Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

SVT-journalistens omsvängning i Mellanöstern-frågan

Ruben Agnarsson | 02 apr , 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan

I slutet av mars kom boken ”Israel och hennes fiender” ut, där Bengt G Nilsson redogör för sin omsvängning i Mellanösternfrågan. Författaren har varit journalist på svenska vänstertidningar som Folket i Bild/Kulturfront, ETC, Ny Dag och Aftonbladet. Med känslomässiga sympatier hos palestinierna blev hans artiklar godkända av dessa vänsterredaktörer trots att han själv inte delade deras politiska åsikter.
Dessa meriter bäddade även för en karriär på Sveriges Television.
I december 1985 fick han till och med en förfrågan från PLO-kontoret i Stockholm om han ville träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Utrikeschefen Staffan Heimerson på Aftonbladet beordrade honom att tacka ja till erbjudandet.
Det var en tid när den palestinska rörelsen präglades av terrordåd och interna stridigheter.
– PLO var en paraplyorganisation där terrordåd initierades. Arafat kunde ha stoppat exempelvis PFLP:s terroraktioner om han hade velat, säger Bengt G Nilsson.

Bondeoffer

Han menar att det palestiniska folket har blivit ett ”bondeoffer” som tillåts för att hålla liv i konflikten.
– Det är helt nödvändigt att hålla fast palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen, förklarar han och menar att den olösta konflikten är en följd av flyktingarnas ständiga lidande.
– Om flyktingarna redan från början hade erbjudits fulla medborgerliga rättigheter i de länder dit de flydde 1948 så hade fredsförhandlingarna mellan Israel och PLO blivit otroligt mycket enklare.
Bengt G Nilsson är kritisk till det palestinska ledarskapets oförmåga att leverera ett framtidshopp till de miljoner unga människor som inte kan se fram emot annat än en livslång tillvaro i FN-administrerade flyktingläger.
En annan orsak till hans omsvängning är den palestinska och arabiska reflexen att säga nej, nej, nej till alla lösningsförslag:
”Vi säger tusen gånger: Nej, nej och nej” sade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som en reaktion på USA:s fredsplan som presenterades i januari 2020.
”Nej, nej, nej” var också arabländernas reaktion efter Sexdagarskriget 1967 när Arabförbundets toppmöte i Khartoum samma år antog en resolution som sade nej till fred, nej till förhandlingar och nej till att erkänna Israel.

Stor uppmärksamhet

Att Bengt G Nilsson ändrade åsikter i Mellanösternfrågan har fått stor uppmärksamhet. När han beskrev sin omsvängning i en artikel i Timbros nättidning Smedjan i januari 2018, blev den årets mest lästa text.
– Reaktionerna fick mig att gräva lite djupare i frågan, säger han när han beskriver hur beslutet att skriva en bok växte fram.
Hans tid som reporter i Afrika på 1970-talet blev en ögonöppnare. Han upptäckte en samordning där militärt sovjetiskt stöd till revolutionära socialistiska grupper följdes upp med svenskt bistånd till samma organisationer. För tre år sedan kom hans bok ”I tyst samförstånd – Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika”. Boken handlar om hur Sveriges bistånd gick till marxistiska regimer i Afrika och att svenska skattebetalare under ett halvsekel – i samarbete med Sovjetunionen – betalade miljardbelopp till regimer som krigade och förtryckte människor.
”Jag insåg att ljugandet om den afrikanska socialismen, president Nyereres storhet och det svenska biståndets välsignelsebringande effekter var satt i system”, skriver författaren i sin nya bok och nämner om hur gerillasoldater torterades av ANC men också om vänsterjuntan i Etiopien som ägnade sig åt massmord på den egna befolkningen samtidigt som man backades upp med svenskt bistånd.

Tydligare bild

Författaren beskriver hur en allt tydligare bild framträdde: Det var hela tiden samma människor som vägrade problematisera biståndets dödliga effekter, som urskuldade vänsterns illgärningar, förlöjligade liberalismen och fördömde och demoniserade högern.
– Det var också de som urskuldade PLO:s illgärningar och fördömde och demoniserade Israel, fortsätter han.
Boken ”Israel och hennes fiender” beskriver hur befrielsekriget år 1948 resulterade i att de områden som hade reserverats för en palestinsk stat togs över av Jordanien (Västbanken) och Egypten (Gazaremsan) – i princip utan internationella protester.
När Israel sedan vann Sexdagarskriget och Gaza och Västbanken – liksom Sinai och Golan – istället ockuperades av Israel växta protesterna till stormstyrka.
Efter Yom kippur-kriget 1973 ströp de oljeproducerande arabländerna oljetillförseln till länder som hade hjälpt Israel och det var i samband med oljekrisen som även Sveriges förändrade sin hållning i Mellanösternkonflikten.
Under Olof Palmes officiella besök i Algeriet i november 1974 skrevs ett oljeavtal som gav Sverige rätt att leta olja i landet. Under besöket bjöds Palme på middag av president Houari Boumediene med Yassir Arafat som hemlig gäst, dagen innan Arafats besök i FN:s generalförsamling.

Var Palmes besök initierat av socialistinternationalen? Kunde den politiska rehabiliteringen av Arafat handla om en likadan samordning som i Afrika?
– Det finns inget officiellt belägg för detta, men Willy Brandt, Bruno Kreisky och Olof Palme satt alla med i socialistinternationalen och kunde där samtala om dessa frågor ostört. Även om det tog lite tid växte en gemensam strategi fram. Det är ingen vågad gissning att det fanns en samordning, svarar Bengt G Nilsson.

Vilken roll spelade Moskva i detta?

– Det går inte att uttala sig om, det blir spekulationer. När det gäller Afrika så matchade agendorna varandra. Ansvariga svenskar var väl medvetna om att vapenleveranserna till de marxistiska gerillorna sköttes av Sovjet.

– Det man kan säga är att även om Palme var mycket noga med att inrikespolitiskt distansera sig från Sovjetkommunismen, landades hans utrikespolitiska beslut ofta i överensstämmelse med önskemålen från Moskva.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Hemester_ar_forvanansvart_kul
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019