Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Våra traditioner håller oss samman"

Robin Olsson | 25 dec , 2020
Ebba Busch höll dagen före Nobeldagen sitt digitala jultal via sociala medier. I talet lyfte hon fram styrkorna i den svenska samhällsgemenskapen. Hon gav även en känga till Annie Lööfs “Värnamoliberalism”. – Vi har inte samma åsikt i allt och vi älskar inte varandra varje dag, men vi håller ihop och i adventsljusen så påminns vi om att vi är lovade en ljusare morgondag, förkunnade hon.
ebba2

– Jag är inte den enda som i en stund av missmod tänkt; “Blir det någon jul i år”. Kommer ljusen inte tändas i år när vi inte får träffas. Vår samhällsgemenskap är stark. Vi skyddar varandra. Vi löser problem – tillsammans.
Detta var KD-ledaren Ebba Buschs budskap till folket när hon höll sitt digitala jultal den 9 december.

Beroende av gemenskap

– Vi är inte fria atomer, vi är människor som behöver gemenskap. Arbete och familj är inte lika viktiga storheter, vi lever inte för att arbeta vi arbetar för att leva och få det bättre som individ och familj.
Ebba lyfte fram vikten av att motverka ofrivillig ensamhet, även under en pandemi och talade om att ensamheten i sig ökar smärtan och risken för depression och demens hos våra äldre som tvingas leva ensamma.
– När mörkret nu återigen sänks över Norden så möter vi det med värmen från tusentals adventsljus. En gemensam påminnelse om att vi är lovade en ljusare morgondag. Vi firar som vi gjort i tusen år. Dukar bord. Låter klockorna ringa. Och delar med oss. Våra traditioner håller oss samman. Enar oss.

Krisartat år

– Det här året har innehållit allt möjligt av elände. Men mitt i allt detta elände har vi också fått reflektera över vad som är viktigt – på riktigt. Visst har vi längtat mycket efter de nöjen och den konsumtion vi tagit för givet. Men till sist är det gemenskap och tryggheten att vara med andra vi verkligen saknat. Oavsett vad vi bär med oss – glädje eller sorg – så vill vi inte stå med det själva. Vi behöver få dela det med andra.
I talet sa hon att coronaviruset har drabbat oss alla på olika sätt.
– Det är ingen hemlighet att jag under våren blev mer och mer kritisk till hur regeringen hanterat pandemin. En del har gjorts bra, men frågetecken kring vem som egentligen leder kvarstår. Och på vilka underlag vilar man sina beslut? Med de inifrånblickar jag fått kan jag inte förstå det som hänt på annat sätt än att vi har ett för svagt ledarskap i Sverige.
Hon konstaterade att regeringen velat fram och tillbaka när det gäller restriktioner och att allt delegerats till Folkhälsomyndigheten, till regionerna och till kommunerna.
– Detta är en nationell kris. Då kan inte en ledare skjuta ifrån sig ansvar. Då måste en ledare kliva fram.
Ebba menar att Sverige idag saknar ett fungerande ledarskap och att landet snarare hålls ihop av att vår samhällsgemenskap i grunden fortfarande fungerar. Som hon uttrycker det: “Att människor inom sitt område – sin lilla del av helheten – gör det som är rätt och gör sitt bästa”.
Hon gav även sin version av liberalismen. En som på många sätt skiljer sig från Annie Lööfs “Värnamoliberalism” som hon menar leder till ökade klyftor och minskad ordning, reda och verklig gemenskap.
Hon avslutade som sig bör med att önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

ROBIN OLSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.