Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mie fick höra om Jesus på ett nytt sätt

Petter Allgulin | 24 sep , 2020
Mie Björhag satt på en morgonsamling i skolans aula under första året i gymnasiet. Där fick hon höra en tjej från kristna skolgruppen tala om Jesus på ett sätt som hon aldrig hört tidigare. – Det var som om hon kände honom. Det var så levande och verkligt, berättar Mie.
mie_webb

Mie Björhag är uppvuxen i en kristen familj och fick med sig tron på Jesus med modersmjölken. Pappa var präst och mamma församlingspedagog, så hon växte upp i kyrkan.
– Jag var med på en massa saker i kyrkan: kyrkans barntimmar, "hemliga klubben", kören med mera, berättar Mie.
När hon var nio år var hon på ett körläger där hon upplevde ett personligt möte med Gud.  Hon kände sig ensam och utanför och där under en andakt hände det något.
– Jag mötte verkligen Gud. Det var som en varm kram, jag blev genomströmmad av kärlek.
Hon fick då också insikten att det inte var de andra som inte ville vara med henne, utan att de trodde att hon inte vill vara med dem.

Flytt till ny stad

När det blev dags för gymnasiet flyttade Mie hemifrån till Gävle för att gå cirkusgymnasium. En ny stad och hon sökte ny gemenskap.
– Jag letade runt bland kyrkorna om de hade någon ungdomsverksamhet.
I Svenska kyrkan var det inga ungdomar på söndagarna och det gick segt med att hitta nya kristna kompisar. Till slut tog hon sig till pingstkyrkan en söndag.
– Jag hade hört att det var läskigt där. Hade en ganska negativ bild av dem men jag vågade mig dit ändå.
Gudstjänsten blev ingen positiv upplevelse för Mie. Hon tyckte det var främmande och alltför annorlunda. Folk bad högt och lyfte händerna och predikan höll på väldigt länge. Sedan hamnade hon på ett tråkigt administrativt möte efter gudstjänsten.
– För mig var det konstigt och obekvämt där i pingstkyrkan. Senare hemma på kvällen bad jag: "Gode Gud, om du finns, låt mig få känna någon kristen i min egen ålder".

Morgonbön på skolan

Dagen efter firade hennes gymnasieskola 75 år och den kristna skolgruppen hade ordnat så  det var morgonbön i aulan för hela skolan. En tjej klev fram på scenen. Hon bad alla att blunda och hon började tala om Jesus.
– Hon berättade om Jesus på ett så personligt och levande sätt. Jag hade aldrig hört något liknande.
Mie blev så tagen så hon skakade. Hon kände att hon gärna ville bli vän med denna tjej. Detta hade hon ju bett om kvällen innan. Efter samlingen gick hon fram och pratade med henne och berättade om sin böneönskan. Hon hette Sofie och var med i pingstkyrkan. De började umgås och Sofie berättade om sin relation och vandring med Jesus. Att det är en personlig tro och relation som måste börja i ens inre.
– Hon tog med mig på lovsångsgudstjänster och berättade om den egna personliga bönen och bibelläsningen. Det var så fint hur hon tog sig an mig.
Mie kom med i pingstkyrkans ungdomsgrupp. Hon hade mycket frågor om alla nya företeelser som hon inte kände igen sedan tidigare. Ungdomsledaren var mycket passionerad och kreativ.
– Sofie kunde många bibelord som hon kunde hänvisa till, det var så coolt. Jag fick en bra grund under denna tid. Jag hade tidigare sett Gud som ganska långt borta, men nu kom han nära mig.
Vid ett tillfälle fick Mie profetiska ord till sig av en broder om att hon skulle predika evangeliet på ett kreativt sätt till tusentals människor.
– Nä, nu är han ute och cyklar, tänkte jag. Det är ju min pappa som är präst och inte jag. Men man skulle ju ändå pröva sådana här budskap, hade jag hört. Så jag skrev upp det på ett lapp och lade i min Bibel.

Cirkus med Jesus

I pingstkyrkan skulle de ha ett arrangemang på torget utanför kyrkan för att nå ut med evangeliet. Det var med dans och musik och Mie skulle göra en eldshow.
– Det var riktigt häftigt. Folk stannade för att titta.
När sedan en person klev fram på scenen med en Bibel och började tala om Jesus så gick i stort sett alla därifrån. Mie blev besviken för att de missade det viktiga. Hon kläckte då idén att hon skulle kunna jonglera och tala och Jesus samtidigt. Precis efter arrangemanget  trillade lappen ur hennes Bibel, där det stod att hon skulle predika på ett kreativt sätt.
Mie började uppträda med cirkuskonster och samtidigt predika. Sedan blev hon inbjuden att vara med när studentorganisationen Ny generation skulle ha en tjejkonferens.
Nu har hon hållit igång över tio år med sina uppträdanden med pantomim, jonglering, eldmanipulation, styltor, trolleri och akrobatik samtidigt som hon talar om Jesus. Och hon är ute på förskolor, skolor, festivaler och kyrkor.
Vad det gällde att hitta sin livskamrat så fungerade det bra för Mie att skriva upp en lista med kriterier och hon sade till Gud att hon inte ville leta och jaga för mycket.
– Att träffa min man och även vårt hus som vi nyligen köpt har verkligen varit väglett och välsignat av Gud. Det är viktigt att inte glömma att tacka Gud.
– Gud har gripit in så många gånger i mitt liv och gjort stora saker. Oftast har jag sett det i efterhand. När man är med om misslyckanden och stängda dörrar så är det skönt att veta att Gud har något bättre på gång istället.

PETTER ALLGULIN

 
eBlick
Kalla kriget del 3 (1)
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020