Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Mobbning ger skador för livet"

Monika Ekström | 17 apr , 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Mobbning_ger_skador_for_livet
Christer Olsson är psykolog och har arbetat som kurator på internatskolan Restenäs. Under många år reste han och föreläste om mobbning. 
Tidigt såg han farorna med sociala media att det skulle kunna användas av mobbare. Utifrån ett uppmärksammat projekt om videovåld blev han en efterfrågad föreläsare. 
– Jag fick många kallelser utifrån det projektet, men gled mer och mer över till att arbeta mot mobbning.
Som kurator på Restenäs hade han erfarenhet av mobbningsfrågorna. 
– Det är självklart att jag arbetade med det. Det måste man. Jag menar inte att det hände en massa saker på skolan, men vi arbetade i förebyggande syfte, och tog såklart tag i akuta händelser.
Christer berättar att mobbning, förutom lidandet i nuet, kan leda till ett livslångt sargat självförtroende med enorma svårigheter att kunna lita på andra människor, och till psykisk ohälsa med depression och ångest, ätstörningar och självskadebeteende.
– Jag påstår att om mobbning hinner utvecklas mot en pojke eller flicka så är det stor risk att mobbningen finns kvar negativt hela livet. Du blir aldrig fri.
– Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor, som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.

Vad gör mobbning med barn?
– I värsta fall tar barnen livet av sig. Cirka 40-50 ungdomar under 20 år tar sitt liv i Sverige varje år, där mobbning är den utlösande faktorn.
Enligt forskning gjord vid NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa), har en övervägande andel av de unga individer som genomför självmordsförsök blivit mobbade. 
– Så pass djävulsk är mobbning. 
– Sedan finns det elever som tar revansch. Det finns de som senare i livet jobbar som komiker, men även inom andra yrken.
Christer tycker inte att det har blivit bättre med åren och vet att även vuxna mobbas. 
– Vuxna mobbar varandra mer än vad elever gör, men det märks inte på samma sätt. 
– För vuxna slår inte varandra på käften lika ofta för då vet de, att de eventuellt får svara inför domstol. 

Varför finns mobbning? Vad är anledningen? 
– Det finns flera anledningar, men att nå maktposition, att bli någon är en orsak. 
Men Christer poängterar att mobbning inte uppstår utan medlöpare. 
– Du har de aktiva medlöparna som hjälper till. Men även de passiva har också stor betydelse. Ibland kan mobbaren få medlöparna att göra jobbet
– Mobbning utan medlöpare finns inte och skulle det finnas så är det i så fall undantaget som bekräftar regeln. Det är samma sak med mobbning på nätet.
Christer förstod tidigt att internet skulle kunna användas för mobbning och skrev sin första artikel om nätmobbning kring 2005. 
– Jag är inte särskilt teknisk, men jag förstod tidigt att nätet skulle kunna användas på det sättet.
Även den som mobbar på nätet vill att andra ska veta. 
– Det är inte så att de bara skickar något på snapchat, utan de vill ha publik. De berättar exakt hur de har mobbat den och den så att många får reda på det. Det sätter spår i själen. 
– Det fruktansvärda med mobbning på sociala media är att det kan sprida sig på en skola på en halvtimme.
Christer har skrivit böcker om mobbning som även tar upp problemen med nätet. Den senaste kom 2013 och heter "Verktyg mot mobbning och kränkning. Ansikte mot ansikte och i cyberrymden."

Vad säger du till medlöparna? 
– Att inte tiga. Det är en fråga om mod även när det gäller vuxna. Det handlar om att våga agera och inte bara tyst tycka och tänka.
– Att våga ställa sig på den mobbades sida. 
Som medmänniska behövs det inte så mycket för att göra skillnad menar Christer. 
– Det kan räcka med att säga: "Hej!", "Jag ser dig" eller "Jag avskyr det de gör mot dig." 
– Det kan vara tufft även i vuxenvärlden. Vi vet exempelvis att människor inte vittnar idag när det gäller grova våldsbrott. Polisen vet vem/vilka det är, men ingen vill vittna. De tar inte riskerna.
– Då är de inte alltid rädda för sitt eget skinn utan för sina barn och anhöriga och jag förstår det.
Christer har pratat med sin fru om det och ställt sig frågan själv. 
– Hade jag, med åtta barnbarn i olika åldrar, vittnat? Ja, jag hoppas att jag hade gjort det. 
Däremot vet Christer att han agerar när mobbning är på en annan nivå. 
– Om jag befinner mig på allmän plats och någon blir kränkt då reagerar jag direkt. Jag hoppas att jag kommer att bevara det modet och hellre tar en utslagen tand eller blåtira än att hålla käft. 
När Christer var ute och föreläste mötte han både skolpersonal, föräldrar, politiker och elever. 
– Med de små barnen blev det väldigt mycket en lek hur man ska vara mot varandra. Och hur det känns. 
– Barnen fick vara med i själva undervisningen och vara en del av helheten. 
– Sedan var det självklart annorlunda när jag träffade åttor och nior. Men också där la jag in delar av ett spel. Någon fick vara den mobbade och många fick vara medlöpare, passiva medlöpare och aktiva medlöpare. 
Medlöpare är de som stödjer och hjälper mobbaren genom att göra något aktivt eller genom att underlåta att göra något.

Ditt och mitt ansvar

Han brukade ibland fråga hur många av eleverna som tyckte att också de passiva medlöparna hade ett ansvar. Svaren blev de samma oavsett om han var i Kiruna eller Karlshamn. 
– 75-80 procent av eleverna räckte upp handen omedelbart. Om jag sedan väntade i 30 sekunder så kom resten av händerna, men där kan jag inte avgöra om kom de på grund av alla de andra eller om det kom inifrån. 
När Christer sedan frågade föräldrarna på kvällsföreläsningen, trodde de flesta, att deras barn inte tyckte att de passiva medlöparna hade något ansvar. 
Christer var ute och föreläste till 2001 då han drabbades av en djup depression och svår ångest som varade i tio år. Den berättelsen kan du läsa om i Inblick vecka 13, 2020.
Efter tillfrisknandet arbetar han fortfarande med mobbningsfrågor, men är inte ute och föreläser på samma sätt. 
– Jag kan ta en föreläsning eller två och jag vill fortfarande kunskapsmässigt vara i framkant och kunna ta ett samtal med vem som helst i landet. 
MONIKA EKSTRÖM

Fakta: Definitioner 

Kränkning är en handling som gör att personen som blir utsatt känner sig ledsen, sårad och mindre värd. 
Källa: Friends

Mobbning är när någon blivit utsatt för kränkningar och/eller trakasserier av en eller flera personer vid flera olika tillfällen. Den som är utsatt för mobbning kan uppleva sig i underläge och ha svårt att försvara sig. 
Källa: Friends 

Medlöpare är de som stödjer och hjälper mobbaren genom att göra något aktivt eller genom att underlåta att göra något. De kan stå bredvid och titta bort, uppmuntra mobbaren eller delta i mobbningen och själva bli mobbare. 
Källa: Mobbningens tre ansikten av Barbara Coloroso.
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.