Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Litauen: Hizbollah är en terrororganisation. Landet följer Hollands, Tysklands och Storbritanniens exempel

Ruben Agnarsson | 27 aug , 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
Linas Linkevicius (1)Litauen meddelade för två veckor sedan att landet klassar Hizbollah som en terrororganisation och förbjöd inresa för alla personer som är anslutna till den Iranstödda libanesiska organisationen.
– Efter att ha tagit hänsyn till den information som våra institutioner och partners samlat in kan vi dra slutsatsen att Hizbollah använder terrormetoder som utgör ett hot mot säkerheten i ett betydande antal länder, inklusive Litauen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i ett uttalande.
– Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska nationella säkerhetsorganen. Vi är tacksamma till dessa institutioner för deras viktiga arbete att säkerställa våra medborgares säkerhet, fortsatte han. I början av det här året klassade även Storbritannien Hizbollah som en terrororganisation. I juni i fjol avslöjade den brittiska tidningen The Telegraph att Hizbollah-anhängare hade lagrat tonvis med explosivt material i en hemlig brittisk bombfabrik i nordvästra London. Tusentals ispaket som innehöll tre ton ammoniumnitrat – en vanlig ingrediens i hemmagjorda bomber och samma ämne som exploderade i Beirut nyligen – upptäcktes av brittisk polis i samband med räden år 2015.

Tyskland beslagtog ammoniumnitrat

I ett liknande fall samma år greps Hizbollah-medlemmen Hussein Bassam Abdallah på Cypern. Han erkände att att de 8,2 ton ammoniumnitrat som han hade lagrat var avsett för terrorattacker. Abdallah fick sex års fängelse. I april i år klassade Tyskland Hizbollah som en terrorgrupp och förbjöd all aktivitet av rörelsen samtidigt som polisen genomförde räder i moskéer och andra centra kopplade till gruppen. Beslutet togs efter att Israels underrättelsetjänst försett Tyskland med uppgifter om stora lager i de södra delarna av landet där Hizbollah förvarade hundratals kilo ammoniumnitrat. Förra veckan skrev tyska Die Welt att Iran levererade hundratals ton ammoniumnitrat till Hizbollah åren 2013-2014, ungefär samtidigt som Libanon konfiskerade tusentals ton explosiva ämnen som ledde till explosionen i Beiruts hamn. USA listade Hizbollah som en terrorgrupp redan år 1997. Därefter har Kanada, Holland, Bahrain och Argentina tagit samma beslut. År 2016 listade även Arabförbundet och Gulfstaterna Hizbollah som en terrororganisation.

EU:s uppdelning

När agenter från Hizbollah med hjälp av ammoniumnitrat sprängde en israelisk buss i den bulgariska turistorten Burgas år 2012, placerade EU Hizbollahs militära gren på sin lista över terrororganisationer, medan den politiska delen slapp terrorstämpeln. Förra veckan dömdes en Hizbollah- medlem för mordet på den libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri, år 2005. Till en början åtalades fem medlemmar av den Iranstödda rörelsen. En FN-stödd specialdomstol i Nederländerna slog samtidigt fast att det terrorstämplade Hizbollah och syriska regimen kan ha haft motiv att vilja bli av med Hariri, men att det inte går att bevisa att de faktiskt låg mordet. Efter Hariris död har Hizbollah flyttat fram sina politiska positioner i landet.

Bevakade kriget

KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson har som riksdagsledamot och som Europaparlamentariker uppmanat både Sverige och EU att klassa Hizbollah som en terrororganisation. I egenskap av SVT:s korrespondent i Mellanöstern bevakade han i kriget mellan Hizbollah och Israel år 2006 och menar att det inte är möjligt att göra åtskillnad mellan en politisk och en militär gren av den islamistiska rörelsen. Sverige borde därför följa Litauens, Tysklands och Storbritanniens exempel och klassa Hizbollah som en terrororganisation, menar han.
– Terrordåd, organiserad brottslighet och narkotikahandel är en del av rörelsens verksamhet, konstaterar Lars Adaktusson.
– Sveriges och Europas ledare måste sluta att se mellan fingrarna när det gäller den libanesiska terrororganisationen, fortsätter han och konstaterar att ledande terrorexperter världen över anser att Hizbollah ska ses som en enhet.

Enhetlig organisation
Han citerar Hizbollahs vice generalsekreterare Naim Qassem som öppet talar om sin organisation som enhetlig: ”Vi har inte en militär gren och en politisk; vi har inte Hizbollah å ena sidan och motståndsrörelsen å andra sidan. Varje del av Hizbollah, från befälhavare till medlemmar såväl som våra olika förmågor, står i motståndets tjänst, och vi har ingenting annat än motståndet som en prioritet."
– För att stoppa Hizbollahs omfattande terrorverksamhet måste Sveriges och EU:s förhållningssätt ändras, den konstruerade uppdelningen av organisationen måste upphöra och åtgärder vidtas för en fullständig terrorstämpling, säger Lars Adaktusson, som kommer att ta upp frågan i riksdagen i höst.

RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
Kalla kriget del 3 (1)
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020