Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Galan på Grand Hotell

RUBEN AGNARSSON | 10 nov , 2016
I fredags anordnade en rad företrädare för högerpopulistiska partier i Europa en gala på Grand Hotell i Stockholm. Partier från ett tiotal länder fanns representerade med Nigel Farage från brittiska UKIP som en av huvudtalarna.

Galan_pa_Grand_Hotell

Brexit-profilen Farage har bland annat uttryckt sin beundran för Rysslands Vladimir Putin och menar att västvärlden svartmålar den ryske ledaren. Nigel Farages budskap på Grand Hotell var att jihad är största hotet mot väst och att Putin är en allierad i denna kamp.

Farage bortser från att Putin i september förra året under högtidliga och dramatiska former i FN:s generalförsamling just föreslog en bred koalition med Väst för att bomba islamiska staten, för att strax därefter skicka ryska flyg för att bomba USA-allierade rebeller i Syrien.

Att Ryssland, som enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch tillsammans med Syrien ligger bakom de terrorbombningar av landets civilbefolkning som orsakat den massiva flyktingströmmen över Europa, nu allierar sig med flyktingfientliga partier i Europa är en fingervisning om hur motsägelsefullt Rysslands agerande är.

 

Det är lika paradoxalt att Moskva, som tidigare mest haft meningsfränder som Pierre Schori (S) och som allierat sig med vänsterextrema partier i Sverige och i övriga Europa, nu ser högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna och UKIP som sina allierade.

Det är knappast ideologiska skäl som motiverar dessa vägval, det är snarare taktiken ”söndra och härska” som är vägledande.

Genom att stödja Nigel Farage kunde EU splittras och därmed försvagas genom att latenta motsättningar mellan främst Frankrike och Storbritannien kom i dagen.

Detsamma gäller Rysslands intriger i det amerikanska presidentvalet. Även Trump har uttryckt sin beundran för Putin och vill lämna över delar av landets internationella dominans till Ryssland. Det räckte för att den ryska underrättelsetjänsten skulle genomföra hackerattacker på demokraternas datanätverk som gjorde att Hillary Clintons mejl kunde offentliggöras.

Resultatet har blivit att allmänhetens förtroende för politiker och beslutsfattare aldrig varit svagare i USA än det är just nu. Vem tjänar på det om inte Moskva?

 

Samlingen på Grand Hotell i Stockholm skedde endast en dryg månad efter att Egor Putilov, politisk sekreterare på Sverigedemokraternas riksdagskansli, sade upp sig sedan han hade pekats ut som en säkerhetsrisk efter avslöjanden om att han haft samröre med en kriminell ryss.

Strax därefter stängdes SD:s politiska sekreterare Dick Abrahamsson av från sitt jobb sedan han spridit rysk propaganda och uttalat stöd för Putin.

Det är ett ödets ironi att det nationalistiska partiet Sverigedemokraterna låter sig utnyttjas – medvetet eller omedvetet – av ryska intressen som vill undergräva Sveriges suveränitet.

 Samtidigt är frågan om rysk infiltration och intrigspel i svensk och internationell politik alldeles för allvarlig för att låta partipolitiskt käbbel och försök att vinna kortsiktiga politiska poäng få styra debatten, vilket är precis det Moskva vill.

 

Nyligen avslöjades exempelvis att den legendariske S-ledaren Per-Albin Hanssons barnbarn Per Olav Marcussen (S) fick pengar från sovjetiska KGB och östtyska Stasi.

Redan tidigare visste vi att Georg Branting (S), son till en annan legendarisk S-ledare, Hjalmar Branting, var KGB-spion.

Alla partier har alltså ett ansvar för att bevara sin integritet och sitt oberoende i förhållande till främmande makt. Den som tror att det bara är ledningen i Sverigedemokraterna som råkar ut för infiltrationsförsök från ryska underrättelsetjänsten är både naiv och historielös.

 RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

 

eBlick
europa_ledare
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.
eBlick
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.