Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En trojansk häst på Gotland

Ruben Agnarsson | 24 nov , 2016
Det var nog en och annan smålänning som satte morgonkaffet i vrångstrupen när de läste sin morgontidning i måndags. En annons i småländska Hallpressen med den något provocerande parollen ”Behöver Gotland försvaras?” bjöd nämligen in allmänheten till försvarsinformation och paneldebatt i Jönköping i måndags kväll.

en_trojansk_hast_pa_gotland
 Huvudtalare var brigadgeneral Bengt Axelsson, vice rektor från Försvarshögskolan.
Det är minsann inte varje vecka som Försvaret via annonser i dagspress bjuder in allmänheten till ett seminarium med ett så utmanande budskap. Rubriken har nämligen en tankeväckande hälsning både till politiker på Gotland och i Sveriges riksdag. Men föredraget sänder också ett budskap till folk i allmänhet.

 

Inte nog med detta. Förra veckan publicerade Försvarsmaktens blogg ”Inifrån sett” ett inlägg om en tänkt rysk invasion av Gotland. Den anonyma bloggaren är verksam på Sjöstridsskolan. ”Mina tänkta resurser är i detta fallet motsvarande vad Ryssland i Östersjön normalt förfogar över när det gäller landstigningstonnage och marininfanteri” skrev bloggaren på Försvarsmaktens hemsida och beskrev Visby hamn som förstaval och Slite hamn som andraval. ”Gott om kajlängd. Tilltransport sker på ostsidan av Gotland” var argument som enligt skribenten talade för att den ryska militären skulle använda Slite hamn vid en invasion. Den långa kajlängden blev till när hamnen byggdes ut av ryska Nord Stream i samband med den första gasledningen i Östersjön.

Överste Bo Pellnäs varnade redan i april 2011 – på ett riksdagsseminarium om det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön – för att Nordstreams nybyggda hamn i Slite skulle fungera utmärkt som landstigningshjälpmedel för eventuella angripande ryska krigsfartyg.

Under tiden som försvaret konstaterar att Slite hamn är en tänkbar landstigningshamn vid en eventuell rysk invasion och Sveriges ÖB Micael Bydén avråder från att hyra ut hamnen till Nord Stream, och samtidigt som riksdagen vid upprepade tillfällen uttrycker oro inför att Ryssland ska få tillgång till hamnen på nordöstra Gotland, mal den kommunala byråkratin på ön helt obekymrat på. ”Ska vi säga nej till en förfrågan, bara för att det är ryska intressen som ligger bakom det företag som sökt tillstånd?” frågar sig Region Gotlands ordförande Björn Jansson (S) och låtsas som att Vladimir Putins geopolitiska ambitioner inte existerar.

 

Samma naiva hållning låg bakom besluten när den socialdemokratiska regeringen för drygt tio år sedan i omgångar fick med sig riksdagen på att dra ned Sveriges försvar till en tredjedel. Ett av alla dramatiska resultat blev att Gotlands försvar lades ned, eftersom den militära personalen runt om i Sverige i första hand sågs som en arbetsmarknadspolitisk resurs. Därför flyttade delar av Riksantikvarieämbetet, samt Riksutställningar, till ön när 500 statstjänstemän skulle ersätta försvarets personalstyrka.

Utlokaliseringen var kontroversiell, men Riksutställningar invigde sina lokaler där Gotlands artilleriregemente tidigare låg, med fest, ballonger och dans i januari 2008. I oktober 2008 var det dags för Riksantikvarieämbetet att flytta in i samma lokaler, samtidigt som Juri Markkulas konstverk ”Troja” invigdes utanför husets entré.

Markkulas konstverk består av en färglagd, stängd och förseglad container och har fått namn från berättelsen om att en generös gåva i själva verket kan vara uttryck för någon form av krigslist.

Det är kanske en berättelse att reflektera över nu när Gotlands kommunpolitiker ska fundera över om arbetsmarknadspolitiskt bistånd och lukrativa hamnavtal som stärker den kommunala budgeten, verkligen är den hjälp som behövs i det upptrappade säkerhetspolitiska läge som just nu råder i Östersjön.

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019