Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Vi har alltid bett mycket tillsammans

Eva Marklund | 13 feb , 2020
Imorgon är det Alla hjärtans dag. Jan och Margaretha Lindhe träffades väldigt unga och har levt ett långt liv tillsammans. Trots att de upplevt många utmaningar och stått under mycket press har paret hittat nycklar att hålla sin relation hel och passionerad. – Att lära känna varandras kärleksspråk är en viktig nyckel, säger de till Inblick
–_Vi_har_alltid_bett_mycket_tillsammans
Jan och Margaretha Lindeh har varit gifta i 53 år. De utstrålar kärlek och passion för varandra och för sin familj.
Margaretha föddes in i en kristen familj med tre äldre systrar och en lillasyster. Familjen var engagerade i Frälsningsarmén. 
Jan kommer också från en stor familj där uppväxten var trygg och kärleksfull.
– Jag kommer från ett lyckligt hem där min mamma var frälst, men inte min pappa Jag hade inte mött Jesus även om jag deltog i kristen verksamhet i Frälsningsarmén, berättar Jan.
Han minns en händelse som påverkade utvecklingen i tonåren, en händelse som satt kvar långt upp i vuxen ålder.
– Jag blev utsatt som barn vid ett tillfälle och började gråta, då upplevde jag mig så kränkt att jag bestämde mig för att aldrig mer gråta.

Jan var militärpolis

Jan blev militärpolis och satte en ära i att vara tuff och hård. Trots denna hårda attityd blev han så småningom frälsningssoldat och engagerad i musiken i Frälsningsarmén. När Margaretha var 13 år började hon och Jan som då var 17 år känna en dragning till varandra. 
De blev ett par och var tillsammans i fem år innan de förlovade sig och gifte sig 1967.  
– Vi fick ”skriva till kungs”, som det hette på den tiden, på grund av att vi inte var myndiga, berättar Margaretha med ett leende.
På den tiden blev man myndig vid 21.
För dem båda var det kristna livet under ungdomstiden mer en tradition än en relation till Jesus. När de var en ung familj med tre barn och Jan arbetade som en framgångsrik företagare bestämde de sig för att lämna det ”kristna” och börja leva och njuta av sitt välbärgade liv. 
När beslutet var taget bestämde sig Margaretha för att resa till USA på en körresa. Under den resan fick hon ett Jesusmöte som vände upp och ner på hela hennes liv. Planet fick nödlanda och räddad från en katastrof fick Margaretha en hälsning från Gud på himlavalvet. ”Förstår du att jag finns på riktigt”. 
Förvandlad och andedöpt kom hon hem till Jan som irriterad förstod att hon upplevt något som skulle få konsekvenser. 
– Du får två veckor på dig att bli normal, sade Jan arg och irriterad till sin fru.
En kväll ville Margaretha gå på bönemöte. 
– Bönemöte? Vi skulle ju sluta med det där, sade Jan. 
Margaretha åkte iväg och Jan var irriterad eftersom han förstod att beslutet att lämna det ”kristna” satt löst. 
– Den kvällen mötte Gud också mig på ett övernaturligt sätt, berättar Jan. 

Ljussken i sovrummet

Han var uppgiven och trodde inte att Gud kunde visa sig för honom. Jan lade sig i sin säng och ropade arrogant till Gud: "Om du finns så visa dig för mig". 
Gråtande berättar Jan att den kvällen kom ett ljussken in i sovrummet. Skakad mötte han en man i ett ljussken som sa: 
– ”Detta sker för att du skall veta att jag finns.” En andra gång kom ljusgestalten tillbaka med samma budskap. Där förvandlades Jan och livet fick en ny vändning. 
Jan blev så småningom andedöpt och fick tungotalets gåva. Jan och Margaretha började brinna för Jesus på ett nytt sätt och började umgås med andra hungriga kristna som brann för samma sak. Denna brand orsakade att familjen bröt upp från företagslivet och förändrade hela sitt liv. Gud hade kallat dem till något annat.
Efter en profetisk bekräftelse reste hela familjen till USA och gick på bibelskola. Denna tid var en förberedelsetid för det som senare skulle bli deras kallelse. 
– Vi lärde oss att lita på Gud och fick se många mirakler, inte minst ekonomiska under tiden i USA.
– Vi lärde oss att för Gud är allting möjligt. 
Jan och Margaretha är genuint tacksamma över denna lärdom som blev en viktig erfarenhet när de startade Citykyrkan 1986 och Hannaskolan 1987 i Örebro.
De har alltid arbetat tillsammans, först som företagare och sedan som pastorspar. De poängterar att de alltid pratat mycket med varandra. 
– Jag har haft ett behov av att varje dag tömma ur mig det jag upplevt under dagen och Jan har lyssnat, berättar Margaretha.

Tuffa passager

Detta har varit en ventil för Margaretha som också stärkt relationen mellan man och hustru. Livet har innehållit många tuffa passager, inte minst på grund av att både församlingen och skolan i början var utsatta för mycket kritik och förtal. 
Idag är skolan erkänd som en av de bästa skolorna i Örebro med sina 400 elever och har ett gott rykte i kommunen. 
– Jag har burit mycket själv och det finns saker jag inte berättat för Margaretha för att skydda henne, berättar Jan som inte haft samma behov av att uttrycka sig som sin fru, men förstått att det är viktigt att vara ett bollplank för hennes upplevelser av en situation
– I en relation är det viktigt att veta den andra partens kärleksspråk för att förstå varandra och kunna nå varandra, konstaterar Jan och Margaretha. 
– De gånger Jan har visat sig sårbar, gör det något med mig. Mitt kärleksspråk är kommunikation och Jans är fysisk kontakt.
Jan och Margaretha har aldrig haft någon kris i sin relation även om det varit många yttre kriser. 
– Många av dessa kriser hade jag nog velat slippa, men när jag tittar bakåt kan jag se att vi formats och utvecklats genom det vi mött, säger Margaretha. 
– Vi har alltid haft en relation till Guds ord och bett mycket tillsammans. Detta har varit en styrka som beskyddat oss.
De har varit gifta i 53 år och håller passionen levande genom att sätta guldkant på tillvaron. 
– Jag älskar att överraska Jan och gärna åka bort några dagar bara vi två, detta gjorde vi även utan barn då vi var yngre. Prata med varandra och tömma ur sig är en viktig del för oss för att hålla passionen vid liv.

I Sverige går ungefär hälften av alla äktenskap sönder. Är det något ni känner igen?

– Många par lever ett för hektiskt liv där man inte hinner med varandra, allt ska ske på en gång. Tiden finns inte för varandra. Många vill inte kämpa och det går för lätt att skilja sig, konstaterar Jan och Margaretha. 
– I vår församling arbetar vi med äktenskapsvård och har sett flera par återvända till varandra efter en process som lett till helande av relationen, berättar de. 
Jan och Margaretha ser inte många skilsmässor i sin bekantskapskrets, men påpekar att de sett en trend där sjuttioåringar skiljer sig och startar på nytt. En sorglig utveckling när äktenskapet hållit så länge och tar slut så sent i livet.
Jan och Margaretha är egentligen pensionärer men vi hellre kalla sig ”passionärer”. Det brinner fortfarande en eld i hjärtat för varandra och för att Guds rike skall bli ännu mer synligt. 
– Vi funderar fortfarande på vad som är nästa steg för oss. Vi vill vidare i kallelse och tjänst. 
Paret har fortfarande ett rikt liv, och är engagerade när de pratar. De utstrålar kärlek och passion för varandra, sin familj och för Guds rike. 
​EVA MARKLUND
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.