Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En hälsosam sommar

Eva Marklund | 04 jun , 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.
En_halsosam_sommar
Den 24 maj skrev P M Nilsson i Dagens Industris ledare att Folkhälsomyndigheten borde ta vara på detta ökade behov av rörelse och uppmuntra till en fortsättning. Han menar att vi inte bara kan fokusera på flockimmunitet utan även arbeta på att minska de riskfaktorer som nämns som farliga i samband med covid-19. Exempelvis övervikt som på sikt är ett större problem än själva epidemin.
Trots gymkort och löpträning har svenskarna i stort urusla resultat när det gäller vikt- och motionsvanor. Mellan åren 1995 och 2017 har 450 000 svenskar undersökts i åldrarna 18 till 74 år. Under dessa år har övervikten ökat med 23 procent, fetma med 86 procent och svår fetma med 153 procent. Denna utveckling står i direkt relation till bristen på rörelse. 

En internationell rekommendation är att utöva 150 minuters rask promenad i veckan, vilket är en liten mängd rörelse. Ungefär hälften av den vuxna befolkningen kommer upp till målet men nästan halva befolkningen kommer inte ut på promenad ens 20 minuter i veckan. En rask promenad minskar dödligheten i våra mest vanliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Frisk luft och rörelse minskar depressioner och även covid-19.
Tyvärr ser siffrorna inte särskilt bra ut för barn heller. Barn behöver ut och röra på sig minst en timme om dagen, men många når inte upp till det målet vilket är skrämmande. En undersökning som gjordes 2017 av Livsmedelsverket visar att 44 procent av pojkarna och endast 22 procent av flickorna rörde sig en timme om dagen.
På 1960- och 1970-talet var utelek en naturlig del av dagen för de flesta barn. Gatorna i de små villaområdena kryllade av barn som alltid hittade någon att vara med. De sprang, spelade fotboll, hoppade rep, hoppade twist, lekte burken eller kurragömma. Det var full aktivitet och föräldrarna fick dra in barnen till middagen på kvällen. Det hjälper inte att drömma sig tillbaka till tider som varit. Nu måste ett uppvaknande ske som förbättrar vuxnas och barns hälsa i framtiden.

Nu står sommaren inför dörren. En annorlunda sommar med begränsningar vi inte kan styra över.
Svaret från Folkhälsomyndigheten om hur mycket vi kan röra oss i landet dröjer. ”Hemester” blir det i vilket fall och inga resor utomlands. Kanske tvingas vi hålla oss i närområdet. I detta nummer kommer du att få många tips som förhoppningsvis hjälper dig att finna intressanta och roliga semesteraktiviteter i ditt närområde. Överallt i Sverige finns det platser att upptäcka. Utemiljöer som djurparker, vattendrag att fiska i, berg att bestiga eller badstränder vid hav och sjöar. Skaffa dig en karta och googla information.

Det viktigaste denna sommar kan bli att ta tag i motionen och börja vara mer i rörelse än tidigare.
Packa ryggsäcken med fika, lunch och mellanmål. Skaffa dig kläder för alla väder och ge dig ut i vår vackra natur. Stänga av tv, surfplatta och dator och fokusera på rörelse och upplevelse.
Det kan bli en sommar som skapar positiva förutsättningar för hälsan hos det svenska folket. En sommar att upptäcka Sverige som är fantastiskt.
EVA MARKLUND
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.