Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Vi har alltid bett mycket tillsammans

Eva Marklund | 13 feb , 2020
Imorgon är det Alla hjärtans dag. Jan och Margaretha Lindhe träffades väldigt unga och har levt ett långt liv tillsammans. Trots att de upplevt många utmaningar och stått under mycket press har paret hittat nycklar att hålla sin relation hel och passionerad. – Att lära känna varandras kärleksspråk är en viktig nyckel, säger de till Inblick
–_Vi_har_alltid_bett_mycket_tillsammans
Jan och Margaretha Lindeh har varit gifta i 53 år. De utstrålar kärlek och passion för varandra och för sin familj.
Margaretha föddes in i en kristen familj med tre äldre systrar och en lillasyster. Familjen var engagerade i Frälsningsarmén. 
Jan kommer också från en stor familj där uppväxten var trygg och kärleksfull.
– Jag kommer från ett lyckligt hem där min mamma var frälst, men inte min pappa Jag hade inte mött Jesus även om jag deltog i kristen verksamhet i Frälsningsarmén, berättar Jan.
Han minns en händelse som påverkade utvecklingen i tonåren, en händelse som satt kvar långt upp i vuxen ålder.
– Jag blev utsatt som barn vid ett tillfälle och började gråta, då upplevde jag mig så kränkt att jag bestämde mig för att aldrig mer gråta.

Jan var militärpolis

Jan blev militärpolis och satte en ära i att vara tuff och hård. Trots denna hårda attityd blev han så småningom frälsningssoldat och engagerad i musiken i Frälsningsarmén. När Margaretha var 13 år började hon och Jan som då var 17 år känna en dragning till varandra. 
De blev ett par och var tillsammans i fem år innan de förlovade sig och gifte sig 1967.  
– Vi fick ”skriva till kungs”, som det hette på den tiden, på grund av att vi inte var myndiga, berättar Margaretha med ett leende.
På den tiden blev man myndig vid 21.
För dem båda var det kristna livet under ungdomstiden mer en tradition än en relation till Jesus. När de var en ung familj med tre barn och Jan arbetade som en framgångsrik företagare bestämde de sig för att lämna det ”kristna” och börja leva och njuta av sitt välbärgade liv. 
När beslutet var taget bestämde sig Margaretha för att resa till USA på en körresa. Under den resan fick hon ett Jesusmöte som vände upp och ner på hela hennes liv. Planet fick nödlanda och räddad från en katastrof fick Margaretha en hälsning från Gud på himlavalvet. ”Förstår du att jag finns på riktigt”. 
Förvandlad och andedöpt kom hon hem till Jan som irriterad förstod att hon upplevt något som skulle få konsekvenser. 
– Du får två veckor på dig att bli normal, sade Jan arg och irriterad till sin fru.
En kväll ville Margaretha gå på bönemöte. 
– Bönemöte? Vi skulle ju sluta med det där, sade Jan. 
Margaretha åkte iväg och Jan var irriterad eftersom han förstod att beslutet att lämna det ”kristna” satt löst. 
– Den kvällen mötte Gud också mig på ett övernaturligt sätt, berättar Jan. 

Ljussken i sovrummet

Han var uppgiven och trodde inte att Gud kunde visa sig för honom. Jan lade sig i sin säng och ropade arrogant till Gud: "Om du finns så visa dig för mig". 
Gråtande berättar Jan att den kvällen kom ett ljussken in i sovrummet. Skakad mötte han en man i ett ljussken som sa: 
– ”Detta sker för att du skall veta att jag finns.” En andra gång kom ljusgestalten tillbaka med samma budskap. Där förvandlades Jan och livet fick en ny vändning. 
Jan blev så småningom andedöpt och fick tungotalets gåva. Jan och Margaretha började brinna för Jesus på ett nytt sätt och började umgås med andra hungriga kristna som brann för samma sak. Denna brand orsakade att familjen bröt upp från företagslivet och förändrade hela sitt liv. Gud hade kallat dem till något annat.
Efter en profetisk bekräftelse reste hela familjen till USA och gick på bibelskola. Denna tid var en förberedelsetid för det som senare skulle bli deras kallelse. 
– Vi lärde oss att lita på Gud och fick se många mirakler, inte minst ekonomiska under tiden i USA.
– Vi lärde oss att för Gud är allting möjligt. 
Jan och Margaretha är genuint tacksamma över denna lärdom som blev en viktig erfarenhet när de startade Citykyrkan 1986 och Hannaskolan 1987 i Örebro.
De har alltid arbetat tillsammans, först som företagare och sedan som pastorspar. De poängterar att de alltid pratat mycket med varandra. 
– Jag har haft ett behov av att varje dag tömma ur mig det jag upplevt under dagen och Jan har lyssnat, berättar Margaretha.

Tuffa passager

Detta har varit en ventil för Margaretha som också stärkt relationen mellan man och hustru. Livet har innehållit många tuffa passager, inte minst på grund av att både församlingen och skolan i början var utsatta för mycket kritik och förtal. 
Idag är skolan erkänd som en av de bästa skolorna i Örebro med sina 400 elever och har ett gott rykte i kommunen. 
– Jag har burit mycket själv och det finns saker jag inte berättat för Margaretha för att skydda henne, berättar Jan som inte haft samma behov av att uttrycka sig som sin fru, men förstått att det är viktigt att vara ett bollplank för hennes upplevelser av en situation
– I en relation är det viktigt att veta den andra partens kärleksspråk för att förstå varandra och kunna nå varandra, konstaterar Jan och Margaretha. 
– De gånger Jan har visat sig sårbar, gör det något med mig. Mitt kärleksspråk är kommunikation och Jans är fysisk kontakt.
Jan och Margaretha har aldrig haft någon kris i sin relation även om det varit många yttre kriser. 
– Många av dessa kriser hade jag nog velat slippa, men när jag tittar bakåt kan jag se att vi formats och utvecklats genom det vi mött, säger Margaretha. 
– Vi har alltid haft en relation till Guds ord och bett mycket tillsammans. Detta har varit en styrka som beskyddat oss.
De har varit gifta i 53 år och håller passionen levande genom att sätta guldkant på tillvaron. 
– Jag älskar att överraska Jan och gärna åka bort några dagar bara vi två, detta gjorde vi även utan barn då vi var yngre. Prata med varandra och tömma ur sig är en viktig del för oss för att hålla passionen vid liv.

I Sverige går ungefär hälften av alla äktenskap sönder. Är det något ni känner igen?

– Många par lever ett för hektiskt liv där man inte hinner med varandra, allt ska ske på en gång. Tiden finns inte för varandra. Många vill inte kämpa och det går för lätt att skilja sig, konstaterar Jan och Margaretha. 
– I vår församling arbetar vi med äktenskapsvård och har sett flera par återvända till varandra efter en process som lett till helande av relationen, berättar de. 
Jan och Margaretha ser inte många skilsmässor i sin bekantskapskrets, men påpekar att de sett en trend där sjuttioåringar skiljer sig och startar på nytt. En sorglig utveckling när äktenskapet hållit så länge och tar slut så sent i livet.
Jan och Margaretha är egentligen pensionärer men vi hellre kalla sig ”passionärer”. Det brinner fortfarande en eld i hjärtat för varandra och för att Guds rike skall bli ännu mer synligt. 
– Vi funderar fortfarande på vad som är nästa steg för oss. Vi vill vidare i kallelse och tjänst. 
Paret har fortfarande ett rikt liv, och är engagerade när de pratar. De utstrålar kärlek och passion för varandra, sin familj och för Guds rike. 
​EVA MARKLUND
 
eBlick
israel_webb
jul 16, 2020
Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov kommenterar den svenska regeringens nyligen antagna strategi för utvecklingssamarbetet med den palestinska myndigheten.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.