Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Twitter anklagas för dubbelmoral Irans tweet om att utplåna Israel godkänns men Trumps vapenhot mot plundrare blockeras

Ruben Agnarsson | 07 aug , 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
Donald_Trump_(29496131773) (1)I onsdags förra veckan hölls ett seminarium i Knesset om antisemitism i sociala medier. Juristen Arsen Ostrovsky frågade under seminariet Twitters Ylwa Pettersson, policyansvarig för de nordiska länderna och för Israel: ”Ni har nyligen börjat flagga tweets av president Trump. Varför har ni inte flaggat tweets från Irans Ayatollah Khameini, som bokstavligen har krävt ett folkmord på Israel och det judiska folket?” Ylwa Pettersson svarade under seminariet: ”Vi har en inställning till världsledare som för närvarande säger att direkta interaktioner med andra offentliga personer, kommentarer om dagens politiska frågor eller utrikespolitiska hot kring militära, ekonomiska frågor i allmänhet inte är i strid med Twitters regler”, skriver Jerusalem post. Ostrovsky syftade på den tweet som USA:s president Donald Trump skrev som den 29 maj slog fast att ”när plundringen börjar, börjar skjutningen”. Tweeten begränsades av Twitter i sin spridning och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”.

Kommer utrotas

Irans högsta andliga ledare kallade i maj i år Israel för en ”cancertumör” som ”utan tvekan kommer att utrotas och förstöras”. Under ett 30 minuter långt tal till nationen på statlig TV hänvisade han upprepade gånger till Israel som en ”cancer” eller ”tumör”. ”Den sionistiska regimen är en dödlig cancertumör och en skada för denna region,” sade Khamenei och fortsatte: ”Den kommer utan tvekan att rivas upp och förstöras.” Khamenei jämförde även Israel med coronaviruset under sitt tal. Liknande uttalanden publicerades samma dag på Khameneis twitterkonto: ”Den sionistiska regimen är en dödlig cancertumör och en skada för denna region. Den kommer utan tvekan att ryckas upp och förstöras”. En annan tweet löd: ”Detta långvariga virus av sionism kommer att upphävas tack vare ungdomens beslutsamhet och tro.”

Stödjer terrororganisationer

Khamenei skrev dessutom en tweet som uttryckte att Iran kommer att ”stödja och hjälpa varje nation eller grupp var som helst som motsätter sig och slåss mot den sionistiska regimen.” I Gaza och i Libanon finansierar Iran terrororganisationer som Hamas, Islamiska Jihad och Hizbollah. Gaza styrs av terrororganisationen Hamas som i sina stadgar slår fast sin officiella ståndpunkt att "Israel ska utplånas och judarna skall bekämpas". Även Islamiska Jihad på Gaza har stadgar som säger att Israel ska utplånas. Hizbollah i Libanon har samma militanta mål. I en annan tweet från Khamenei publicerades en uppmaning till att förstöra Israel genom att hänvisa till en ”slutlig lösning”, ett uttryck som vanligtvis hänvisar till det nazistiska folkmordet på det judiska folket. Redan år 2014 skrev Khamenei på Twitter: ”...varför ska och hur kan Israel elimineras." Den 3 juni i år skrev Irans högste ledare återigen i en tweet: ”Vår hållning mot Israel är densamma som vi alltid har haft. Israel är en elakartad cancertumör i den västra asiatiska regionen som måste tas bort och utrotas: det är möjligt och det kommer att hända.”

Folkmord okej?

Efter att judiska ledare, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och EU:s utrikesminister Joseph Borrell kritiserat Khameneis retorik, förtydligade han att det var de israeliska judarna som skulle utplånas, inte alla judar, skriver Israel Today. Under förra veckans utfrågning i Knesset om antisemitism i sociala medier undrade ledamoten Michal Cotler-Wunsh: ”Att kräva folkmord är okej, men att kommentera politiska situationer är det inte?” Ylwa Pettersson svarade: ”Om en världsledare bryter mot våra regler,
att via Twitter hota med att eliminera staten Israel, men det är ett tydligt intresse att hålla det uppe på tjänsten, kan vi placera den bakom en anteckning som ger mer information om brottet... Det är vad som hände med Trumps tweet.”

Svensk likgiltighet

Ilan Ben Dov, Israels ambassadör i Sverige, vill inte kommentera Twitters policy när det gäller tweets som uppmanar till våld, men konstaterar att likgiltigheten även från svenska medier och politiker inför Irans hot mot Israel är påfallande.
– Vi försöker dra uppmärksamhet här i Sverige till det iranska hotet. Det är mycket mer än dessa verbala hot. De stödjer terrorism och utvecklar kärnvapen. Iran finansierar Hizbollah, men även sunnimuslimska organisationer som Hamas och Islamiska Jihad, säger Ilan Ben Dov till Inblick. Den israeliske ambassadören skrev nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet där han ifrågasatte den moraliska kompassen hos dem i Sverige som föreläser för Israel om rätt och moral och samtidigt negligerar Irans ”folkmordsretorik”.
– Vad som är överraskande, och oroande, är den öronbedövande tystnaden från alla de svenskar som attackerat Israel med folkrätten och mänskliga rättigheter som förevändning, menar Ilan Ben Dov.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.