Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Social isolering av äldre ökar dödsrisk

Ruben Angarsson | 23 apr , 2020
Samtidigt som över en miljon människor som i Sverige är 70 år eller äldre uppmanas att följa hårda karantänsregler, varnar både forskare och politiker för konsekvenserna av ofrivillig isolering bland äldre.
Social_isolering_av_aldre_okar_dodsrisk
Sveriges regering och svenska myndigheter uppmanar alla över 70 år att undvika allt socialt umgänge för att undvika smittspridning av coronaviruset.
I sitt marsnummer varnar vetenskapstidningen Scientific American nu för att den ensamhet som karantänsregler och social distansering medför utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan.
Och brittiska Daily mejl rapporterar om en färsk studie som varnar för att Coronaviruskrisen, och den sociala isolering som tillämpas för att bekämpa den, kan orsaka en ensamhetsepidemi hos äldre.
Tidningen hänvisar även till en stor studie publicerad i mars 2018 som visade att social isolering kan öka risken för en stroke med 39 procent och för tidig död med 50 procent.
Ensamhet kan öka risken för en hjärtattack med mer än 40 procent, fann forskarna.
De som redan hade hjärt-kärlproblem var mycket mer benägna att dö tidigt om de isolerades, vilket visar på betydelsen av familj och vänner för att återhämta sig.

Varnar för konsekvenser

Även Maria Törnqvist, docent vid Uppsala universitet, varnar i Aftonbladet för konsekvenserna av att isolera äldre. Hon hänvisar till boken ”Heat wave. A social autopsy of disaster in Chicago” där den amerikanske sociologen Eric Klinenberg skriver om värmeböljan sommaren 1995 i Chicago. Det visade sig att inte bara hettan var livsfarlig utan även den sociala isoleringen. Värmeböljan drabbade de socialt marginaliserade och isolerade värst.
”Enligt en ny amerikansk rapport leder social isolering till 32 procents högre risk för stroke och 25 procents högre risk för dödlighet i cancer för människor över 65” skriver Maria Törnqvist i Aftonbladet.
Personer som isoleras socialt löper en nästan dubbelt så stor risk att dö en för tidig död, rapporterade Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Finland i maj 2017 efter en epidemiologisk undersökning där man har följt nästan en halv miljon människors hälsa. Resultaten publicerades i vetenskapstidningen Lancet Public health.
– Samhället bör i allt högre grad tänka på hur man kan förebygga ensamhet och speciellt isolering. Man kan påverka bland annat med hjälp av byggandet och verksamhet som ökar den sociala gemenskapen, sade professor Marko Elovainio som ledde undersökningen, till Hufvudstadbladet.

Underskattad fara

Långvarig ofrivillig ensamhet är kopplad till dålig livskvalitet, nedstämdhet, demensutveckling, hjärt- och kärlsjukdomar och risken att dö i förtid, betonar Peter Strang, professor vid Karolinska institutet och menar att faran med ofrivillig social isolering är underskattad.
– Inom äldrevården, exempelvis, är det så mycket fokus på allt runtomkring, när det allra viktigaste för de äldre är relationerna, ögonkontakten, småpratet och kroppskontakten, säger han i en intervju med Sydsvenskan.
Peter Strang har i över 30 år arbetat med patienter i livets slutskede och sett hur starkt människan påverkas av ensamhet – och gemenskap.
– Jag har dessvärre inte någon expertis på ensamhet i det korta ”karantän”-perspektivet. Det jag studerat är effekter på 5-10 år, det vill säga långvarig ensamhet, förklarar Peter Strang för Inblick.

Ofrivillig ensamhet

Jacob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesman, menar att ofrivillig ensamhet är ett av våra stora samhällsproblem – men samtidigt ett av de minst diskuterade, skrev han i en partimotion för ett år sedan.
Ofrivillig isolering är ett av de värsta straff vi människor kan tänka oss. Den bryter ned oss och därför är ensamhet ett politiskt ansvar, betonade Lina Nordquist socialpolitisk talesperson för  Liberalerna i ett politiskt utspel i höstas.
– Det finns många äldre människor som nu lever ensamma och inte kan gå att handla och inte kan gå ut alls om man bor trångt i en stad. Jag har ringt runt lite till mina egna äldre bekanta. En äldre man beskrev hur han och hans fru som bodde på äldreboende inte har träffat varandra på sex veckor, säger Lina Nordquist till Inblick.
– Isolering är ett av de värsta tortyrstraffen.

Nu kommer det rapporter som varnar för att det finns en risk att coronakarantänen mot äldre leder till ökade dödsfall?
– Tyvärr gör det verkligen det. De studier jag har läst om handlar i och för sig om längre tid, bland annat kan de sjukdomar man har bli värre. Jag har avstämningar varje vecka med förtroendevalda runt om i landet inom vårt parti om hur läget ser ut.
– Civilsamhället är väldigt viktigt, det handlar om hur man kan stötta pensionärsföreningar och om vad kyrkan göra, liksom Röda korset och vi som privatpersoner. Finns det personer i vår närhet som behöver kontakt? Jag tror vi alla behöver ta en fundering på det.
– Pensionärsföreningar och kyrkan, tror jag, har en viktig uppgift nu.
​RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.