Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Karin bor åter på skyddat boende

Ruben Agnarsson | 31 jan , 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
Karin_bor_ater_pa_skyddat_boende
Strax före jul förhördes Karin av Norrmalmspolisen, efter hotfulla sms från en anhörig: ”Eftersom du inte svarar när jag ringer dig så kommer jag att ordna ett ”ombud” som kommer att kontakta dig på något sätt… Kommer att stoppa dig med de medel som behövs”.
Denna nya hotbild från Karins nära släkting kan förklara de många personliga detaljer från hennes liv och uppväxt som sedan flera år ligger ute på de förtalsbloggar som startade efter våldtäktsanmälan i augusti 2008.
Förtalsbloggarna startades i samråd med den polis som anklagades för våldtäkt. Karins skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades på dessa bloggar och internetforum.
Motiven för den anhörige att alliera sig med den anmälde polisens kumpaner kan vara att ekonomiskt utnyttja den situation som uppstått då Karin blivit rättslös tack vare det svenska rättsväsendets passivitet.
De nya hoten eskalerade efter att pastor Owe Carlsson, Älmhult, i augusti förra året kontaktade Karins anhöriga för att ifrågasätta deras försök att göra Karin arvslös.
Efter detta blev Karin uppringd vid 89 tillfällen av den anhörige, samtal som hon inte besvarat.

Ringde larmcentralen

Det var i augusti 2008 som Karin ringde till larmcentralen och berättade att den polis hon levde tillsammans med hade utsatt henne för kraftigt sexuellt våld.
Polismannen greps på bar gärning i Karins bostad och utryckande polisbefäl anmälde polisen för våldtäkt och beslagtog det blodiga lakanet.
Polisutredningen utsattes omgående för starka påtryckningar. Polisens kollega Anders Gripenlöf på prostitutionsenheten företrädde honom i flera domstolsförhandlingar, bland annat angående besöksförbud.
Anders Gripenlöf och den poliskollega som han företrädde har fått kritik i medier för polisens passivitet med anledning av den pågående sexhandeln i Sverige.
En annan poliskollega, Dan Östman – som tillsattes som expert av justitieminister Tomas Bodström (S) i en statlig utredning om sjöfylleri  – vittnade också till polismannens försvar. Östman, som i många år jobbat på personskyddet, har därefter kategoriskt motarbetat Karins möjligheter att få personskydd.
Hot, falska mejl och bloggar började därefter hänga ut Karin och framställa henne som rättshaverist och som psykiskt instabil.
Bloggarna, där flera ligger uppe än i dag utan att några rättsliga åtgärder vidtagits, innehåller i flera fall personlig information om Karin som endast hon själv och hennes anhöriga känner till.

Kopplingar till porrindustrin

Flera i det nätverk som mobiliserades mot Karin har kopplingar till porr- och bordellverksamheten i Sverige.
En åklagare som tagit beslut om att inte ta upp Karins fall, greps i februari 2013 på bar gärning med en prostituerad på ett hotell i Stockholm.
Misstänkta anstiftare till hoten är bland annat tre kvinnor som, enligt de mejl som Inblick begärt ut, har haft kontakt med en numera omplacerad samordnare på polisens internutredningsenhet Särskilda utredningar (SU).
En av dessa kvinnor som kontaktade Karin har varit knuten till en sexklubb i Stockholm och är även dömd för mordbrand.
En annan kvinna som engagerat sig är dömd för grovt förtal och ofredande och har bland annat varit skribent på en herrtidning. Hon kontaktade vittnen som intygade Karins trovärdighet, bland annat pastor Owe Carlsson och docent Hans Petter Søndergaard, en av Sveriges främsta experter på posttraumatiskt stress.
Kvinnorna har – genom att framstå som antagonister – försökt få kontakt med Karin för att i nästa läge framföra sina hot. De har också anmält varandra till polisens internutredningar för att skapa förvirring.

Skickade sexmejl

Den polischef på SU som tog emot och samordnade de anmälningar om hot som Karins utsatts för, skickade på arbetstid sexmejl till den kvinna som drev förtalsbloggarna mot Karin.
Denna kvinna har tidigare drivit en rad förtals- och hatbloggar mot kända journalister, där hon först inlett en relation med dem och sedan hängt ut – eller hotat med att hänga ut – deras samliv offentligt.
Samordnaren på SU som hon sexmejlade med blev omplacerad efter att även ha sexmejlat med kvinnliga brottsoffer och andra kvinnor som varit involverade i SU:s utredningar.
En man som skickade grovt kränkande övergreppsbilder via sms till Karin ingick i ett sexnätverk med över 300 kontakter. Flera av de kvinnor som fanns med i detta nätverk har polisanmält de hot de utsatts för – utan åtgärd från polisens sida.
När polisen gjorde ett beslag hos mannen hittades en omfattande mängd grova övergreppsbilder.
Istället för att väcka åtal mot mannen, vände SU – via polisman Dan Östman – utredningen mot Karin och fick det till att hon skulle ha bett att få dessa hot för att på så sätt misskreditera den polis hon anmält.
Detta trots att sms-avsändaren ändrade sin berättelse gång på gång i förhör med bland annat Dan Östman samt trots att SU konstaterade att mannen endast kände till en av 5 000 poliser i Stockholm och att just denna polis var den anmälde polisens bästa kamrat, nämligen Anders Gripenlöf.
Prostitutionsenhetens förre chef Anders Gripenlöf har känt familjen till den friade sms-avsändaren ända sedan 1970-talet.
SU konstaterade även att Anders Gripenlöf haft en relation med sms-avsändarens syster. I polisförhör erkänner sedan Anders Gripenlöf att han hade telefonkontakt med sms-avsändarens syster så sent som i början av år 2010.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Fotnot: Karin är ett fingerat namn.
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.