Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag fick höra att Gud älskar mig"

Petter Allgulin | 16 jul , 2020
Jannet Gul fick fly från kriget i Afghanistan och han kom till Sverige. Han hamnade i en kris när hans pappa dog och han ropade då till Allah, men fick inget gensvar. Här i Sverige kände han inte samma krav att vara muslim och han fick en ny kristen kompis som bjöd med honom till kyrkan.

jannet_webb

Jannet Gul är uppvuxen i en starkt religiös muslimsk släkt i Afghanistan. Hans farbror är imam och han hade själv planer på att bli det, då hans familj ville det.
– Det var höga krav att man måste följa islam, det var den enda vägen. Man skulle vara en lydig muslim för att kunna glädja sin familj, berättar Jannet.

Flydde från krig

För fyra år sedan bröt det ut krig i provinsen Kunduz i Afghanistan där Jannet bodde. Talibaner tog över och kontrollerade hela provinsen. Det blev flykt mot Europa och Jannet hamnade i Sverige, närmare bestämt i södra Småland, medan de andra i familjen och släkten kom till Norge och Tyskland. Båda hans föräldrar blev kvar i Afghanistan.
– Det var mycket svårt med kriget och allting som hände. Familjen splittrades och jag kom ensam till Sverige som 15-åring.
Jannet kunde endast lite engelska och han kom till ett nytt land som var helt annorlunda än sitt hemland.
– Det var snö när vi kom och jag uppskattade den fina naturen.

Pappa dog

En svår situation blev genast ännu värre när Jannets pappa dog hemma i Afghanistan.
– Jag tänkte att jag kanske inte var värdefull för Allah. Varför hade annars allt detta hänt?
Det blev kris och ångest och Jannet hade många frågor om Allah och livet som han inte fick tillfredsställande svar på. Han höll fast vid islam men han upplevde en distans till Allah och saknade frid. Till slut blev han desperat och trött på livet.
– Jag bad och bad, men fick inga svar.
Kraven från omgivningen att vara muslim fanns nu inte alls kvar på samma sätt här i Sverige. Han hittade saker i Koranen som han inte tyckte stämde och han kom till slut fram till att han inte kunde kalla sig en troende muslim längre. Men han kunde inte förneka att det fanns någon slags Gud och han gör en jämförelse med att söka efter olika wifi-nätverk.
– Någon skapare måste finnas, något andligt, men jag hade inte hittat rätt ”nätverk”.

Ny kristen kompis

Jannet flyttade till ett nytt boende och lärde känna en kristen afghansk kille på skolan där han gick.
– Vi hade roligt ihop och han var så glad och harmonisk. Och det var första gången som jag fick höra något positivt om den kristna guden.
Den nya kompisen berättade om ungdomsmötena i kyrkan och bjöd med Jannet dit. Han var intresserad, men lite tveksam. Kompisen pratade med en av lärarna på skolan som var kristen. Läraren, som kände Jannet från skolan, ringde till honom och hämtade sedan upp honom så att de kunde åka till kyrkan tillsammans. Det var en söndagsgudstjänst i Söderportkyrkan i Tingsryd och det var mycket folk där.
– Det var en familjär stämning och jag upplevde lovsången positivt.
Jannet var lite nervös men hade ett öppet sinne. Han förstod inte allt av predikan eftersom han inte hade lärt sig tillräckligt med svenska än.

Tog emot Jesus

Efter gudstjänsten berättade Jannets lärare om Gud och Jesus på ett sätt så att han blev nyfiken och tog till sig.
– Läraren hade tidigare varit muslim, så det passade bra för mig.
Läraren frågade sedan om han fick be för Jannet.
– Jag var tveksam men tänkte ändå att det var något positivt, så jag gick med på det.
Flera ungdomar samlades kring Jannet för att be.
- Det kom en värme och en frid. Hela min kropp skakade.
Jannet upplevde Jesus i denna stund och kände att han hade hittat Gud. Han överlämnade sitt liv till Jesus och tog emot den helige Ande. Detta var för två år sedan.
– Mitt hjärta blev mjukt efter denna dag. Jag fick höra att Gud älskar mig, något jag sällan fått höra inom islam.

Inre förändring och en ny inriktning

Jannet började läsa Bibeln och titta på kristna videor på nätet. Han kom med i en kristen gemenskap och lät döpa sig.
– Jag var törstig efter det som Gud ville ge mig.
I början var det en del motstånd och negativa reaktioner från muslimer i hans närhet och från familjemedlemmar.
– Men några av de muslimer som attackerade mig i början har nu själva blivit kristna.
Han har upplevt en stor skillnad, då han nu har betydligt mer kärlek och respekt till andra människor, och en ny frid inuti. Att vara kristen är en passion och en närhet till Gud som han inte upplevde som muslim.
Jannet är ute mycket och evangeliserar på gator och torg och han känner sig särskilt kallad att nå ut med evangeliet till sitt eget pashto-talande folk, där det inte är många som känner Jesus.
– Om det blir lite lugnare i Afghanistan så kan jag åka tillbaka. Jag tror att jag ska bli ledare och predikant. Jag vill göra skillnad och uppfylla Guds vilja.
– Nu är det mycket svårt att vara kristen i Afghanistan. Både regimen och folket hatar kristna.
Afghanistan ligger på andra plats efter Nordkorea på Open Doors lista över länder där det är allra värst för kristna och där det råder extrem förföljelse. Trots detta är Jannet övertygad om en positiv förändring i landet.
– Det är väckelse i Iran och jag tror att den kommer spridas. Gud kommer att göra något i Afghanistan, jag är helt säker.
– Det finns olika sätt att nå fram till muslimer med evangeliet och det viktigaste är att de ska få höra att Gud älskar dem, avslutar Jannet.

PETTER ALLGULIN

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.