Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

“Oändligt” sommarlov kan bli ett minne blott

Robin Olsson | 31 jan , 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Oandligt_sommarlov_kan_bli_ett_minne_blott
Ett “oändligt” sommarlov kan snart vara ett minne blott, åtminstone om politikerna i Malmö får som de vill och om försöket faller väl ut. Grundskolenämnden i Malmö kommer nämligen att ansöka hos regeringen om att under en försöksperiod få införa ett läsår med tre terminer och kortare sommarlov. 

KD-politiker positiv 

Kristdemokraternas ordförande i Malmö, Torsten Elofsson ställer sig personligen positiv till förslaget som lagts av den socialdemokratiska majoriteten. 
– Jag är generellt sett positiv till detta förslag och tror att det kan underlätta för många familjer att få livspusslet att gå ihop, säger han till Inblick.
Elofsson poängterar att förslaget inte påverkar antal ledighetsdagar: 
– Sommarloven är långa av historiska skäl från bondesamhällets dagar, många föräldrar får problem att få semestern att räcka till med barn som ska sysselsättas under åtta sommarveckor. 
Elofsson lyfter fram att det finns friskolor i Sverige som använder sig av systemet i dag, liksom i England och Tyskland.
Gammal tradition
Huruvida förslaget påverkar barnen negativt har han ingen uppfattning om utan tycker att det är bra med en förändring, han ser heller ingen konflikt mellan stad och land i denna fråga vilket det historiskt varit, då stadsbarnen förr skickades på kollo eller ut på landsbygdens bondgårdar för att sola, bada och hjälpa till ibland. 

Är enda sättet i framtiden att få ett långt sommarlov att bli riksdagsledamot?
– Det kan tänkas att man gör om även där. Skämt åsido så tror jag att många riksdagsledamöter jobbar även under sommaren.
Riksdagen är stängd mellan midsommar och första veckan i september. 

Lärare kritisk

Kerstin Carlsson, som varit lärare på Mariaskolan i Malmö, är dock kritisk till förslaget. 
– Man kan fråga sig vad som blir bättre av att korta sommarloven. Det har pratats om det i många år men vi har alltid varit av den uppfattningen att det varit bra för både lärare och elever att få detta andrum och tid för återhämtning, säger hon till Inblick. 
Hon förstår dock att föräldrarna kan ha svårt att få semesterdagarna att räcka:
– Det blir ju inte lättare att få semestern att räcka till om man inte samtidigt drar ner på antalet lediga dagar, vilket jag tror kan vara kontraproduktivt både för barn och lärare. 
Socioekonomi spelar roll
Nämnden i Malmö pekar i sitt pressmeddelande på att elever med sämre socioekonomiska förhållanden tenderar att tappa mer i kunskapsutveckling under sommaren än elever från mer resursstarka hem.
– Vi måste våga tänka nytt och anpassa oss till den verklighet eleverna har i dag, säger nämndens ordförande Sara Wettergren (L).
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.