Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aleppo - en blind fläck i svenska medier

Ruben Agnarsson | 01 dec , 2016
"Syrien är ett fruktansvärt krig med förakt för humanitär rätt som jag aldrig sett i mitt liv. Civila, skolor och sjukhus attackeras med vetskap att det är krigsbrott.”

aleppo_en_blind_flack_i_svenska_medier
Det är inte vem som helst som gör denna dystra bedömning. Orden kommer nämligen från Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, som i helgen intervjuades i Svenska Dagbladet med anledning av att han om en månad slutar sin FN-tjänst.

Trots denna glasklara analys, är det få svenska medier som upprörs över de groteska krigsbrott som Ryssland och Syrien just nu genomför. Över 300 000 människor har dödats i Syrienkriget, hundratals hjälparbetare finns bland dödsoffren och FN:s hjälparbetare lämnade i augusti landet i protest mot Assads/Putins omänskliga agerande när hjälpsändningar som är avsedda för lidande civila, inte bara stoppas utan även attackeras.

Samtidigt som Rysslands och Syriens militära styrkor angriper sjukhus, skolor och andra civila mål, gick Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i förra veckan ut med den absurda anklagelsen mot det svenska FN-sändebudet Staffan de Mistura att han saboterade fredssamtalen i Syrien.

 

Att svenska medier är så återhållsamma i sin kritik mot de pågående krigsbrotten i Syrien är obegripligt. Förklaringarna till att svenska redaktioner vänder bort sina ansikten från den utan jämförelse mest inhumana, brutala och människofientliga krigsoperationen någonsin i Mellanöstern är säkert flera.

En anledning är nuvarande svenska mediehöjdares bakgrund i bokstavsvänstern, vars representanter historiskt alltid sett mellan fingrarna när diktaturer använder krig, massavrättningar och förtryck av mänskliga rättigheter som medel för att nå politiska mål. I december 2011 listade tidningen Scoop ett trettiotal mediechefer som i sin ungdom var aktiva i Rödluvan, Gnistan, Flamman, FNL-rörelsen eller andra organ som stödde diverse revolutionära vänsteridéer. Här återfanns bland annat Dick Sundevall (frilans), Carl Hamilton (krönikör), Ola Sigvardsson (allmänhetens pressombudsman), Robert Aschberg (TV-personlighet), Pelle Andersson (grundare av Metro), Peter Kadhammar (reporter Aftonbladet), Nils Funcke (sekreterare Yttrandefrihetskommittén), Cecilia Uddén (utrikeskorrespondent SR) och Janne Josefsson (grävreporter SVT, som i sin ungdom var med i ”Frihetlig vänster”).

 

I Scoop försvarade Aftonbladets reporter och kolumnist Peter Kadhammar sitt engagemang. Även om han har tänkt om sedan dess, ångrade han inte tiden i Sveriges kommunistiska parti, SKP.

”Att jag och så många andra ungdomar drogs med i vänsterrörelsen var egentligen inte så konstigt. Det gjorde de flesta förnuftiga unga på den tiden”, sade Peter Kadhammar, och avslöjade därmed både sin brist på självdistans och sin frånvaro av självkritik.

Att ett stort antal svenska redaktionschefer och andra medieövervakare har en gemensam politisk bakgrund i diverse radikala vänsterrörelser har gett det svenska medielandskapet en rad blinda fläckar. Inte minst gäller det två områden: den svenska rapporteringen kring övergrepp och krigsbrott som administreras från Moskva och mediernas nyhetsförmedling från Mellanöstern. När dessa två utgångspunkter förenas i ett och samma händelseförlopp tappar rapporteringen lätt fotfästet helt och hållet.

Att Syrien, som för krig med stöd av Ryssland och Iran, helt plötsligt skulle visa respekt för det mänskliga lidandet i Östra Aleppo, är därför lika troligt som att Jan Guillou i en krönika i Aftonbladet skulle gå till storms mot de krigsförbrytelser som Syrien, Ryssland och Iran begår.

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019