Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Niklas Lehresjön (L) välkomnar PISA-granskning

Robin Olsson | 18 jun , 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
Lehresjön

– PISA 2018:s resultat kommer att användas av oss politiker som beslutsunderlag, där vi jämför olika länders kunskapsnivå. Därför är det viktigt att vi i Sverige vet vad vårt resultatet är värt, poängterar han.
I sitt dagliga värv undervisar Lehresjön elever i samhällskunskap och som regionpolitiker sitter han som ledamot i Kultur- och bildningsnämnden. Han vill inte föregå Pisa-kommissionen och dess kommande slutsatser.
– Jag vill inte gå så långt som att i dagsläget kalla detta för fusk, men jag vill gärna få klarhet i frågan och välkomnar denna granskning.
Förkortningen PISA står på engelska för Programme for International Student Assessment och översatt till svenska blir det program för bedömning av internationella studenter.

Liberal hjärtefråga

Skola och utbildning är och har alltid varit Liberalernas hjärtefråga, enligt Lehresjön som anser att bildning är den säkraste vägen att lyfta människor.
– Kunskap och bildning möjliggör en klassresa oavsett vem du är eller vilken bakgrund du har. Jag är själv en stark förespråkare av det fria skolvalet som möjliggör för elever och föräldrar att göra ett aktivt val som kan påverka ditt liv.
Lehresjön poängterar att det finns mycket som kan göras för att höja kvaliteten i den svenska skolan.
– När vi liberaler initierade lärarlegitimationen under Alliansregeringen, samt införandet av dagens system med förstelärare så var vi noga med att lärarna ska ha rätt behörighet på rätt nivå för att sätta betyg.
Lehresjön ger ett praktiskt exempel där en lärare med doktorsgrad i biologi undervisar en högstadieklass i biologi, men han saknar lärarbehörighet och följaktligen inte får sätta betyg. Då uppstår det absurda, enligt honom, att en lågstadielärare som har legitimation får sätta dessa betyg utan kunskap i själva ämnet.
– Översätt denna logik till sjukvården. Vi har brist på kirurger så vi låter en behörig sjuksköterska utföra hans arbete, så vill vi inte ha det och det är därför viktigt att lärare har rätt behörighet och rätt kompetens på rätt plats.
Lehresjön poängterar även att PISA-undersökningen endast mäter kunskaper inom tre områden; läsförståelse, matematik och naturkunskap.

Sanningen ska fram”

Liberalernas gruppledare i riksdagen; Johan Pehrsson gick hårt åt statsminister Stefan Löfven (S) under förra onsdagens partiledardebatt, där han ersatte Nyamko Sabuni.
Han framhöll att kvaliteten i skolan är helt avgörande och han frågade vad statsministern tänker göra för att vi ska få korrekta PISA-mätningar och en korrekt utvärdering av den svenska skolan. “Sanningen ska fram”, blev svaret det korta men kärnfulla svaret från Stefan Löfven.
PISA-undersökningarna går till så att ett urval lottas fram bland landets 15-åringar. Enligt OECD:s regler får länderna sedan i vissa fall exkludera elever. Det gäller elever med kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar samt nyanlända som har fått svenskundervisning i mindre än ett år.

Expressen avslöjade fusket

När resultatet av den senaste PISA-undersökningen presenterades i början av december i fjol var enligt regeringen den negativa trenden bruten. Skolverkets ledning med utbildningsminister Anna Ekström (S) i spetsen lovordade utvecklingen inom svensk skola.
Efter Expressens avslöjande om fusk den andre juni; där en stor mängd utrikesfödda elever felaktigt undantagits från att delta i PISA 2018, i strid med OECD:s regelverk, begärde Anna Ekström nu en ny granskning av resultaten.
– Jag har aldrig tidigare bett OECD att göra en sån här granskning, men de har redan bekräftat för mig att de kommer göra en granskning av Sveriges PISA-resultat, säger hon till Expressen.
Enligt Expressens beräkningar, framtagna av Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi så skulle hela den rapporterade uppgången för svenska elever sannolikt bytts mot en nedgång om reglerna följts.
Sverige exkluderade i PISA 2018 fler elever än något annat deltagande land. I PISA 2015 exkluderade Sverige 5,7 procent av eleverna från undersökningen. Tre år senare var det hela 11,1 procent. Det är mer än en fördubbling. Var nionde elev som hade lottats fram fick alltså inte göra provet. Sverige valde dessutom att inte redovisa sina exkluderingsgrunder något som aldrig gjorts tidigare.
– Det finns läge att återkomma till denna fråga när utredningen är klar, konkluderar Niklas Lehresjön.

ROBIN OLSSON

 

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.