Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Alla ska med

Robin Olsson | 14 sep , 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
ledare_webb

Detta är ett tecken i tiden. Redan på 1990-talet myntade statsminister Göran Persson det välkända uttrycket: “Alla ska med”. För att vinna val i Sverige i framtiden har Sveriges socialdemokratiska arbetarparti gjort ett aktivt vägval och en nytolkning av denna devis. 2020 är det “Allah” som ska med, åtminstone i den gamla Broderskapsrörelsen. Hur samarbetet med ett annat brödraskap i samma bransch ser ut förtäljer inte denna historia.

Sara Kukka-Salem kommer från Stockholmsförorten Solna där hon varit oppositionsråd för Socialdemokraterna sedan 2015. Hon har även ett förflutet inom organisationen Hjärta - troende Socialdemokrater i Stockholm. En före detta ordförande för detta nätverk gjorde en kort karriär i partistyrelsen, nämligen Omar Mustafa.
Våren 2013 valdes nämnde Mustafa, på rekommendation av Stockholms stad, in i Socialdemokraternas partistyrelse. Han var ivrigt påhejad av den nyss avgångne ordföranden för STS, professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Ulf Bjereld.
Omar Mustafas karriär i partistyrelsen blev dock historiskt kort, endast en vecka, då tidningen Expo avslöjade att han i egenskap av ordförande i Muslimska brödraskapets svenska gren Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) hade bjudit in talare till Sverige som öppet spred antisemitiska åsikter.
Det var i samband med detta som Sara Kukka-Salem första gången visade sig i riksmedia då hon sa till Aftonbladet: “Omar har tagit avstånd från de här extrema åsikterna och det hade jag hoppats att partiledningen skulle tro på”, sade hon till Aftonbladet.
Statsminister Stefan Löfven var dock den gången ståndaktig och krävde att Mustafa skulle välja mellan partistyrelsen och det Muslimska brödraskapet.

Muslimska brödraskapet är förbjudet i ett land som Egypten men i Sverige får samma organisation del av svenska biståndsmedel. Hur socialdemokratin och i förlängningen regeringen Löfvens ställningstaganden i olika sakfrågor kommer att präglas av detta vägval kan vi bara spekulera i. Den svenska regeringens historiskt dåliga relationer till Mellanösterns enda demokrati Israel lär inte bli bättre av detta.
Riksdagsmannen Björn Söder (SD) har med anledning av detta samband mellan Muslimska brödraskapet och bistånd från Sidas skattemedel ställt följande fråga, den 10/8, till biståndsminister Peter Eriksson (MP): “Nättidningen Ledarsidorna avslöjade den 7 augusti att Islamic Relief, som har nära och väldokumenterade kontakter med den radikala islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet, varje år erhåller ett grundanslag på drygt 100 miljoner från Sida. Därutöver har organisationen flera tilläggsanslag och kunde till exempel 2018 summera till mer än 155 miljoner kronor av svenska skattebetalares pengar. Beloppet är fullt jämförbart med vad Svenska kyrkan erhåller årligen vilket är 115 miljoner kronor. Olof Palmes Internationella Center erhöll drygt 78 miljoner kronor i ramanslag. Kommer statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa svenskt bistånd till Islamic Relief, och hur ser dessa åtgärder i så fall ut?”.
Att svenska skattepengar finansierar den här typen verksamhet är  givetvis fullständigt oacceptabelt och borde föranleda kraftfulla åtgärder och ageranden från regeringens sida. Såvida inte regeringen Löfven faktiskt stöder islamistiska Muslimska brödraskapet?

ROBIN OLSSON

 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 09, 2020
Detaljerade sovjetiska invasionskartor över Sverige visar hur Moskva hade mycket konkreta planer på att invadera Sverige under det kalla kriget. Sveriges motåtgärder blev avancerad signalspaning över Östersjön, kartläggning av kommunister som samspelade med Sovjet, samt ett hemligt samarbetsavtal med Nato.