Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nancy blev helad från artros

Lars Liljesvärd | 21 jan , 2021
Nancy Eurell föddes med höftproblem. De blev värre med åren och den återkommande smärtan gjorde det svårt att leva ett normalt liv. Till råga på allt fick hon artros. Fingrarna ville inte lyda henne när hon skulle spela piano och leda sången i församlingen. Men ett bibelord hjälpte henne att tänka om och våga lita på Gud. När en andra röntgen gjordes fanns plötsligt ingen artros kvar.
DSC_0026 (1)Nancy är från USA. Henne föräldrar var pastorer i en pingstförsamling. Hon upptäckte tidigt att Gud gett henne en musikalisk gåva. Som sjuttonåring var hon med i en trio som vann en stor kristen musiktävling i USA. På åttiotalet träffade hon Per-Olof Eurell och de gifte sig och flyttade till Sverige 1985. Hon var ofta lovsångsledare och spelade piano i kyrkan. Men det fanns något som grumlade tillvaron. Hon fick ofta svåra ryggskott. Vad problemen berodde på förstod varken hon eller de kiropraktorer som behandlade henne. Det hon inte visste var att hon var född med instabila höftleder. Det gör att höftkulan förskjuts och i värsta fall kan den hoppa ur led.
– Det upptäcktes i Sverige först när jag var 38 år gammal. De kontrollerar höfterna på alla nyfödda men hade missat detta när de undersökte mig hemma i USA, förklarar Nancy.

Gick som en anka

– Jag kände inga smärtor förrän jag var 12-13 år. Då fick jag fruktansvärt ont i ryggen. Jag försökte vara som alla andra barn och springa på gymnastiken men fixade inte det.
– Jag fick en vaggande gång och gick som en anka, säger Nancy och skrattar.
– Det blev värre och värre. Som nygift hade jag svårt att gå längre sträckor. Jag fick ryggskott hela tiden.
Nancy fick behandling för sina ryggproblem men blev inte undersökt av någon läkare.
– När du är van vid smärtan tror du det är normalt. Jag hade lärt mig att inte tänka på smärtan och fortsatte att jobba ändå. En morgon vaknade jag och kunde inte gå. Det gjorde så fruktansvärt ont och jag kunde bara gå några steg i taget.

Höftkulorna gled fritt

Det Nancy inte visste var att höftkulan gled ur sitt fäste varje gång hon tog ett steg framåt. Hon fick en tid hos en läkare som undersökte henne. Han frågade förbryllad:
– Menar du att du gått runt så här! Du är totalt söndersliten i båda höftlederna.
De fanns inget brosk mellan ledkulorna och höften. När Nancy gick gled höftkulan fritt i sitt fäste så att benen inte bar henne längre. Efter ett års väntan blev Nancy opererad. Läkarna satte in höftledsproteser.
– Jag fick ett helt nytt liv och kunde gå igen! säger Nancy och ler.
Det gick bra i två år. Då kom nästa kalldusch. Smärtan kom tillbaka. Hennes knän svullnade upp och fingrarna blev stela. Det värsta var att ryggvärken kom tillbaka. Läkarna konstaterade att det var artros. Röntgen visade att hela ryggraden och flera andra skelettdelar var angripna av sjukdomen.
– Det finns inget vi kan göra eftersom det inte finns något botemedel mot artros. Att du rör på dig så mycket som möjligt och ta du tar antiinflammatoriska medel är det bästa råd jag kan ge dig, sa läkaren.

Bibelord blev levande

Än en gång accepterade Nancy smärtan. Det var hon van vid sedan tidigare. Hon var tacksam att hon efter operationen åtminstone kunde gå. Men till slut orkade hon inte längre. När hon skulle leda lovsången kunde hon inte kröka fingrarna och det blev svårt att spela piano. Vid flera tillfällen fick hon förbön men inget hände. Ändå vill hon inte ge upp tanken på att Gud kunde göra henne frisk.
– Om det finns helande, då måste jag ta reda på hur jag kan bli frisk, tänkte jag. Jag började läsa allt om helande i Guds ord som jag kunde hitta. Jag var aldrig arg på Gud men jag undrade vad det var för fel på mig eftersom jag inte blev helad.
Vid ett tillfälle upplevde hon att ett bibelord blev levande. Det var Efesierbrevet 1: 17-19: ”Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader, skall ge er vishetens och uppenbarelsens Ande, så att ni får en rätt kunskap om honom. Jag ber att era hjärtan skall upplysas, så att ni förstår vilket hopp han har kallat er till och hur rikt på härlighet hans arv är bland de heliga, och hur oerhört stor hans makt är i oss som tror, därför att hans väldiga kraft är verksam.”
– Jag blev helt fascinerad av hur Paulus ber att de troende ska få en uppenbarelse om vad de har i Kristus! Det här är vad jag behöver, tänkte jag. Det är något jag missat här! säger Nancy engagerat
– Jag förstod att när Jesus flyttar in i oss med sin helige Ande, så flyttar också hans uppståndelses kraft in i oss, som det står i Romarbrevet åtta och elva.
– Jag började tacka Jesus för att helandet var mitt, istället för att bara be om helande. Jag började tala ut Guds löften istället. Om jag hade ont en morgon tackade jag Jesus för att han helat mig på korset! Varje gång jag hade ont gjorde jag på samma sätt.
– Det hände ingenting först. Men jag var övertygad om att inte lita på mina känslor utan på vad Gud sagt, poängterar Nancy.

Höll fast vid Guds löften

Nancy fortsatte hålla fast vid bibelorden i flera månader. Samtidigt kände hon frustration över att läkaren sagt att det inte gick att göra något och vände sig till en annan läkare för att få hans bedömning. Han skickade henne på en ny röntgen.
– Det var märkligt. Samma morgon jag skulle till röntgen kände jag ingen smärta. Två veckor senare när resultaten kom fick jag besked att det inte var något fel på mig.
På röntgenplåtarna kunde inte läkaren se något tecken på artros. På den tidigare röntgen som gjorts hade det tydligt synts att Nancys skelett var angripet på flera ställen.
– Va! sa jag. Vad är det du säger? Jag har ju artros i hela ryggraden! Det tog mig tre veckor att förstå att jag faktiskt blivit helad, säger Nancy och skrattar.
Hon poängterar att det inte handlar om att prestera en tro på Gud utan att vila i Guds löften som han gett till oss alla.
– För mig var nyckeln att se vad Jesus gjort för mig på korset och att mitt sinne och mina tankar förnyades och jag uttalade Guds löften med min mun. För Gud är allting möjligt, summerar Nancy det miraklet hon fått vara med om.

LARS LILJESVÄRD
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.