Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Håll samtalet levande genom hela livet”

Eva Marklund | 19 jul , 2020
Pelle och Mona Marklund har mitt i livet lyckats att forma en fungerande tillvaro där de arbetar på var sin ort. – Det är en fördel att få längta lite efter varann, säger Pelle och Mona som trivs med sitt gemensamma liv och tillbringar all ledig tid tillsammans.
marklund_wetwo

Pelle och Mona Marklund har sitt hem i hjärtat av Västergötland. Under många år har Pelle arbetat som pastor i Bergstena Missionsförsamling och haft nära till sitt arbete.
För fyra år sedan ställdes han inför en ny utmaning i sin pastorstjänst. Han fick en kallelse till Donsö Missionsförsamling i Göteborgs södra skärgård. En utmaning som Pelle antog.
– Jag närmade mig 60 och kände att om jag skulle göra en förändring i livet var det nu. Då blev en ny församlingstjänst en ny härlig utmaning för mig, säger Pelle.
Mona arbetar som ingenjör på ett företag nära hemmet. Paret valde att ha kvar sitt hem i Västergötland och att Mona arbetar kvar på sitt arbete som hon trivs med.
– På Donsö har vi inrett en fin liten lägenhet som jag bor i under tiden jag arbetar i församlingen. Övrig tid är vi tillsammans här på Donsö och hemma.
– Vi älskar havet och har en segelbåt, så västkusten passar oss utmärkt.
– Det är en fördel att få längta lite efter varann, tycker Pelle och Mona som trivs med sitt nya liv.
Paret Marklund ser fördelar med att arbetstiden blir mera intensiv och att den lediga tiden blir mer koncentrerad.
– Tidigare när Pelle jobbade på hemorten var han aldrig ledig. Nu är det annorlunda, tycker Mona.

En tur på motorcykel

Pelle och Mona träffades en vacker dag i september 1980 och gifte sig tredje oktober 1981. Snart firar de 40-årig bröllopsdag.
– En tur på min motorcykel blev vår första träff. Jag fastnade för att Mona var vacker att se på. Hon hade ett mjukt sätt och utstrålade trygghet, säger Pelle.
– Pelle hade ju motorcykel, vem blir inte imponerad av det, säger Mona och ler.
– Men det jag fastnade för var att han kändes förtroendefull och trygg, fortsätter hon.
Innan bröllopet hade Pelle och Mona varit tillsammans i lite över ett år. Under den tiden hade de seriöst pratat igenom vad de ville med sitt gemensamma liv. De ville känna sig förberedda inför framtiden och ett äktenskap.
Paret Marklund har samma värdegrund i livet, men är olika i personligheten. Pelle är mera känslostyrd och Mona den stabila.
– Olikheterna påverkar oss mer positivt än negativt, men det är en utmaning att lära sig lyssna till varann och försöka förstå den andres sätt att tänka. Över tid har vi upptäckt att vi kompletterar varandra och att olikheterna gör oss starka tillsammans, säger Pelle och Mona.

Barnen flyttar

Pelle och Mona har tre barn, två döttrar och en son. Alla är gifta. Idag har de sju barnbarn och tre bonusbarnbarn. Barnen har flyttat i omgångar och den siste tog lite mer tid på sig.
– När det första barnet lämnade hemmet flyttade hon över Atlanten så det kändes tungt. Vårt sista barn däremot lämnade boet och kom hem flera gånger. När han slutligen lämnade hemmet definitivt kändes det faktiskt bra, konstaterar de.
Den nya tiden utan barn i huset tycker de känns bra. Pelle och Mona har inte gjort några stora förändringar efter att barnen flyttat ut.
– Det blev ganska skönt och tomt att bara vara två i huset men livet fortsätter ungefär som vanligt, konstaterar de.
Pelle och Mona tycker det är roligt när familjen växer och uppskattar att lära känna nya människor.
– När släkten blir större tycker vi det är spännande att få se en ny generation växa upp. Det är roligt att följa barnbarnen som verkligen är en god efterrätt i livet, säger Pelle och Mona.

Jobbiga situationer

Hur har ni tacklat utmaningar i ert äktenskap?

– Vi har inte haft någon speciellt utmanande tid, men vi har gått igenom jobbiga situationer i livet.
– Lösningen blev att vi pratade och grät. Sedan förlät vi varandra och bad tillsammans.
Pelle och Mona anser att kommunikation är en viktig nyckel i äktenskapet och att ta tag i jobbiga situationer direkt när de uppstår i relationen.
– Det är också viktigt att göra saker tillsammans och prata med varann. Det stärker vårt gemensamma liv.
När två olika personer skall leva ett liv tillsammans anser paret Marklund det är av stor vikt att välsigna och uppmuntra varandra.
– Vi är två olika personligheter som vill tillåta och stötta varandra. Vi vill också se varandra växa och blomma i våra olikheter, berättar de.
De tror att äktenskapet är en samlevnadsform för alla generationer. Deras övertygelse är att löftet man ger varann och att välsignelsen från Gud leder till trohet, trygghet och stabilitet i relationen.
– Löftena vi gav varann är grundbultarna i vårt äktenskap, konstaterar de.

Vilka råd vill ni ge angående äktenskapet?

– Prata med varann om framtiden, om vad ni vill och era drömmar. Flytta inte bara ihop.
– Var beredda på att hålla ihop och vara trogna även under jobbiga situationer.
– Håll samtalet levande genom hela livet. Prata om allt: barn, jobb, pengar, svärföräldrar och prata om sex, ger Pelle och Mona som råd.

EVA MARKLUND

 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.