma i sin kritik mot de pågående krigsbrotten i Syrien är obegripligt. Förklaringarna till att svenska redaktioner vänder bort sina ansikten från den utan jämförelse mest inhumana, brutala och människofientliga krigsoperationen någonsin i Mellanöstern är säkert flera.

En anledning är nuvarande svenska mediehöjdares bakgrund i bokstavsvänstern, vars representanter historiskt alltid sett mellan fingrarna när diktaturer använder krig, massavrättningar och förtryck av mänskliga rättigheter som medel för att nå politiska mål. I december 2011 listade tidningen Scoop ett trettiotal mediechefer som i sin ungdom var aktiva i Rödluvan, Gnistan, Flamman, FNL-rörelsen eller andra organ som stödde diverse revolutionära vänsteridéer. Här återfanns bland annat Dick Sundevall (frilans), Carl Hamilton (krönikör), Ola Sigvardsson (allmänhetens pressombudsman), Robert Aschberg (TV-personlighet), Pelle Andersson (grundare av Metro), Peter Kadhammar (reporter Aftonbladet), Nils Funcke (sekreterare Yttrandefrihetskommittén), Cecilia Uddén (utrikeskorrespondent SR) och Janne Josefsson (grävreporter SVT, som i sin ungdom var med i ”Frihetlig vänster”).

 

I Scoop försvarade Aftonbladets reporter och kolumnist Peter Kadhammar sitt engagemang. Även om han har tänkt om sedan dess, ångrade han inte tiden i Sveriges kommunistiska parti, SKP.

”Att jag och så många andra ungdomar drogs med i vänsterrörelsen var egentligen inte så konstigt. Det gjorde de flesta förnuftiga unga på den tiden”, sade Peter Kadhammar, och avslöjade därmed både sin brist på självdistans och sin frånvaro av självkritik.

Att ett stort antal svenska redaktionschefer och andra medieövervakare har en gemensam politisk bakgrund i diverse radikala vänsterrörelser har gett det svenska medielandskapet en rad blinda fläckar. Inte minst gäller det två områden: den svenska rapporteringen kring övergrepp och krigsbrott som administreras från Moskva och mediernas nyhetsförmedling från Mellanöstern. När dessa två utgångspunkter förenas i ett och samma händelseförlopp tappar rapporteringen lätt fotfästet helt och hållet.

Att Syrien, som för krig med stöd av Ryssland och Iran, helt plötsligt skulle visa respekt för det mänskliga lidandet i Östra Aleppo, är därför lika troligt som att Jan Guillou i en krönika i Aftonbladet skulle gå till storms mot de krigsförbrytelser som Syrien, Ryssland och Iran begår.

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
The_end_of_the_beginning
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019