Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Daniella Lantz: "Jag har aldrig mått bättre än nu"

Petter Allgulin | 27 aug , 2020
Daniella Lantz fick gå igenom mycket lidande och många år av andligt sökande innan hon till slut fick möta Jesus och hitta hem. Idag har hon en frid och stabilitet som hon inte tidigare upplevt.
Daniella L (1)Daniella Lantz hade en trygg och lugn uppväxt med sina föräldrar och syskon i Mullsjö. Men redan som sexåring började hon få problem med tvångstankar och tvångssyndrom.
– Jag behövde göra en massa saker när jag skulle gå och lägga mig på kvällen, jag blev helt svettig, berättar Daniella.
Ända sedan tonåren har Daniella varit en sökare och hon har tänkt att det finns en annan dimension än bara den fysiska. Hon har läst en hel del om andlighet genom åren och intresserat sig för allt från okända ockulta fenomen, magi, new age och andar till de olika religionerna. Hennes föräldrar hade inte någon religiös övertygelse.
– Någon slags gud måste ju finnas. Jag sökte och ställde mig frågor. Det är något som har saknats, jag sökte frid.

Psykisk ohälsa

När Daniella var i 16-årsåldern började hon må psykiskt dåligt. Depression, ångest och ensamhetskänslor. Det gick utför och hon började skada och skära i sig själv och var tvungen att läggas in på psykiatrin.
– Jag var mycket ledsen och kände inte att jag hade någon att prata med. Det blev in och ut på psykiatri och olika behandlingshem.
Daniellas tvångssyndrom påverkade vad hon åt och hade på sig. Hon kände sig tvungen att göra olika saker när hon till exempel skulle ta i dörrhandtag.
– Jag var tvungen att göra en massa ritualer för att undvika ångest.
Ibland behövde hon skära sig själv ett visst antal gånger för att ångesten skulle lindras. Dessutom blev hon utåtagerande så hon började skada andra på olika sätt. Det ledde till att hon låstes in på rättspsyk när hon var 21.

Gustav blev kristen

När Daniella satt på rättspsyk för fem år sedan var det en kille där, Gustav, som hade kommit till tro på Jesus och det hade blivit en stor förändring och glädje i hans liv.
– Han berättade om Jesus och bad för mig. Jag tyckte han verkade manisk och psykotisk.
Men Daniella såg hans glädje och blev nyfiken. Gustav ordnade så att Daniella fick träffa Pär, som hade varit med och lett honom till Jesus. Då fick hon höra mer om Gud och evangeliet och hur det kan vara att följa Jesus. Pär gav också sin syn på meditation och new age.
– Jag minns särskilt när han sa att ”Gud drar i mig”. När han bad för mig kände jag en värme. Det såddes frön i mig som började växa.

Längtan efter Jesus

Daniella flyttade sedan till Vadstena för ett par år sedan och kände en längtan att få veta mer om Jesus. Hon började gå till Vadstena Kristna Center, som hon upplevde mycket positivt. Hon kunde ställa frågor som hon fick bra svar på.
– De var så lätta att prata med. Många fina människor. Jag kände att jag kunde vara mig själv där.
En lördag, när hon inte varit i kyrkan på ett tag, bestämde hon sig för att gå dagen efter. Den lördagen läste hon Jesu ord: Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ. Orden tog tag i Daniella och satte igång något inuti henne som gjorde att hon bad ”Käre Jesus, om du finns, låt det inte bara vara ord utan visa dig för mig”.

Frälsningens dag

Dagen efter, på plats i kyrkan, började tårarna rinna under lovsången och Daniella kunde se allt vad Jesus gjort för henne.
– Jag har ställt till med mycket i mitt liv. Skadat andra verbalt och fysiskt men jag upplevde att Jesus älskar mig ändå. Jag kände mig så tacksam.
Hon mötte Gud på ett sätt som hon inte gjort tidigare. När hon kommit hem igen tänkte hon på vad hon hade hört om Guds helande kraft. Då bad hon Herren att befria henne från tvångssyndromen, som plågat henne dagligen. Hon blev omedelbart befriad och har varit fri sedan dess.
– Det var 10 november förra året. Jag blev både frälst och helad denna dag.
Några veckor senare blev det dop i församlingen.
– Det var en sådan glädje. Jag skrattade när jag gick upp ur dopgraven.
Idag har Daniella sysselsättning och fina vänner i församlingen. Hon kan numera se tillbaka på sitt liv, att Gud varit där, beskyddat och tagit henne igenom allt.

Svacka med tvivel

Nyligen kom Daniella in en kortare svacka med tvivel. Hon kände att hon gled ifrån Jesus och blev nyfiken på new age igen. Men Gud mötte upp och fick henne in i sin närhet igen. Tre personer från församlingen hörde av sig och de hade goda samtal.
– De hjälpte mig verkligen utan att vara påtvingande. Sedan var det en predikan i kyrkan som talade starkt till mig, då kom jag tillbaka på spåret igen. Jesus står ju där med öppna armar så som fadern i liknelsen om den förlorade sonen.
– Saker har ordnat sig i mitt liv och jag ser nu ljust på framtiden. Så bra som jag mår i dag har jag aldrig mått tidigare och många har sett min förvandling.

PETTER ALLGULIN

Gustav har tidigare varit med i Inblick. Du kan läsa hans berättelse här.
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.