Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Glasbruken ligger mig varmast om hjärtat

Robin Olsson | 04 jun , 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
börje hemsida
– Av Smålands sevärdheter så ligger glasbruken mig varmast om hjärtat, det är den plats dit jag oftast återvänt, säger Inblicks vd Börje Claésson som har varit på otaliga semestrar med sin stora familj.
Småland med sina djupa skogar rymmer många kända sevärdheter som vi med fördel kan uppleva denna sommar. Börje vill framhålla westernstaden High Chaparral i Hillerstorp, med sitt berömda tåg och sina vilda västern arrangemang. Vidare har vi Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby som både ung och gammal kan relatera till. Astrid Lindgrens värld öppnar den 17 juni, dock med restriktioner kopplade till corona. 

Öland favorit 

– Vårt favoritresmål har alltid varit Löttorp på Öland, sedan 1970-talet har jag och min familj varit där och njutit av sol, bad och god gemenskap. 
Öland med sin majestätiska bro, sin gamla borgruin och vackra stränder i all ära men Börje vill även slå ett slag för Kalmar slott som passeras på vägen dit, en plats som han anser har en lång och spännande historia. 
– Det är viktigt att vi tar alla rekommendationer på allvar och inte reser längre än de två timmar som just nu rekommenderas. Med det sagt så kan campingsemester på Öland vara ett utmärkt alternativ för hela familjen, säger Börje som tänker ta en “hemester” denna sommar. 

Lokal älgsafari 

– Jag brukar inte tycka om älgar när de kommer för nära inpå oss i vår trädgård, men på Smålandet Markaryds älgsafari där kan du klappa djuren och på så vis få en nära relation till dem och naturen, berättar Börje. 
– Tåget går som en safariresa genom hela djurparken och älgar och bisonoxar kommer så nära att det går att  klappa dem, en oerhört uppskattad upplevelse för de som gjort den. 
Börje har åkt tåget många gånger, en färd som enligt honom tar cirka en timme.
Safariparken i Markaryd öppnades i juni 2004 med syfte att ge allmänheten en möjlighet att komma skogens konung nära in på livet. Gården som safariparken är uppbyggd kring har enligt marknadsansvarig John Karlsson en lång historia där älgen har varit i centrum.
– Parken är 15 hektar stor med en tre kilometer lång slingrande skogsväg. Här lever det cirka tolv älgar. I den norra delen av parken går Safarivägen in till Bisondalen. Där det lever cirka tio amerikanska bisonoxar, berättar han. 

Många glasbruk

– Glasblåsning är ett fantastiskt hantverk som bedrivs vid många glasbruk i Småland. Som turist så föredrar jag Orrefors då de har ett museum, en stor outlet butik där det går att köpa deras vackra glas och sist men inte minst har de en restaurang med utsökt mat, berättar Börje. 
– Vi tar ofta med våra långväga gäster dit och har aldrig blivit besvikna. 
Familjen Claésson; Börje, Britt och de sju barnen har förutom Småland och Öland sett mycket av vårt avlånga land. 
– En sommar åkte vi tillsammans med bekanta med bil och husvagn upp till Norrland och fiskade. Det var en storslagen upplevelse och kan varmt rekommenderas, dock inte denna sommar då vi inte får resa så långt. 
Däremot går det att med fördel trampa dressin på någon gammal nedlagd järnväg, något Börje gjort många gånger.
 – Jag älskar även att åka dressin, det kan man göra lokalt. Det kräver lite fysisk styrka och är ej lämpligt för små barn då det går ganska så fort.

Semester med tur

Börje minns väl sin första bilsemester. 
– Vi hade bara tre veckors sommarsemester och jag minns hur vi satte in en extra stol i framsätet på min pappas Ford, så vi kunde sitta tre stycken där och lika många i baksätet. Vi reste till Falkenberg och semestrade i ett hus. Väl där träffade min bror Henry en snygg tjej, berättar han. En resa som kom att visa sig få stor betydelse. 
Börjes bror Henry ville gärna träffa tjejen på nytt. Efter hemkomsten från Falkenberg bar det snart ut på vägarna igen, denna gång med cykel. 
– Jag och Henry fick 20 kronor av min far. Vi tog våra cyklar och gav oss iväg. Vi hade tält med oss och åkte via Falkenberg till Alingsås och vidare till Kållandsö.
Där deltog bröderna i ungdomsveckan, så att Henry fick stifta bekantskap med sin blivande fru Solveig. 
– Det var dåligt väder och mörkt på vägen. Vi tältade en natt på hemvägen på en avfallsplats och vägarna var leriga och dåliga. Vi fick “lift” genom att hänga efter en moped i tre mil som körde 34 kilometer i timmen. Mopedföraren frågade: “Är ni inte kloka”.
– Pappa mötte oss till sist med sin bil, så vi fick åka sista milen. Detta är en cykeltur som vi aldrig kommer att glömma och som ledde till att vi fick en ny familjemedlem. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.