Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Tredje arablandet sluter fred med Israel

Ruben Agnarsson | 20 aug , 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
ilanwebb

Överenskommelsen förhandlades fram med hjälp av USA och signerades av USA:s president Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed.
”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis på den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna, samt modet hos Förenta Arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, lyder det gemensamma uttalandet.
Avtalet innebär nu att ett tredje arabland tecknar ett fredsavtal med Israel efter Israels självständighetskrig år 1948, då de omgivande arabländerna angrep Israel sedan landet utropat sin självständighet i enlighet med FN:s beslut.
Efter sexdagarskriget 1967, som föregicks hot från arabländernas om att återigen försöka utplåna Israel, beslutade Arabförbundet i Khartoum i september samma år att säga tre historiska nej: ”Nej till fred med Israel, nej till ett erkännande av Israel och nej till förhandlingar med Israel.

Egypten och Jordanien

År 1978 slöt Egypten via president Anwar Sadat trots detta ett fredsavtal med Israels premiärminister Menachem Begin, med USA:s president Jimmy Carter som medlare. År 1994 undertecknade Israel och Jordanien en fredsöverenskommelse, som signerades i Washington av Yitzhak Rabin, kung Hussein och USA:s president Bill Clinton.
I enlighet med förra veckans överenskommelse med Förenade Arabemiraten har Israel gått med på att skjuta upp beslutet om att annektera delar av Västbanken, meddelar källor i Vita huset till Jerusalem post.
Avtalet bekräftades via ett telefonsamtal under torsdagen förra veckan mellan Trump, Netanyahu och Bin Zayed, som i ett uttalande sade att Israel hade gått med på att stoppa annekteringen och att Förenade Arabemiraten och Israel ”kommit överens om samarbete och sätta upp en färdplan för att etablera bilaterala relationer.

Utbyta ambassadörer

Trumps rådgivare Jared Kushner, USA:s ambassadör i Israel David Friedman, USA:s Mellanösternsändebud Avi Berkowitz, samt utrikesminister Mike Pompeo och Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O'Brien var alla delaktiga i förhandlingarna, rapporterar Jerusalem Post.

Delegationer från Israel och Förenade Arabemiraten kommer att mötas under de närmaste veckorna för att underteckna bilaterala avtal om investeringar, turism, direktflyg, säkerhet, telekommunikationer och andra frågor.
De två länderna förväntas utbyta ambassadörer och upprätta ambassader. Avtalet ger även muslimer större möjligheter att få tillgång till Al-Aqsa-moskén i Jerusalem genom att tillåta dem att flyga från Abu Dhabi till Tel Aviv.
Den palestinska toppolitikern Hanan Ashrawi anklagade Förenade Arabemiraten för en ”normalisering” av Israel. President Donald Trump sade att överenskommelsen var ett ”historiskt ögonblick”.
– Nu när isen är bruten förväntar jag mig att flera arab- och muslimländer följer efter Förenade Arabemiraten, sade han.

Historiskt genombrott

Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, menar att överenskommelsen är ett historiskt genombrott i Mellanöstern.
– Det här är det tredje arablandet som Israel tecknar en fredsöverenskommelse med, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
– Israel har, inklusive premiärminister Netanyahu, en fortsatt dialog med flera andra arabländer, exempelvis Sudan, Oman, Bahrein och andra. Detta är vår högsta önskan, att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden. Detta nämndes redan i Israels självständighetsdeklaration år 1948, konstaterar Ilan Ben-Dov.
– Vi är mycket glada över denna överenskommelse, avslutar han.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Kalla kriget del 3 (1)
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020