Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

“Oändligt” sommarlov kan bli ett minne blott

Robin Olsson | 31 jan , 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Oandligt_sommarlov_kan_bli_ett_minne_blott
Ett “oändligt” sommarlov kan snart vara ett minne blott, åtminstone om politikerna i Malmö får som de vill och om försöket faller väl ut. Grundskolenämnden i Malmö kommer nämligen att ansöka hos regeringen om att under en försöksperiod få införa ett läsår med tre terminer och kortare sommarlov. 

KD-politiker positiv 

Kristdemokraternas ordförande i Malmö, Torsten Elofsson ställer sig personligen positiv till förslaget som lagts av den socialdemokratiska majoriteten. 
– Jag är generellt sett positiv till detta förslag och tror att det kan underlätta för många familjer att få livspusslet att gå ihop, säger han till Inblick.
Elofsson poängterar att förslaget inte påverkar antal ledighetsdagar: 
– Sommarloven är långa av historiska skäl från bondesamhällets dagar, många föräldrar får problem att få semestern att räcka till med barn som ska sysselsättas under åtta sommarveckor. 
Elofsson lyfter fram att det finns friskolor i Sverige som använder sig av systemet i dag, liksom i England och Tyskland.
Gammal tradition
Huruvida förslaget påverkar barnen negativt har han ingen uppfattning om utan tycker att det är bra med en förändring, han ser heller ingen konflikt mellan stad och land i denna fråga vilket det historiskt varit, då stadsbarnen förr skickades på kollo eller ut på landsbygdens bondgårdar för att sola, bada och hjälpa till ibland. 

Är enda sättet i framtiden att få ett långt sommarlov att bli riksdagsledamot?
– Det kan tänkas att man gör om även där. Skämt åsido så tror jag att många riksdagsledamöter jobbar även under sommaren.
Riksdagen är stängd mellan midsommar och första veckan i september. 

Lärare kritisk

Kerstin Carlsson, som varit lärare på Mariaskolan i Malmö, är dock kritisk till förslaget. 
– Man kan fråga sig vad som blir bättre av att korta sommarloven. Det har pratats om det i många år men vi har alltid varit av den uppfattningen att det varit bra för både lärare och elever att få detta andrum och tid för återhämtning, säger hon till Inblick. 
Hon förstår dock att föräldrarna kan ha svårt att få semesterdagarna att räcka:
– Det blir ju inte lättare att få semestern att räcka till om man inte samtidigt drar ner på antalet lediga dagar, vilket jag tror kan vara kontraproduktivt både för barn och lärare. 
Socioekonomi spelar roll
Nämnden i Malmö pekar i sitt pressmeddelande på att elever med sämre socioekonomiska förhållanden tenderar att tappa mer i kunskapsutveckling under sommaren än elever från mer resursstarka hem.
– Vi måste våga tänka nytt och anpassa oss till den verklighet eleverna har i dag, säger nämndens ordförande Sara Wettergren (L).
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.