Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Angiveri förgiftar civiliserat beteende”

Ruben Agnarsson | 17 apr , 2020
Den tyska befolkningen har börjat agera som vid Stasi-tiden och under Nazi-eran, säger den tyske polisprofessorn Rafael Behr till Reuters med anledning av att Münchens polis tar emot 150 samtal per dag från medborgare som vill ange grannar för brott mot coronaregler. ”Denna vilja att rapportera andra förgiftar ett civiliserat beteende” menar professor Behr.
Angiveri_forgiftar_civiliserat_beteende
En av de mest repressiva polisorganisationerna i världen, Stasi, krossade oliktänkande och oppositionella genom att infiltrera nästan alla aspekter av livet i Östtyskland.
De förlitade sig på omkring 
200 000 informatörer som spionerade på vänner, kollegor och släktingar. Stasi fick den ena delen av befolkningen att spionera på den andra.
Dessförinnan hade Hitlers regim hjälp av omfattande polisstyrkor och rapportörer på alla nivåer av samhället för att hålla den tyska befolkningen i schack.
Rädslan var den gemensamma faktor som fick människor i dessa totalitära stater att acceptera ett angiverisystem som undergrävde den personliga integriteten.
Regler som infördes i mars för att i spåren av coronarapporteringen tvinga restauranger, pubar och idrottsanläggningar att stänga och förbjuda sammankomster av män-niskor har gett polisen i Tyskland mycket arbete, rapporterar Reuters.
Münchens polis tog i slutet av mars emot upp till 150 samtal varje dag från medborgare som rapporterade om påstådda brott mot coronareglerna, rapporterade Spiegel Online.
Mitteldeutsche Zeitung rapporterade att myndigheterna i Magdeburg hade bett medborgarna att inte överbelasta polisen och citerade en tjänsteman som sade att ”människor inte borde göra en polisanmälan varje gång de ser tre personer sitta på en parkbänk.”

Aversion och avundsjuka

Medan många medborgare agerar ansvarsfullt, menar en del experter att även avundsjuka, frustration eller ren aversion kan spela en roll för angiveriet, rapporterar Reuters.
Rafael Behr, professor i kriminologi och sociologi vid Hamburgs polishögskola, beskriver fenomenet med lokalbefolkningen i östra delstaten Mecklenburg-Vorpommern som angav berlinare som körde till sina fritidshus genom att rapportera deras nummerskyltar.
”Denna vilja att rapportera andra förgiftar ett civiliserat beteende”, säger Behr till Reuters.
”Vissa människor saknar det civila modet att konfrontera andra men tipsar istället polisen anonymt," förklarar Behr och tillade att personer som bodde under inflytandet från Östtysklands avskyvärda hemliga polis Stasi kanske kommer ihåg hur saker fungerade för tre decennier sedan.
”Angiveri var utbrett då och det är lättare för människor att göra det i dag om de har gjort det tidigare,” enligt Behr.
”I alla fall är det typiskt tyskt att vänta tills det finns en lag som tillåter människor att göra detta,” sade Behr.

Sju års fängelse

Coronavirusets spridning i Ryssland har gett myndigheterna möjlighet att använda och utveckla sin övervakning av befolkningen, framförallt i huvudstaden som är nedstängd.
Där fanns det redan innan pandemin bröt ut runt 170 000 övervakningskameror. 10 000-tals av dem har nu utrustats med ansiktsigenkänning. I realtid kan de scanna människors ansikten och direkt larma myndigheter, som i sin tur spårar vem som har brutit mot karantänsreglerna. Under en vecka i mars meddelade Moskvapolisen att de hade gripit och bötfällt 200 personer, rapporterar Aftonbladet.
Svenska Dagbladets förra Rysslandskorrespondent Maria Georgiva berättade att det finns två kameror uppsatta i hennes port, en på insidan och en på utsidan.
– Varje gång vi går ut är vi försiktiga. Jag fick slänga soporna mitt i natten med munskydd och handskar med vetskapen om att jag blev övervakad, säger hon till Aftonbladet.
– Alla har blivit ganska skrämda av det här systemet. Det talas om sju års fängelse om man bryter mot karantänen.

Övervakningsteknik

Även i Sverige ser nu myndigheterna nya möjligheter i it-samhällets övervakningsteknik. Folkhälsomyndigheten tar nu hjälp av mobildata för att analysera hur människor har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning. Myndigheten kommer att få tillgång till informationen från operatören Telia.
För att kunna följa svenskarnas rörelsemönster i samband med coronapandemin ska Folkhälsomyndigheten hämta in anonymiserad och aggregerad data från Telias mobiltelefonnät för svenska kunder.
Avsikten är att använda informationen för att studera hur rörelser i befolkningen kopplas till spridningen av covid-19 i Sverige. Uppgifterna kan också användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder, och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor.
Informationen kommer Folkhälsomyndigheten till del via en anpassning av en kommersiell tjänst som redan erbjuds av Telia.

Otäcka tendenser

It- och säkerhetsexperten Joakim von Braun betonar att man inte kan spåra individer eller grupper av individer utifrån den information Telia lämnar ut till Folkhälsomyndigheten.
– Den personliga integriteten kan hotas i och med att personlig information är lagrad under väldigt lång tid, men i Sverige får denna information endast lämnas ut till myndigheter vid grova brott, säger han.
Han kommenterar även tyska och ryska myndigheternas agerande i coronatider.
– Det är viktigt att myndigheterna bedömer allvarligheten i de ”brott” som begås, säger han och noterar att tysk polis uppmanat folk att inte anmäla små förseelser medan hundratals gripits och bötfällts i Moskva.
– Börjar man istället agera utifrån dessa anmälningar om småbrott skulle det förstöra väldigt mycket i samhället. Rapportörer får lära sig att det lönar sig att rapportera om överseelser på en låg och naiv nivå.
– När det gäller Ryssland finns det otäcka tendenser som tyder på att Stalinsamhället snart är där.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.