Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dags att vakna

Ruben Agnarsson | 17 nov , 2016
I kölvattnet av Sveriges ytterst försiktiga återmilitärisering av Gotland, som i sin tur skett efter Rysslands dramatiska militärupprustning i området, har en målmedveten rysk spionageverksamhet bedrivits på ön.

dags_att_vakna
Så sent som i fredags förra veckan varnade kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson i en riksdagsdebatt för en ”aggressiv rysk spionageverksamhet mot Försvarsmaktens anställda på Gotland”.

Även ryska Gazproms ansökningar om att få tillgång till Slite hamn har i omgångar medfört kraftfulla ryska påverkanskampanjer. Det ryska gasföretagets egen tv-kanal har varit på Gotland för att frammana bilden av en aggressiv svensk upprustning på ön som syftar till att angripa Ryssland. En i alla avseenden ytterst fredlig tjänsteman på länsstyrelsen som pekar ut öns naturreservat fick i tv-programmet illustrera dessa påstådda svenska krigsplaner.

I det här numret kan Inblick berätta att en av ledamöterna i tekniska nämnden på Gotland – den myndighet som bereder Gazproms ansökan om att få tillgång till Slite hamn – har haft en tillfällig flickvän med ryskt medborgarskap precis under den tidsperiod som han som ledamot i nämnden har handlagt denna fråga.

 

Nu ska det med all tydlighet slås fast att det inte på något sätt är olagligt att som ledamot i tekniska nämnden ha unga, lättklädda, ryska flickvänner, vars specialintressen är Gazproms ansökan om Slite hamn och överdådiga champagnefester (som numera raderade facebookinlägg visade).

Det ska lika tydligt slås fast att det inte finns några bevis för att ledamoten påverkats i någon riktning i sitt ställningstagande eller att han har gett ut någon hemlig information.

Lika självklart är det att Ryssland, liksom landets ombud i Sverige, med kraft skulle dementera varje form av faktiskt försök till påverkan och informationsinhämtning. Det är lika självklart att konkret information om svensk hantering av Gazproms ansökan är hårdvaluta i Moskva.

Kreml har sagt att gasledningen i Östersjön är en militärstrategisk infrastruktur som kommer att försvaras med en moderniserad Östersjöflotta. Men det är inte bara Östersjön som är ett viktigt innanhav för Rysslands alltmer aggressiva militärstrategier.

 

I fredags skrev den brittiska tidningen The Guardian om att Serbien har utvisat ryska medborgare som misstänks ha planerat en kupp i grannlandet Montenegro, där parlamentet skulle stormas och premiärminister Milo Ðjukanović skjutas. Syftet skulle ha varit att tillsätta en prorysk regering.

En grupp på 20 serber och montenegriner, där några har stridit med de Moskva-stödda separatisterna i östra Ukraina, arresterades samtidigt som flera ryska medborgare som misstänktes ha koordinerat kuppen greps med 120 000 euro och specialuniformer.

Några dagar senare upptäcktes en stor vapengömma vid en korsning nära hemmet till Serbiens premiärminister  Aleksandar Vučić, vid en korsning där Vučić bil normalt saktar ner. Serbiens inrikesminister Nebojša Stefanović uppgav att det var ett organiserat kriminellt gäng som hyrts in.

Moskva önskar en militärbas i Montenegro vid Adriatiska havet – för att få kontakt med Medelhavet – medan landet på senare tid rört sig i riktning mot Nato.

 

De ryska fingeravtrycken på oktober-komplotten har ökat spekulationerna om Moskvas ambitioner i en del av Europa som hittills bedömts närma sig EU:s intressesfär, skriver tidningen. Ryska regeringsföreträdare förnekar all inblandning i de planerade attentaten mot två premiärministrar på Balkan.

Både Medelhavet och Östersjön är prioriterade innanhav för den ryska militären. Den som kontrollerar Gotland, kontrollerar Östersjön.

Oavsett hur det nu är med den moderate ledamoten i tekniska nämnden på Gotland är det nu dags att på allvar vakna upp inför de påverkansoperationer från Moskva som Sverige historiskt har utsatts för och fortfarande utsätts för.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 

eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019