Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dags att vakna

Ruben Agnarsson | 17 nov , 2016
I kölvattnet av Sveriges ytterst försiktiga återmilitärisering av Gotland, som i sin tur skett efter Rysslands dramatiska militärupprustning i området, har en målmedveten rysk spionageverksamhet bedrivits på ön.

dags_att_vakna
Så sent som i fredags förra veckan varnade kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson i en riksdagsdebatt för en ”aggressiv rysk spionageverksamhet mot Försvarsmaktens anställda på Gotland”.

Även ryska Gazproms ansökningar om att få tillgång till Slite hamn har i omgångar medfört kraftfulla ryska påverkanskampanjer. Det ryska gasföretagets egen tv-kanal har varit på Gotland för att frammana bilden av en aggressiv svensk upprustning på ön som syftar till att angripa Ryssland. En i alla avseenden ytterst fredlig tjänsteman på länsstyrelsen som pekar ut öns naturreservat fick i tv-programmet illustrera dessa påstådda svenska krigsplaner.

I det här numret kan Inblick berätta att en av ledamöterna i tekniska nämnden på Gotland – den myndighet som bereder Gazproms ansökan om att få tillgång till Slite hamn – har haft en tillfällig flickvän med ryskt medborgarskap precis under den tidsperiod som han som ledamot i nämnden har handlagt denna fråga.

 

Nu ska det med all tydlighet slås fast att det inte på något sätt är olagligt att som ledamot i tekniska nämnden ha unga, lättklädda, ryska flickvänner, vars specialintressen är Gazproms ansökan om Slite hamn och överdådiga champagnefester (som numera raderade facebookinlägg visade).

Det ska lika tydligt slås fast att det inte finns några bevis för att ledamoten påverkats i någon riktning i sitt ställningstagande eller att han har gett ut någon hemlig information.

Lika självklart är det att Ryssland, liksom landets ombud i Sverige, med kraft skulle dementera varje form av faktiskt försök till påverkan och informationsinhämtning. Det är lika självklart att konkret information om svensk hantering av Gazproms ansökan är hårdvaluta i Moskva.

Kreml har sagt att gasledningen i Östersjön är en militärstrategisk infrastruktur som kommer att försvaras med en moderniserad Östersjöflotta. Men det är inte bara Östersjön som är ett viktigt innanhav för Rysslands alltmer aggressiva militärstrategier.

 

I fredags skrev den brittiska tidningen The Guardian om att Serbien har utvisat ryska medborgare som misstänks ha planerat en kupp i grannlandet Montenegro, där parlamentet skulle stormas och premiärminister Milo Ðjukanović skjutas. Syftet skulle ha varit att tillsätta en prorysk regering.

En grupp på 20 serber och montenegriner, där några har stridit med de Moskva-stödda separatisterna i östra Ukraina, arresterades samtidigt som flera ryska medborgare som misstänktes ha koordinerat kuppen greps med 120 000 euro och specialuniformer.

Några dagar senare upptäcktes en stor vapengömma vid en korsning nära hemmet till Serbiens premiärminister  Aleksandar Vučić, vid en korsning där Vučić bil normalt saktar ner. Serbiens inrikesminister Nebojša Stefanović uppgav att det var ett organiserat kriminellt gäng som hyrts in.

Moskva önskar en militärbas i Montenegro vid Adriatiska havet – för att få kontakt med Medelhavet – medan landet på senare tid rört sig i riktning mot Nato.

 

De ryska fingeravtrycken på oktober-komplotten har ökat spekulationerna om Moskvas ambitioner i en del av Europa som hittills bedömts närma sig EU:s intressesfär, skriver tidningen. Ryska regeringsföreträdare förnekar all inblandning i de planerade attentaten mot två premiärministrar på Balkan.

Både Medelhavet och Östersjön är prioriterade innanhav för den ryska militären. Den som kontrollerar Gotland, kontrollerar Östersjön.

Oavsett hur det nu är med den moderate ledamoten i tekniska nämnden på Gotland är det nu dags att på allvar vakna upp inför de påverkansoperationer från Moskva som Sverige historiskt har utsatts för och fortfarande utsätts för.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 

eBlick
The_end_of_the_beginning
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019