Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Paret Böhm: "Vi har växt ihop istället för att växa isär"

Eva Marklund | 07 jul , 2020
Lars och Elisabeth Böhm är ett par mitt i livet. De har hållit ihop länge och har barn och barnbarn. – Vi samtalar ibland över miraklet att vi faktiskt hållit ihop i 34 år, speciellt i den tid vi lever, berättar de för Inblick.
böhm_webb
Lars och Elisabeth Böhm är båda från Borås och bor i en tvåfamiljsvilla i ett av stadens gamla villakvarter. Huset är ett generationsboende då Elisabeths föräldrar bor på övervåningen. Lars och Elisabeth älskar sin trädgård, sitt växthus och generösa gräsytor.
– I sommar blir det fönsterbyte och en pergola i trädgården, berättar Elisabeth som kallas Bettan.
– Bettan sköter växthuset och jag klipper gräset, säger Lars, som gillar att ha gräsmattan snygg och välklippt.
Deras tre barn Johanna 31 år, Ida 28 och Joel 24, är utflugna och lever med sina familjer. Familjen Böhm har utökats med två barnbarn, Edith två och ett halvt år och Britta sex månader. Dessutom är ett till på väg som ska födas i september.
– Det är en härlig tid just nu med vår lilla familj som växer. Vi trivs bra tillsammans och är glada och stolta över att vara mormor och morfar, berättar Lars och Bettan.
Första gången Lars såg Bettan var hon bara 14 år.
– Jag fick ha is i magen några år, berättar Lars. De gifte sig när Bettan var 19 och Lars 23 år.
– Det var kanske tidigt, men vi har växt ihop istället för att växa isär och det är vi tacksamma för, säger Lars.

Lärt sig kompromissa

Lars och Bettan har som de flesta par styrkor och svagheter. Lars behöver ha ordning och Bettan är lite mer flexibel.
– Vi har lärt oss att kompromiss är en viktig och utmanade del i ett förhållande. Livet tillsammans är en tid att slipas utan att utplåna varandras personligheter, konstaterar de.
– Att uppmuntra, ge varandra tid och frihet är en nyckel för oss. När huset blev tomt på barn för ett antal år sedan och livet förändrades på flera sätt. Det var en svår tid för Bettan då hon inte behövdes som mamma på samma sätt.
– När vår yngsta flyttade kände jag sorg, eftersom mammarollen försvann. Känslan att skynda sig hem och fylla barnens behov behövdes inte mer och jag tappade lite av min identitet, berättar Bettan.
– Det blev som att Lars och jag fick börja om och hitta ett nytt sätt att relatera utan barn, fortsätter hon. De hittade varandra på nytt och samtalen blev annorlunda och djupare, eftersom de hade mer tid och lugn hemma.
– Vi gör mer tillsammans och trivs så bra ihop. Jag brukar säga att det är härligt att vi älskar varandra, tycker om att laga mat ihop och umgås,
skrattar Lars.

Vänner tillför energi

Lars och Bettan konstaterar att gemenskapen med vänner är en viktig del i deras liv.
– Vi har vänner som följt med hela livet. Några har gått igenom sjukdomstider, några par har gått isär men kontakten finns kvar även med deras nya familjer.
– För oss är de en viktig ingrediens i livet som också stärker vår relation. Vi är tacksamma över att få dela livet med fler än bara oss själva. Vuxenrelationerna vi har ger oss mycket.
– När barnen var små umgicks vi på ett sätt, nu är det mer koncentrerade samtal som tillför och ger energi även för oss.
Lars har arbetat som begravningsentreprenör i 38 år. Han började direkt efter gymnasiet och har stannat i företaget. I början på året fick Bettan förfrågan att börja på samma företag på juristavdelningen.
– Först blev jag lite osäker på om jag skulle klara av att lära mig ett nytt arbete men jag tackade ja. Nu träffar jag mycket mer människor och har plötsligt arbetskamrater som jag inte hade tidigare, säger Bettan.
– Mitt nya arbete utvecklar mig och det är härligt att få den här utmaningen mitt i livet, fortsätter hon. Först var de fundersamma om det skulle fungera att arbeta tillsammans, men det var obefogad oro.
– Det blev jättebra och plötsligt kan vi mötas varje dag vid fikat. Vi är ju bästa vänner och tycker om att ses ofta.
– Arbetskamraterna gillar Bettan och ger kommentaren ”Hon är ju helt underbar och passar perfekt in i arbetet” berättar en stolt Lars.
De tror på äktenskapet och har fått uppleva bevis på Guds omsorg.

Kärlek till Gud

Lars och Bettan är engagerade i Korskyrkan i Borås som ledare och lovsångare. Kärleken till Gud och församlingen präglar deras liv.
– Vi har båda gått till kyrkan sedan vi var barn. En tro har växt fram i oss som är grunden i våra liv. En grund vi inte vill vara utan. De har också fått uppleva att Gud är med dem.
– Tiden i början av vårt äktenskap då vi inte hade den ekonomi som krävdes, fick vi vara med om många penningmirakler då Gud försåg oss med det vi behövde. Vi vet att han är trofast. De tror på äktenskapet och att det ger trygghet.
– Vi tror på Gud och äktenskapet. Löftet vi gav varandra ger oss trygghet, ett löfte vi vill hålla livet ut, avslutar Lars och Bettan.

EVA MARKLUND


Lars och Bettan:

Ålder: Lars 57 år och Bettan 53 år
Bor i: Borås
Familj: Barnen Johanna 31 år, Ida 28 och
Joel 24 samt två barnbarn och ett
på väg.
Nyckel i äktenskapet: Att uppmuntra,
ge varandra tid och frihet.
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.