Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Massiva polisinsatser mot barn

Ruben Agnarsson | 20 feb , 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
Massiva_polisinsatser_mot_barn
Människor som arbetar i området avbryts i sitt arbete. Vissa tittar ut genom fönstren, andra går ut för att se vad som händer. Genom glasfasaden ser de uniformerade poliser i trapporna upp till tredje våningen, mittemot Barnevernets lokaler.
Beskrivningen är hämtad från Stavanger Aftenblad och återgavs i Norges största tidning Aftenposten för knappt två veckor sedan.
En omfattande polisinsats deltog när en tioårig pojke skulle gripas av Barnevernet i Stavanger i november i fjol. Pojken hölls fast, lades på marken och kördes bort i en cellbil och placerades i en institution för pojkar mellan 13 och 18 år.

I bakhåll

Barnevernet ringde till polisen medan familjen fortfarande befann sig i receptionen. Polisen lade sig därefter i bakhåll.
En hotfull situation på skolan var bakgrunden till agerandet. Barnevernet var rädda för att familjen skulle springa ut ur lokalerna, då de hade beslutat att tvångsplacera barnet samma dag. Det var akut att placera pojken i fosterhem.
”Mamma upplevde situationen helt surrealistisk”, skriver Stavanger Aftenblad.
Under pågående samtal ringer Barnevernet polisens nödnummer 112 och påstår att mamman hotar med att slå.
Aftenbladet har läst igenom alla rapporter från Barnevernet och tittat igenom övrig dokumentation. Ingenstans är hotet registrerat. Ett vittne till situationen uppfattar heller inget hot. De första poliserna anlände medan telefonsamtalet pågick. De rapporterade att situationen var lugn.
Den dåvarande Barnevernschefen Gunnar Toresen, som avgick den 31 januari 2020, vill inte kommentera bakgrunden till ärendet.
Toresen anser mamman måste ta ett stort ansvar för att situationen blev okontrollerad.

Påminner om fallet Solveig

Händelsen i Stavanger påminner om när svensk polis för ett år sedan grep fembarnsmamman Solveig när hon flydde från Barnevernet.
Ett stort antal riksmedier rapporterade om det dramatiska gripandet eftersom TT citerade Smålandsposten i samband med att Solveig greps.
Tidningen beskriver hur en stor polisinsats med flera hundpatruller sökte under natten och hur tågtrafiken mellan Diö och Vislanda stoppades under en timme.
I december berättade Solveig för första gången offentligt om det dramatiska gripandet i januari 2019, natten då hon och hennes två barn greps i skogen. Solveig fångades först. Hennes son sprang vidare med den äldre systern framför sig. Den polis som grep Solveig höll fast henne, en schäferhund och sin gps under tiden som han talade i sin mobil, monterad i en krage. 
Tre poliser följde Solveig genom skogen. En höll tag i Solveigs krage, en annan i handbojorna på ryggen.
Sonen blev gripen strax efter Solveig, flickan strax därefter. Solveig fördes sedan till en ”isoleringscell”. En säng, en tunn madrass, en filt, en toa och ett litet fönster uppe på väggen. ”Här får du sitta och tänka över vad du har gjort”, sade polismannen.
– Jag satt åtta dygn i isoleringscell. Tre dygn räknas som tortyr, enligt Amnesty, berättade Solveig i Inblick.

Ett kvinnofängelse

Solveig flyttades sedan till kvinnofängelset i Sarpsborg.
– Jag måste klä av mig, blev visiterad och fick sedan plats i ett rum med fyra sängar och fyra skåp. Det fanns två våningssängar och ett bord framför fönstret. Det var ett gammalt militärläger. Jag satt i ”förvar” och visste inget. Jag blev fängslad fyra veckor i taget. Barnevernet tog nio veckor på sig innan barnen fick se mig under två timmar första gången.
Den polischef som i egenskap av inre befäl ledde polisinsatsen mot fembarnsmamman Solveig på grund av att hon flydde från det norska Barnevernet, dömdes i oktober för sexuellt ofredande av en kvinnlig kollega.
Polischefen, som i samband med gripandet av Solveig i januari lät sig intervjuas i en lång artikel i Smålandsposten, hade – vid tiden för den uppmärksammade polisinsatsen och när tidningsintervjun skedde – tafsat på och kränkt tre kvinnliga kollegor enligt stämningsansökningar som kom in till åklagarmyndigheten i maj och juni i fjol.

Tingsrätten i Sandvika

I efterdyningarna av dessa händelser har Barnevernet ifrågasatt Solveigs psykiska hälsa på grund av att hon flydde med barnen till Sverige. 
Den 7 och 8 januari togs frågan upp om vem som skulle få vårdnaden av barnen i Asker och Bærum tingrätt i Sandvika. Efter att Solveig och hennes man hade anmält till skolan att deras son blivit mobbad, kontaktade skolan Barnevernet som uppmanade fadern att skilja sig eftersom Solveig inte släppte anklagelserna mot skolan med anledning av att skolan inte tog tag i sonens utsatthet.
Tre vittnen från den mobbade pojkens tidigare skola och tre från Barnevernet stod i tingsrätten beredda att vittna mot Solveig, som själv stod utan vittnen.
I rätten uppmanade domaren pappan och Solveig att ingå en förlikning. Föräldrarna enades därefter om att barnen ska ha fast bostad hos sin far, som även ska ha föräldraansvaret men att Solveig i fortsättningen får träffa sina barn oftare, tillsammans med dottern.
– Jag accepterade ingen som helst utredning av min psykiska hälsa, som Barnevernet krävt, säger Solveig vidare, något som även fadern tyckte var onödigt.
De sex offentligt anställda vittnena från skola och Barnvern som stod redo att vittna mot Solveig blev därmed utan uppgift. 
RUBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.