Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Valobservatör Christian Holm Barenfeld: – Lukasjenko har blivit sin egen version av “Bagdad-Bob”

Robin Olsson | 27 aug , 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
Lukasjenko (1)Oroligheterna i Belarus fortsätter och pressen på den omstridde presidenten Aleksandr Lukasjenko tilltar. Minst fem demonstranter har hittills dödats och tusentals har frihetsberövats under de massiva demonstrationerna som följt på beskedet att Lukasjenko gick segrande ur valet den 9 augusti. Något som oppositionen och EU dömer ut som resultat av valfusk.
– Lukasjenko har gjort en felkalkylering. Han hade inte räknat med sådana här reaktioner. Det rapporteras om både två och fyrahundra tusen demonstranter, intygar Christian som har många kontakter inom den belarusiska oppositionen, som just nu utkämpar sin stora strid.
– Ett nationellt koordinationsråd har inrättats att leda processen från oppositionens sida för att få till en maktdelning, förändring och fria val. Chefen för den största nationella teatern, Pavel Latusjko fick sparken när han öppet stödde demonstranterna. Alla skådespelare sade då upp sig till stöd för honom.
– Latusjko är nu ordförande i detta råd.

Inget nyval

Lukasjenko förkunnade: “Det blir inget nyval om ni inte dödar mig”, enligt Expressen. Han har även använt våld och hotat att använda ännu mera våld mot den egna befolkningen.
– Lukasjenko har blivit en egen version av “Bagdad-Bob”, som försvarade Saddam Husseins regim i Irak 2003 fast allt hopp var ute.

Strejk och demonstrationer

Landets arbetare har gått ut i vild strejk och gatorna har fyllts med missnöjda väljare dag efter dag. Vid ett tal på en stor statlig traktorfabrik i huvudstaden Minsk framförde arbetarna sitt missnöje och buade ut den “nyvalde” presidenten som i sina egna ögon fick omkring 80 procent av rösterna, något han fått varje gång sedan han valdes första gången 1994.
– Den största regimvänliga tidningen i landet har haft blåslagna demonstranter på första sidan. Morgonstudion i den statliga tv:n var helt tom en morgon; journalisterna strejkade då de hade krav om att få rapportera fritt och oberoende. Det händer mer än det någonsin gjort och det är de största protesterna i landets historia, konstaterar Christian som har lång erfarenhet som valobservatör i Belarus. Han förklarar att Lukasjenko är en gammal kolchosdirektör och kommunistpolitker som styrt landet med järnhand. Presidenten vill ha täta band till Ryssland och ser demonstrationerna som en kamp mellan öst och väst.
– Lukasjenko kom till makten 1994 efter att han utrett den då sittande, hittills enda demokratiskt valde, presidenten för korruption. Med facit i hand visade det sig att presidenten var oskyldig och åklagaren Lukasjenko den korrupte.

Nya tider

Namnet Belarus känns kanske obekant för många, då Sverige förra årsskiftet ändrat det förra namnet Vitryssland till Belarus. Rus betyder nämligen “ros” och inte Ryssland.
– Det blir något i stil med “Vita rosen” och inte som vi alltid sagt ”Vitryssland”. För de oppositionella, med den flyktade presidentkandidaten Svetlana Tichanouskaja i spetsen symboliserar västvärldens namnbyte distansering från Putins Ryssland.

Valfusk

EU förklarade förra veckan genom Europeiska rådets ordförande Charles Michel, att valresultatet från den 9 augusti inte erkänns då det bygger på valfusk. Lukasjenko fick enligt SVT mellan 80 och 82 procent av rösterna medan motkandidaten Tischanouskaja, som trillade in i valrörelsen på ett bananskal då regimen fängslade hennes man som var kandidat, fick sju procent.
– Jag har varit valobservatör i Belarus vid fyra eller fem tillfällen och har varit ordförande i OSSE:s parlamentariska församlings särskilda arbetsgrupp för just Belarus. Jag tycker om landet och dess invånare. 2006, under en resa med Jarl Hjalmarsonstiftelsen, som har kontakter inom oppositionen, greps Christian Holm Barenfeld av KGB.
– Jag och fyra andra svenskar greps för att vi var där och hjälpte oppositionen. Många har gripits och torterats genom åren, berättar han.
– Lukasjenkos politiska bas består av en partilös organisation av supportrar, huvudsakligen från landsbygden. Dessa stödtrupper har stora likheter med det gamla sovjetiska kommunistpartiet, med bland annat personkult av Lukasjenko och auktoritär toppstyrning, förklarar Christian.

Rysslands val

– Den stora frågan är vad Ryssland och Vladimir Putin kommer att göra. Ryssland vill absolut inte släppa fram en ny president som vill närma Belarus med EU och Nato, säger Christian. I SVT:s Aktuellt (18/8) var förre utrikesministern Carl Bildt (M) inne på samma spår. “Det fälls inga tårar i Moskva över Lukasjenko”, även om han poängterade att Ryssland ingalunda släpper vem som helst till makten i Minsk. I samma sändning sade nuvarande utrikesminister Ann Linde (S):
– Jag hade ett långt samtal med Svetlana Tischanouskaja där jag redogjorde för den svenska kritiken mot valfusket och krav på att alla fångar ska släppas. Världen väntar med spänning på upplösningen och hur Putin kommer agera. Utmanaren Svetlana Tischanouskaja har tvingats i exil i Litauen men har lovat att leda landet om regimen faller fram tills fria och rättvisa val kan hållas.

ROBIN OLSSON
 
eBlick
Kalla kriget del 3 (1)
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020