Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Jag kände mig totalt värdelös

Monika Ekström | 22 maj , 2020
– Jag kom till Brasilien 1978 för att fotografera och samla in medel. Jag fick sådan förnimmelse av vad jag skulle syssla med resten av mitt liv. Jag var då 22 år, berättar Lennart för Inblick när han är mitt upp i förberedelser för årets digitala sommarkonferens.
–_Jag_kande_mig_totalt_vardelos
Det som Lennart upplevde i Brasilien var att Tältmissionen skulle bilda en organisation med samma namn som det första barnhemmet Hoppets stjärna, med ett diakonalt uppdrag och arbeta i många länder. Det har han också fått göra. På senare år har han arbetat mycket med romer i Rumänien. 2012 hade han fått ett pris från presidenten för det framgångsrika arbetet med funktionsnedsatta barn och deras familjer.
– De trodde jag visste hur man löser problemen med tiggare i Rumänien.
Han antog uppdraget, men misslyckades till en början och gjorde 
dåliga rekryteringar och andra missar.
– Det var våren 2014 och jag hade inte gjort något. Jag kände mig totalt värdelös och tänkte "jag är ett fiasko".
Det var en helt annan sak att vara missionsledare än att arbeta med utvecklingsbistånd.
– Jag gjorde en fullständig kapitulation och sa till Jesus: "Förlåt mig mitt självständiga sätt att leva. Jag har inte frågat dig om råd. Jag har trott att jag kan allt själv".

Fick en andra chans

Han bad om en andra chans och lovade att ge Jesus äran.
– Jag fick ett otroligt möte med Gud. Det var en explosion inom mig.
Lennart förstod att det finns en kraft i evangelium och att romerna behövde höra det för att få förvandlade liv.
– Efter det lyckades jag med allt. Vi startade ett centrum för barn som utvecklades till fem center och allt bara fungerade. Det var helt otroligt.
De började med Alpha-kurser riktade till föräldrar med funktionsnedsatta barn.
– Då fick jag se vad evangelium kan göra när människor får möta Jesus, hur mörker förvandlas till ljus och hur folk slutar upp med alkohol, spelmissbruk och våld. Och istället blir mer lika Jesus.
De berättar för dem som får hjälp att de behöver lära känna Jesus och ser hur människor får hopp och börjar älska sina barn och få ordning på sina liv. Och arbetet är framgångsrikt.
– Det är kopplat till min kapitulation inför Jesus. Jag kunde inte lyckas i egen kraft. Jag var en förlorare.

"Lär den unge"

Lennart är övertygad om att det handlar om att nå människorna när de är små.
– Lär den unge den väg han ska vandra, står det i Bibeln.
Men de arbetar också med att nå fäderna till barnen i alla 14 projektländerna genom exempelvis fotboll.
– Vi samlar dem och spelar fotboll. De vet att vi bara har goda avsikter. Sedan ger vi dem evangelium. Det är en mänsklig rättighet att få höra evangelium för det förändrar allting, avslutar Lennart. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Bo Theutenberg (3)
jun 05, 2020
”Statsminister Palme mördad igår kväll – händer 10 dagar efter det att jag den 18 februari inlämnade min avskedsansökan till UD på grund av de omstridda förhandlingarna om Vita zonen”, skriver Bo Theutenberg i den femte och sista volymen av ”Dagbok från UD” där Palme-mordet står i fokus.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019