Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Olikheter är en tillgång"

Eva Marklund | 29 jun , 2020
Anders och Kristina är två olika personligheter. Det är en utmaning som de lärt sig att hantera. – Kristina uppmuntrar mig att vara den utåtriktade, aktiva och innovativa person som jag är, säger Anders. – Anders ser mitt behov av vattenhål och hjälper mig att få tid för paus, berättar Kristina i sin tur.
andersmarklunds
På Hönö i Göteborgs skärgård bor Anders och Kristina Marklund i ett nybyggt hus som smälter in i västkustmiljön. Anders är 57 år och jobbar som pastor i Missionsförsamlingen på Hönö sedan fyra år tillbaka.
– Jag trivs med mitt arbete och tycker det är spännande att få följa en församling genom alla årstider, säger Anders.
Kristina är 56 år och arbetar som distriktssköterska. Under vårens pandemi fick hon hoppa in några veckor på intensivvården på grund av sin kompetens som intensivvårdssköterska. Men är nu tillbaka på distriktssköterskemottagningen.
– Det var svårt att se patienterna, många var mycket sjuka. Det kändes bra att göra en insats men nu är jag tacksam över att vara tillbaka på mitt vanliga arbete, säger Kristna.
Anders och Kristina har varit ett par sedan nyår 1983-84.
– Vi möttes första gången våren 1983 på Södra Vätterbygdens folkhögskola, sedan gick det några månader innan vi träffades igen under en evangelisationskurs i Herrljunga.
– När vi träffades hade vi roligt tillsammans och blev vänner, detta ledde till att vi blev ett par.

Mycket längtan

De bodde inte i samma stad vilket innebar mycket längtan. Valborg 1985 förlovade de sig och ett år senare, den 28 juni 1986, blev det bröllop.
– Tiden innan vi gifte oss var en ganska tuff period. Vi pratade mycket, bad och kom fram till att vi inte kunde leva utan varandra.
Anders fastande för Kristina för att han tyckte att hon var snygg, rolig och skön att umgås med.
– Jag gillade att Anders var rolig och snäll. Han var dessutom framåt och det tyckte jag om, berättar Kristina.
Det var två olika personligheter som möttes och de gjorde upptäckter som de var tvungna att hantera. Det var en process som tagit tid, men genom åren har de lärt sig att olikheterna för det mesta är en tillgång.
– Kristina brukar beskriva oss som en optimist och en realist. Optimisten har du i mig, berättar Anders.
– Vi gillar båda struktur och ordning, båda är nyfikna och intresserade av nya saker och händelser i livet.
Kristina och Anders gillar människor och är sociala, men det finns dock skillnader. Kristina har större behov av tid för sig själv och återhämtning. Anders är mycket social har inte samma behov av att vara ensam.
– Vi arbetar båda med människor och för mig blir Anders jobb en stor del av mitt liv på grund av att han är församlingspastor. Mitt jobb däremot påverkar inte Anders liv på samma sätt, säger Kristina.

Talanger och gåvor

När det gäller talanger och gåvor kompletterar Anders och Kristina varandra. Kristina har en estetisk gåva som präglar det gemensamma hemmet. Anders däremot är mera praktisk.
– Vi har fått lära oss att förhålla oss till att vi är olika, säger Anders och Kristina.
– Kristina uppmuntrar mig att vara den utåtriktade, aktiva och innovativa person som jag är, säger Anders.
– Anders ser mitt behov av vattenhål och hjälper mig att få tid för paus.
Anders och Kristinas gemensamma mål är att de vill vara där Gud har tänkt att de skall vara. Att leva för Gud är viktigt och har stor prioritet i livet.
– Vi kan berätta om många praktiska mirakler Gud har gjort för oss, där han påtagligt visat oss var vi skall vara och vad vi skall göra. Till exempel när Anders bestämde sig för att studera till pastor, och när Gud ledde oss till Lidköping.
– Och alla våra olika boenden som Gud visat oss. Vi har sett att Gud visat Kristina vilka utbildningar hon skulle satsa på, och hur vi leddes till Hönö där Anders nu har en pastorstjänst, berättar de.

Familjen växer

Anders och Kristina är både farfar, farmor, mormor och morfar. De är välsignade med tre barnbarn Maja, Hedvig och Tage genom barnen Samuel, Gustav och Johanna som bor lite utspridda i södra Sverige.
– Alla barn är gifta och har sina egna familjer, men familjebanden är starka och kontakten med familjerna är tät och varm.
– Vi är tacksamma att ha en bra relation och tycker det är fantastiskt att ha barnbarn berättar de.
Sedan ett antal år är barnen utflugna och återigen är det bara två vid köksbordet. Det blev plötsligt lite tystare och de har mer tid.
– Det gick ganska bra när våra två söner Samuel och Gustav lämnade hemmet eftersom vi då hade Johanna kvar hemma. När Johanna sedan flyttade blev det tomt och lite sorgligt även om de var glada för hennes skull. När barnen lämnar hemmet blir det som en slags separation även om det känns rätt, konstaterar de.
– Vi tycker att livet som ”bara två” har fungerat bra. Vi fyller livet med nya saker och umgås med barnens familjer på ett nytt sätt. Vi tycker om att uppleva nya saker ihop, njuta av livet, mat, natur, och musik.
– Vi är rädda om varandra och måna om tid tillsammans. Eftermiddagskaffet är viktigt. Det blir en stund då vi kan se varandra och prata med varandra, berättar Kristina.
– Vi är varandras bästa vänner och kan dela allt och prata om allt, det är fantastiskt, konstaterar de.

Ett viktigt avstamp

Paret Marklund tror på äktenskapet och menar att det är ett avstamp som paret gör tillsammans som omger förhållandet med givna spelregler som skapar trygghet.
– Att lova varandra inför Gud och människor är inget man skojar bort, säger de.
Anders och Kristina tycker att det är en ynnest att ha träffat någon man kan dela livet med. En stor glädje och en trygghet som berikar livet.
– Ett råd vi vill ge är att prioritera tid tillsammans, ta vara på varandra och tala sanning, avslutar Anders och Kristina.
EVA MARKLUND
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.