Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En trojansk häst på Gotland

Ruben Agnarsson | 24 nov , 2016
Det var nog en och annan smålänning som satte morgonkaffet i vrångstrupen när de läste sin morgontidning i måndags. En annons i småländska Hallpressen med den något provocerande parollen ”Behöver Gotland försvaras?” bjöd nämligen in allmänheten till försvarsinformation och paneldebatt i Jönköping i måndags kväll.

en_trojansk_hast_pa_gotland
 Huvudtalare var brigadgeneral Bengt Axelsson, vice rektor från Försvarshögskolan.
Det är minsann inte varje vecka som Försvaret via annonser i dagspress bjuder in allmänheten till ett seminarium med ett så utmanande budskap. Rubriken har nämligen en tankeväckande hälsning både till politiker på Gotland och i Sveriges riksdag. Men föredraget sänder också ett budskap till folk i allmänhet.

 

Inte nog med detta. Förra veckan publicerade Försvarsmaktens blogg ”Inifrån sett” ett inlägg om en tänkt rysk invasion av Gotland. Den anonyma bloggaren är verksam på Sjöstridsskolan. ”Mina tänkta resurser är i detta fallet motsvarande vad Ryssland i Östersjön normalt förfogar över när det gäller landstigningstonnage och marininfanteri” skrev bloggaren på Försvarsmaktens hemsida och beskrev Visby hamn som förstaval och Slite hamn som andraval. ”Gott om kajlängd. Tilltransport sker på ostsidan av Gotland” var argument som enligt skribenten talade för att den ryska militären skulle använda Slite hamn vid en invasion. Den långa kajlängden blev till när hamnen byggdes ut av ryska Nord Stream i samband med den första gasledningen i Östersjön.

Överste Bo Pellnäs varnade redan i april 2011 – på ett riksdagsseminarium om det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön – för att Nordstreams nybyggda hamn i Slite skulle fungera utmärkt som landstigningshjälpmedel för eventuella angripande ryska krigsfartyg.

Under tiden som försvaret konstaterar att Slite hamn är en tänkbar landstigningshamn vid en eventuell rysk invasion och Sveriges ÖB Micael Bydén avråder från att hyra ut hamnen till Nord Stream, och samtidigt som riksdagen vid upprepade tillfällen uttrycker oro inför att Ryssland ska få tillgång till hamnen på nordöstra Gotland, mal den kommunala byråkratin på ön helt obekymrat på. ”Ska vi säga nej till en förfrågan, bara för att det är ryska intressen som ligger bakom det företag som sökt tillstånd?” frågar sig Region Gotlands ordförande Björn Jansson (S) och låtsas som att Vladimir Putins geopolitiska ambitioner inte existerar.

 

Samma naiva hållning låg bakom besluten när den socialdemokratiska regeringen för drygt tio år sedan i omgångar fick med sig riksdagen på att dra ned Sveriges försvar till en tredjedel. Ett av alla dramatiska resultat blev att Gotlands försvar lades ned, eftersom den militära personalen runt om i Sverige i första hand sågs som en arbetsmarknadspolitisk resurs. Därför flyttade delar av Riksantikvarieämbetet, samt Riksutställningar, till ön när 500 statstjänstemän skulle ersätta försvarets personalstyrka.

Utlokaliseringen var kontroversiell, men Riksutställningar invigde sina lokaler där Gotlands artilleriregemente tidigare låg, med fest, ballonger och dans i januari 2008. I oktober 2008 var det dags för Riksantikvarieämbetet att flytta in i samma lokaler, samtidigt som Juri Markkulas konstverk ”Troja” invigdes utanför husets entré.

Markkulas konstverk består av en färglagd, stängd och förseglad container och har fått namn från berättelsen om att en generös gåva i själva verket kan vara uttryck för någon form av krigslist.

Det är kanske en berättelse att reflektera över nu när Gotlands kommunpolitiker ska fundera över om arbetsmarknadspolitiskt bistånd och lukrativa hamnavtal som stärker den kommunala budgeten, verkligen är den hjälp som behövs i det upptrappade säkerhetspolitiska läge som just nu råder i Östersjön.

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
The_end_of_the_beginning
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019