Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Galan på Grand Hotell

RUBEN AGNARSSON | 10 nov , 2016
I fredags anordnade en rad företrädare för högerpopulistiska partier i Europa en gala på Grand Hotell i Stockholm. Partier från ett tiotal länder fanns representerade med Nigel Farage från brittiska UKIP som en av huvudtalarna.

Galan_pa_Grand_Hotell

Brexit-profilen Farage har bland annat uttryckt sin beundran för Rysslands Vladimir Putin och menar att västvärlden svartmålar den ryske ledaren. Nigel Farages budskap på Grand Hotell var att jihad är största hotet mot väst och att Putin är en allierad i denna kamp.

Farage bortser från att Putin i september förra året under högtidliga och dramatiska former i FN:s generalförsamling just föreslog en bred koalition med Väst för att bomba islamiska staten, för att strax därefter skicka ryska flyg för att bomba USA-allierade rebeller i Syrien.

Att Ryssland, som enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch tillsammans med Syrien ligger bakom de terrorbombningar av landets civilbefolkning som orsakat den massiva flyktingströmmen över Europa, nu allierar sig med flyktingfientliga partier i Europa är en fingervisning om hur motsägelsefullt Rysslands agerande är.

 

Det är lika paradoxalt att Moskva, som tidigare mest haft meningsfränder som Pierre Schori (S) och som allierat sig med vänsterextrema partier i Sverige och i övriga Europa, nu ser högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna och UKIP som sina allierade.

Det är knappast ideologiska skäl som motiverar dessa vägval, det är snarare taktiken ”söndra och härska” som är vägledande.

Genom att stödja Nigel Farage kunde EU splittras och därmed försvagas genom att latenta motsättningar mellan främst Frankrike och Storbritannien kom i dagen.

Detsamma gäller Rysslands intriger i det amerikanska presidentvalet. Även Trump har uttryckt sin beundran för Putin och vill lämna över delar av landets internationella dominans till Ryssland. Det räckte för att den ryska underrättelsetjänsten skulle genomföra hackerattacker på demokraternas datanätverk som gjorde att Hillary Clintons mejl kunde offentliggöras.

Resultatet har blivit att allmänhetens förtroende för politiker och beslutsfattare aldrig varit svagare i USA än det är just nu. Vem tjänar på det om inte Moskva?

 

Samlingen på Grand Hotell i Stockholm skedde endast en dryg månad efter att Egor Putilov, politisk sekreterare på Sverigedemokraternas riksdagskansli, sade upp sig sedan han hade pekats ut som en säkerhetsrisk efter avslöjanden om att han haft samröre med en kriminell ryss.

Strax därefter stängdes SD:s politiska sekreterare Dick Abrahamsson av från sitt jobb sedan han spridit rysk propaganda och uttalat stöd för Putin.

Det är ett ödets ironi att det nationalistiska partiet Sverigedemokraterna låter sig utnyttjas – medvetet eller omedvetet – av ryska intressen som vill undergräva Sveriges suveränitet.

 Samtidigt är frågan om rysk infiltration och intrigspel i svensk och internationell politik alldeles för allvarlig för att låta partipolitiskt käbbel och försök att vinna kortsiktiga politiska poäng få styra debatten, vilket är precis det Moskva vill.

 

Nyligen avslöjades exempelvis att den legendariske S-ledaren Per-Albin Hanssons barnbarn Per Olav Marcussen (S) fick pengar från sovjetiska KGB och östtyska Stasi.

Redan tidigare visste vi att Georg Branting (S), son till en annan legendarisk S-ledare, Hjalmar Branting, var KGB-spion.

Alla partier har alltså ett ansvar för att bevara sin integritet och sitt oberoende i förhållande till främmande makt. Den som tror att det bara är ledningen i Sverigedemokraterna som råkar ut för infiltrationsförsök från ryska underrättelsetjänsten är både naiv och historielös.

 RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

 

eBlick
Rosorna_pa_Rosenbad
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen: